Ya virüs ile aşı aynı anda vücuda girerse?

Türkiye'de ilk Omicron vakasının açıklandığı gün ile iki doz aşısını olmuş vatandaşlara üçüncü doz aşıların açıldığı süre arasında 20 gün var. Virüs kapan pek çok vatandaş bir süre sonra aşısını da oluyor. Peki aşı ile virüsün aynı anda insan vücuduna girmesinin bir zararı veya faydası var mı?

Son Güncelleme:

Omicron varyantı ile birlikte koronavirüste yeni bir döneme girdik. Bu varyantın bulaşma hızı oldukça yüksek. Türkiye genelinde kısa sürede tarihi vaka rekorları görüldü. Resmi açıklamalara göre ilk Omicron varyantı vakaları 12 Aralık 2021 tarihinde açıklandı. 31 Aralık 2021 tarihinde ise 2 doz Sinovac ve 2 doz Biontech olan vatandaşlar için hatırlatma dozu uygulaması devreye alındı. Pek çok vatandaş aşı olduktan sonra hasta olduğunu öğrendi. Bazı asemptomatik vatandaşlar ise büyük ihtimalle hastayken aşılarını oldu.

📌Peki vücutta koronavirüs aşısı ve hasta eden virüsün aynı anda olması bünyeyi nasıl etkiler?

📌Vücutta doğal yolla oluşan antikor ile aşı ile gelen antikor nasıl birlikte varlık gösterir?

 📌Aynı anda aşı ve hastalığın vücutta bulunması İnaktif (Sinovac, Turkovac) ve mRNA (Biontech) aşıların etkinliğini olumsuz etkiler mi?

İNTERFERON DÖNEMİ

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu durumun herhangi bir olumsuzluk yaratmayacağı görüşünde. Ceyhan, "İnsan bir virüsü kaptığı zaman, bağışıklık sistemi diğer bir virüs de vücuda girmesin diye interferon diye bir madde salgılar. Bu interferon, diğer virüslerin vücut hücrelerine girip hastalık yapmasını engeller. Aynı anda kişinin hastalığının başladığı gün, interferon yeteri kadar salgılanmadığı için aşıların etkisini engellemez" diyor.

İKİ HAFTA FARKI

Ceyhan, virüsü kapmış kişinin 1-2 hafta geçtikten sonra aşı olması durumunda interferon salgılanacağı için özellikle inaktif aşıların etkinliğinde düşme olabileceğini aktararak, "Covid geçiren kişi farkına varmadan tam antikor geliştirdiği dönem (yani iki hafta sonrası) aşı yaptırırsa aşıya cevap biraz düşük olur. Aşıdan beklediğimiz etki, biraz daha az olabilir. Ama eğer vücuda Covid yeni girmişse antikorlar da azalma olmaz" şeklinde konuştu.

Kişinin aşı yaptıracağı zaman aynı anda 'Ya bende Covid varsa?' düşüncesiyle test yaptırmasına gerek olmadığını aktaran Ceyhan, "Kuduz da aynı böyle yapıyoruz. Kuduz olana temastan hemen sonra virüsü almışsa kişi onu önlemek üzere aşı yapıyoruz. O yüzden etkisi olur. Viral hastalıkların hepsinde yaparız" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE DE VARDIR'

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise bunun çok istenilen bir durum olmadığını belirterek, böyle bir durumda çok nadir olarak aşırı bir immün (bağışıklığa karşı) yanıt oluşabileceğini söylüyor. Bunun da sebebini hem aşı hem de hastalığın etkisine bağlıyor.

Ertuğrul, asemptomatik birinin aşı olmasının yaşamını riske atacak bir tehlikeli durum ortaya çıkarmadığını dile getirerek, "Hem aşının hem de virüsün oluşturduğu antijenik duruma göre vücudun daha fazla antikor üretmesi gerekecektir. Ülkemizde de asemptomatik olarak farkında olmadan gidip aşı olan kişiler vardır. Bir çalışma yapılmadığından dolayı bilemiyoruz ama vardır mutlaka" ifadelerini kullandı.

'HASTALANDIRICI ÖZELLİK'

Prof. Dr. Haluk Eraksoy, virüsün de vücutta bulunmasının aşı olmak gibi bir durum olduğuna dikkat çekiyor. Eraksoy, "Virüs, vücuda girip kendi antijenlerini salıyor, vücutta ona karşı reaksiyon gösteriyor. Birtakım belirtiler veriyor. Bir taraftan da antikor yapıyor. Aşı da hastalandırıcı özelliği olmayan bir bölüm vücuda sokuluyor. Yine vücut ona da bir reaksiyon veriyor. Antikor yapıyor. Bir kişi hasta olduğunu bilmeden aşı yaparsa, ilave bir zararı olmaz" dedi.

HASTALIĞA BAĞLI ANTİKOR

Prof. Dr. İftahar Köksal, ise hastalık geçirildiğinde daima aşıdan daha yüksek antikor elde edildiğini ifade etti. Köksal, "Aşılar, inaktif veyahut partikül bir tek mRNA içerdiği için hiçbir olumsuzluk olmaz, kişi normal kovid hastalığını geçirir. Aşıların etkinliğinde de bir değişiklik olmaz. Hastalığa bağlı antikorlar gelişir" dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber