Vaka sayıları daha ne kadar rekor kıracak?

Aşıların da etkisiyle virüs eski gücünde değil ancak vaka sayıları 100 bin barajına dayandı. Bu daha ne kadar devam edecek?

Son Güncelleme:

Aslında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hepimize sinyali 31 Aralık 2021 tarihinde Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamada vermişti: Günlük vaka sayıları bir süre sonra günlük 60 bin, belki 70 bin olacak.

31 Aralık 2021 tarihinde vaka sayısı 40 bin 786 idi. Vaka sayıları o tarihten sonra 70 bini değil, 90 bini aştı. 10 Ocak’ta 70 bin, 26 Ocak’ta 80 bin, 28 Ocak’ta ise 90 bin barajı aşıldı. Türkiye 100 bin vakaya doğru gidiyor. Sağlık Bakanlığı bu yılın başı itibarıyla devlet hastanelerinde sadece semptomu olan insanlara test yapılacağını açıklamıştı.

Omicron varyantının daha bulaşıcı olduğunu hepimiz biliyoruz, aşılar sebebiyle daha hafif geçirdiğimizi de. Ama vakalar daha ne kadar böyle gidecek? Pek çok alanda PCR testi zorunluluğu kalktı. Salgını ciddi şekilde kanıksadık. Sadece dün açıklanan tabloya göre 210 kişi hayatını kaybederken. 1 Ocak-28 Ocak tarihleri arasında salgından dolayı 4.510 kişi hayatını kaybetti.

📌Peki vaka sayıları böyle rekor kırmaya ne kadar daha devam edecek?

📌100 bin barajı aşılır mı?

📌Vaka sayılarının artmasından endişe etmememiz mi gerekiyor?

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. İftihar Köksal’a göre; bu artış bir noktada duracak. Köksal vaka sayıları sanılandan çok daha fazla olduğunu çünkü bir evde pozitif vaka çıktığında diğer aile bireyi test yaptırmayabildiğini söylüyor. Köksal'ın kendi tahminine göre şu anda günlük vaka sayısı 120 bin civarında.

'VİRÜSÜN TRANSFERİ SÖZ KONUSU'

Sayıların daha da tırmanacağını söyleyen uzman, “Şubat tatilinden sonraki iki haftayı da görmemiz lazım. Çünkü esas belirleyici olacak tırmanışı o zaman göreceğiz. Şu anda insanlar birçok yere gittiler. Virüste onlarla birlikte gitti. Şu ara virüsün transferi söz konusu. Şubat ayının ikinci yarısından sonra nereye gittiğimizi daha rahat göreceğiz. 150 binleri göreceğiz. Öyle duruyor. Ondan sonra yavaş yavaş azalacağını düşünüyorum" diyor.

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl de vakaların 100 binin üzerinde olduğunu düşünüyor. Hastalığın yüzde 50 asemptomatik olarak izlediğini söyleyen Kurugöl, devlet hastanesinin şu an belirtisi olmayan insanlara test yapmadığını anımsatıyor. Kurugöl, “Bu hastalık yüzde 50 asemptomik seyreden bir hastalık. Temaslıdan da test almazsanız sadece hasta sayısını bulursunuz. Bunu en az ikiyle çarpmanız lazım. Bir de testlerde yüzde 50 pozitif çıkıyor. O zaman bu sayıyı dörtle çarpmanız lazım” demekte.

 

'ÇOĞALIRKEN YENİ VARYANTLAR'

Kurugöl bu bulaşıcılığın yeni varyantların kapısı araladığını söylerken, “Bu kadar yayılan virüs insandan insana geçerken çoğalıyor. Çoğalırken de yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Bu varyant hem öldürücü hem çok bulaşıcı ve ağır hastalık yapıcı olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam yaptığı değerlendirmede virüsün eski gücünde olmadığını ve artan vakalar sebebiyle endişeye gerek duyulmadığını anlattı. Bakan Koca, “Virüs eski gücünde değil. Artan sayılar sebebiyle endişelenmeye mahal yok. Büyüklerimizi ve kronik hastalıkları olanları koruyup, kişisel tedbirlere uyarak normal hayatımıza devam edeceğiz. Aşılarımızı ihmal etmeyelim. Kendi gücümüz Turkovac var” diyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber