Yaşlandığınızı fark ettiğiniz o yaş: 'Bu da kişiden kişiye değişiyor'

İnsanların fiziksel olarak yaşlanmaya başladığı evrenin 30 yaş sonrası olduğu ifade ediliyor. Fakat yaşlandığını fark etme (ya da bunu kabullenme) kişiden kişiye değişebiliyor. Psikologlar, bunun da göreceli olduğunu dile getiriyor.

Son Güncelleme:

Aile büyüklerimize ne zaman yaşlandıklarını hissetmeye başladıklarını sorduğumuzda genelde benzer cevaplar geliyor: “Çocuğumun arkadaşları bana teyze/amca demeye başladığı zaman”, “İlk ameliyatımı olduğumda”, “Amcan askere gittiğinde”, “Teyzen mezun olduğunda”...

Bu soruyu kendi çevremize sorduğumuzda ise, kaç yaşında olursak olalım bizden yaşça büyüklerden “Abartma, daha yaşın genç” cevabını alıyoruz. Son söyleyeceğimizi en baştan söyleyelim: Yaşlı hissetmeye başladığımız yaş değişken bir durum ve insanların genç yaşlarında bile yaşlandıklarını hissetmeye başlaması normal. Örneğin ABD'de yaşayan 88 yaşındaki Katharine Esty, yaşlandığını hayatı boyunca iki kere hissettiğini belirtiyor. İlk kez 24 yaşındayken, eşiyle çocuk sahibi olmakta zorlandıkları dönemde hissettiğini aktaran Esty, ikincisini ise torunuyla hep çıktıkları tepede yarı yolda kaldığı gün olarak ifade ediyor.

BATIDA BU YAŞ 42

Genelde saçlarımızda beyazların çıkmaya başlamasını, kırışıklıkların belirginleşmesini veya bir yerlerimizin ağrımasını yaşlılık belirtileri olarak görüyoruz. Bazen de ciddi bir rahatsızlık geçirmediğimiz sürece yaşlandığımızı kabul etmiyoruz.

Pek çok kişi yaş aldıkça enerjisinin azaldığından dert yanmakta. Fotoğraf: Shutterstock

Ekonomik ve Sosyolojik Araştırma Konseyi'nin çalışmasına göre, 35'te gençliğimizin sonuna geliyoruz ve 58'de yaşlanmaya başlıyoruz. Genelleyecek olursak, Batı ülkelerinde insanların kendini yaşlı hissettiği yaş, 40 ve özellikle 42 ki bu da bizi X kuşağına getiriyor. X kuşağının en büyükleri bu sene 43 oluyor.

Szu-chi Huang da X kuşağının en büyüklerinden biri. 42 yaşındaki Doç. Dr. Szu-chi, Stanford Graduate School of Business'da pazarlama dersleri veriyor. Ebeveynlerinin yanında kendini genç hissettiğini dile getiren Szu-chi, “Onlardan daha enerjik ve güçlüyüm fakat öğrencilerimin yanındayken yaşlı hissediyorum. Farklı giyiniyorlar, farklı konuşuyorlar; söylediklerini anlamakta zorlanıyorum” şeklinde konuşuyor.

Szu-chi Huang ve British Columbia Üniversitesi'nden Doç Dr. Jen Park, 18-60 yaş arasındaki kişilerle bir çalışma yürüttüklerini ve ilginç veriler elde ettiklerini belirtiyor. Araştırmaya göre, insanlar yaşlandıklarını hissettikçe daha çok bağış kampanyalarına ve gönüllülük işlerine katılmakta. Bunun da ardında topluma daha fazla yarar sağlama isteği yatıyor.

'İNSANLARIN YAŞLANMA ALGISI DEĞİŞİYOR'

İnsanların yaşlandıklarını hissettikleri yaş büyük çoğunluk gösteriyor. 34 yaşındaki Kent Fleming, 30'uncu yaş gününden sonra yaşlandığını hissettiğini, örneğin 4 saatlik uykuyla tüm gün ayakta kalamadığını ya da ısınmadan spora başlayamadığını aktarıyor. Fleming ilk defa sağlık sorunları yaşamaya başladığını, baharatlı ve yağlı yemekleri kestiğini söylüyor. Aynı zamanda bir spor salonu da işleten Fleming, kendisiyle yaşıt müşterilerinin de benzer süreçlerden geçtiğini vurguluyor.

Özellikle pandemiden sonra beyazları kapatmak için saçını boyayan kadınların sayısı azalışa geçti. Fotoğraf: Shutterstock

32 yaşındaki taze anne Sarah Brody de 20'li yaşlarındayken bale derslerine gittiğine ya da hafta sonları son anda küçük tatillere çıktığına işaret ediyor ve ekliyor: “Şimdi hafta sonu yapabildiğim en büyük gezme, kızımı arabasıyla hayvanat bahçesinde yarım saat sürmek...” Brody, “Yaşlanmayla gelen bir kayıp hissi var, eskiden yaptığınız şeyleri yapamıyor olmanın bir kaybı” demekte.

'YAŞINIZLA BARIŞIK OLUN'

52 yaşındaki Marc Freedman'ın durumu ise tam tersi. Freedman baba olduğunda 48 yaşında olduğunu, diğer çocuklarının ise Freedman 50 ve 52 yaşındayken dünyaya geldiğini aktarıyor. Freedman, yaşadıklarını “Genç çocuklara babalık yapmak beni de gençleştiriyordu ta ki tatildeyken bir görevli 'torunlarımın' biletlerini soruncaya kadar...” ifadeleriyle anlatıyor.

Yale Üniversitesi'nde epidemiyoloji ve psikoloji araştırmaları yapan Becca Levy, “İnsanlar hayatlarının değişik evrelerinde yaşlandıklarını hissedebiliyorlar, gençken bile” açıklamasını yapıyor. Levy, insanların yaşlılığa bakış açılarının değiştiğini, yaşlarıyla barışık olmaya ve ondaki gücü görmeye başladıklarını fark ettiğini belirtiyor.

Özellikle, pandemi döneminde beyazlarını gizlemek için saçlarını boyamama kararı alan kadınların sayısı hiç az değil. Günümüzde ayrıca birçok kişi yeni bir işe başvurduğunda yaşının bir tecrübe belirtisi olduğunu belirterek, edindiği deneyimlerden faydalanılabileceğini ifade etmekte.

Kaynak: The Wall Street Journal, Medium

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber