Birikmiş TL ve doları olanlar ne yapmalı? İslam Memiş açıkladı

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş dolar ya da TL tasarrufu olanların ne yapması gerektiğini anlattı.

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

Amerika'daki enflasyon verileri ve TCMB'nin faiz kararının etkileri nasıl olacak? Elinize yeni TL geçti, ya da ters pozisyonda kaldınız neye yatırım yapmalısınız? İslam Memiş bu sorulara yanıt verdi.

ABD'DEKİ YÜKSEK ENFLASYON NEYE İŞARET?

"ABD'de enflasyon verisi son 41 yılın zirvesi oldu. Yüzde 8,5. Bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon artmaya devam ediyor. Ekonomileri takip edenler için bu sürpriz değil. Alım gücü azalıyor, enflasyon artmaya devam ediyor. Dünyada enflasyon bilerek artırılıyor ve insanlar fakirleştiriliyor. Çin'de yeni kapanmalar gündeme geldi. İnsanlar evlere hapsoldu. Yeni varyantlarla ilgili önümüzdeki sonbaharda tekrar bir süreç başlama ihtimalini gören kişiler var. Demek ki yaz aylarında bir rehavet süreci var, sonbaharla birlikte varyant, jeopolitik riskler vs. gibi nedenlerle insanları yeniden fakirleştiriyorlar. Dünya ekonomisi tekrar daralmaya devam eder. Daralma endişelerinin artmaya devam ettiğini görüyoruz. Dünyayı çok iyi günler beklemiyor.

Merkez Bankaları da aralarda faiz artırarak bu işten kurtulmaya çalışacaklar. Bakalım başarılı olabilecekler mi? Ben faiz de artırsalar enflasyonla mücadelenin kolay olmayacağını düşünüyorum.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI NE OLACAK?

Gözler TCMB'de. Faiz kararı açıklanacak, TCBM, FED'i görmeden herhangi bir hamle yapmayacağını düşünüyorum. Yani faizlerde değişiklik yapmayacağını düşünüyor. Faiz düşüreceğini de düşünmüyorum. Düşürürse ortalık karışır. FED'in Mayıs ayında 50 baz puan faiz artırması bekleniyor. O zaman doların değeri artacak. Bu durumda bizim gibi gelişen ülkelerdeki kur ataklarını TCMB takip edecek. Bunları gördükten sonra ne yapacağına karar verecek. Eğer yukarı yönlü kur atakları olursa ara bir faiz kararı da verebilir Merkez Bankası.

Peki TL tasarrufu olanlar şu piyasa koşullarında ne yapmalı? İslam Memiş anlattı. Detaylar haberimizin devamında.

Kaynak: Haber Global TV