'Kurtarıcı' diyen de var, zararlı gören de... | Hazır yemekler arttı peki kilolar?
Yaygınlaşan paket yemek siparişi uygulamaları hazır gıda tüketimini de arttırıyor. Bu uygulamaların pratik ve kurtarıcı olduğu bir gerçek, aynada da büyük değişiklikler görmüyor olabilir ama düzenli olarak dışarıdan yemek tüketmek türlü hastalıklara kapı açıyor.
Uzun ve yorucu bir günün ardından yemek pişirmeye ya da market alışverişi yapmaya üşendiğimiz zaman genelde çözüm belli: Eve yemek siparişi... Elimizin altında yemek sipariş uygulaması olması, eve yaklaşınca veya gece yarısı, yani istediğimiz her an yemek sipariş etmemize imkan tanıyor.
Eskiden kendimizi şımartmak için arada bir yemek siparişi verirken, bugün yemek yeme alışkanlığımız eve sipariş uygulamalarıyla şekilleniyor. Kabul edelim, bu uygulamalardaki yemek çeşitliliği değişti, restoranların fit menüleri bile var fakat aynada hiçbir değişiklik görmesek bile bu kadar çok hazır yemek tüketmek vücudumuza hiç zarar vermiyor mu?
GÜNDE 2 ÖĞÜN FAST-FOOD YEDİLER
Liverpool John Moores Üniversitesi'nde geçtiğimiz yıllarda yürütülen bir araştırmada, fast-food ve paket yemeğin vücuda etkilerinin saptanması için 15 gönüllü 2 hafta boyunca günde iki öğün paket yemek tüketti.
Araştırmaya liderlik eden Dr. Ian Davies, İngiltere'de dışarıdan yemek yiyenlerin sayısının son yıllarda iyice arttığını ve bunun obeziteye ya da kalp hastalıklarına etkisini araştıran çalışmaların sınırlı olduğunu aktarıyor.
Araştırma kapsamında, gönüllülerin çoğunlukla İngiltere'de en yaygın tüketilen fast-foodları, yani kebap, kızarmış tavuk, burger, pizza ve kızarmış balık ile kızarmış patates yediklerini dile getiren Davies, bu süreç boyunca gönüllülerin her gün video günlükler tuttuğunu ve tıbbi muayenelerden geçtiğini belirtiyor.
Test boyunca gönüllülerin beslenme programına uymasının giderek zorlaştığını söyleyen Davies, süreç içinde katılımcılarının bir kısmının uyku, miskinlik, günlük rutinlerini sürdürecek motivasyonu bulamama gibi sorunlarla karşılaştığına işaret ediyor. Testi 12 kişinin tamamlayabildiğinin ve katılımcıların uzun süreli sağlık sorunlarıyla karşılaşmadıklarının altını çizen Davies, ilave olarak şunları söylüyor:
“Bazı katılımcıların vücut kitle endeksi arttı, bu da risk demek. Çoğunluk kilo aldı, çoğunda yağ oranı yükseldi. Tabi bu da kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Olağan beslenme şekillerine döndüklerinde kilo vermeleri kolay olacaktır. Katılımcıların yarısında kolesterol artarken, diğer yarısında azaldı, yani bu konuda net bir şey söylemek pek mümkün değil.”
2 hafta sonunda katılımcıların normal beslenme düzenlerine dönmekten memnuniyet duyduklarını kaydeden Davies, bu tür beslenmenin daha uzun sürmesi halinde ise kişilerin aşırı şekilde kilo alacağı ve kalp hastalıklarına yakalanma risklerinin artacağı sonucuna vardıklarını dile getiriyor.
ARAŞTIRMALARDA BAZI BOŞLUKLAR DA VAR
Geçen yıl yapılan bir araştırma ise, eve çok fazla yemek sipariş etmenin kilo almaya neden olduğunu gösteren kanıtlar ortaya koydu fakat bu konuda netliğe kavuşmayan bazı alanlar mevcut. Araştırma kapsamında yürütülen çalışmalarda, testlerden 24 saat önce paket yemek yenmesinin vücut kitle endeksini arttırdığı kanıtlandı. Ancak araştırmacılar, düzenli olarak paket yemek tüketilmesinin kilo artışına mı neden olduğunun ya da aşırı kilolu kişilerin sürekli paket yemek mi tükettiğinin kesinleştirilemediğini vurguluyor.
Hazır yemeklerin ve çoğunlukla da fast-food'un yüksek oranda yağ ve tuz içerdiği biliniyor. Bu yemeklerin genelinde kullanılan malzemeler de görece ucuz (gerçekten organik değilse tabi) fakat lezzetli. Bu da kişilerin tekrar tekrar sipariş vermesine neden oluyor.
'PİZZAYI FAZLA KAÇIRMAK DAHA KOLAY'
Beslenme uzmanı Kim Pearson, “Yemek şirketlerinin ürünlerini daha lezzetli hale getirecek malzeme kombinasyonları oluşturmak ve tüketimi arttırmak için ayrıca çaba harcayacağını unutmamak gerek” değerlendirmesini yapıyor. Pearson, “Bir porsiyon sebze ya da salataya göre, işlenmiş karbonhidrat, yağ ve tuz içeren bir pizzayı fazla yemek daha kolay” demekte.
Pizzadan örneklendirmeye devam edelim. Yüksek kalorili pizzanın bu yanı çok kolay görmezden gelinebiliyor. Bir dilim pizza 250-350 kalori civarında, bu da kulağa çok gelmiyor ancak bir öğünde 4-5 dilim yiyebildiğimizi düşününce pizzanın yüksek kalorili olduğu hatırlanıyor.
Uzmanlar, paket yemeklerde kullanılan malzemelerin özellikle de etin kalitesine dikkat çekiyor. Paket yemeklerin çoğunda yüksek oranda koruyucu, kıvam ve lezzet arttırıcı maddeler, işlenmiş karbonhidrat da mevcut ve bu yemeklerin büyük çoğunluğu işlenmiş ayçiçeği yağında yüksek sıcaklıkta kızartılıyor.
Pearson, hazır gıdalarda genelde düşük kaliteli, fabrikasyon etlerin kullanıldığına vurgu yaparak, dışarıdan sipariş ederken işlenmiş tavuk, hazır köfte ya da sucuk gibi gıdalar yerine işlenmemiş etleri tercih etmenin daha iyi olduğunu dile getiriyor.