Dünyada 23 milyon çocuk rutin aşısını olamadı! Peki Türkiye'de durum ne?
Dünyada difteri, tetenoz ve boğmaca gibi rutin aşıların ilk dozunu yaptırmayan çocukların sayısı 2020'de 3 milyon kişi birden arttı. Neredeyse 23 milyon çocuk rutin aşısını olamadı. Peki her yıl yüzde 95'in üzerinde çocuk aşılaması yapan Türkiye'de durum ne?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2020'de yaklaşık 23 milyon çocuğun rutin difteri, tetenoz ve boğmaca gibi aşılarının ilk dozunu yaptırmadığını duyurdu. Açıklanan veriler 2020'de rutin aşıların ilk dozunu olamayan çocuk sayısının bir önceki yıla kıyasla 3 milyon 7 bin arttığını ortaya koydu.
DSÖ ve UNICEF, aşı yaptırmayan çocuk sayısındaki bu artışın 'rekor düzeyde' olduğuna dikkat çekiyor. Verilere göre, dünya çapında yaklaşık 17 milyon çocuk 2020 boyunca hiçbir aşı olmadı. Buna göre ilk aşısını olmayan çocuk sayısı dünyanın her bölgesinde artış gösterirken, en belirgin yükseliş Güneydoğu Asya ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yaşandı.
Peki Türkiye'de durum ne? Anımsanacağı üzere, suçiçeği aşısının temininde 2021 Mart'ta sorunlar yaşanmış; bu aşılar 6-7 ay yeterli sayıda gönderilmemişti. Bebeklerin bu aşıyı 12’nci ayda yaptırması gerekirken, o dönem aile hekimliklerinde bu aşının bulunamaması gibi sorunlar yaşanmıştı.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2019'da çocukların aşılanma oranının yüzde 98 idi. Ancak 2020'ye ilişkin yayınlanmış resmi bir veri hâlâ yok.
Haberglobal.com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Prof. Dr. Esin Şenol, Dr. Lütfi Çamlı ve Dr. Ahmet Soysal, aile hekimlerinin geçen yıl rutin sağlık hizmetleri kapsamında yapılan aşılama konusunda ciddi çabalar sarf ettiğine, ancak tüm çabalara rağmen rutin sağlık hizmetlerinde yaşanan gecikmeler gibi çocukluk çağı aşılamasında da aksaklıklar yaşandığının altını çizdi.
Çocuğuma aşı yaptırmalı mıyım?
YENİ SALGIN TEHLİKESİ
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, çocukluk çağı aşılama oranının yüzde 95'in altına inmesinin yeni salgınlara yol açabileceği noktasında uyardı: "Bugüne kadar çocukluk çağı aşılama oranları yüzde 95'in altına inmiyordu. Kızamık ve su çiçeği gibi çok ciddi bulaşan hastalıklardan bahsediyoruz. Yüzde 95'in altına inilmemesi gerekir ki yeni salgın hastalıklar belirmesin."
TEDAVİLER AKSAYINCA ÖLÜMLER ÇOĞALDI
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nden Dr. Ahmet Soysal ve İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı ise, geçen yıl aile hekimlerinin rutin aşılama konusunda ciddi çabalar sarf ettiklerini anlattı. Ancak Dr. Ahmet Soysal, tüm çabalara rağmen yine de bir önceki seneye göre daha az rutin aşılama yapılma riskinin büyüklüğüne işaret ederken; Dr. Lütfi Çamlı ise, "Sahadan aldığımız duyumlar çocukların rutin aşılamasında çok büyük sorunlar yaşanmadığını gösteriyor" dedi.
Dr. Lütfi Çamlı, asıl önemli sorunun kronik hastalığı olanların rutin sağlık hizmetleri alamamasından dolayı ölümlerin çok artması olduğunu söyledi.
COVID SONRASI 'KANSER PANDEMİSİ'
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, 2020'nin önemli bir bölümünde diyabet, yüksek tansiyon, kronik romatizmal rahatsızlığı ve kalp hastalığı olanların, özellikle de kanser hastalarının tedavilerinde ciddi aksamalar yaşandığına dikkat çekti.
"Hem hastaneler belli süreliğine de olsa tamamen pandemiye ayrıldı hem de hastalar yoğun enfeksiyon riski nedeniyle hastaneye gitmek konusunda çekimser davrandı" diyen Dr. Çamlı, "Covid-19 dışındaki hastalıkların tedavisi ve erken teşhisinde ciddi sorunlar yaşandı. Hatta bazı uzmanlar tarafındna Covid-19 pandemisi sonrası bir 'kanser pandemisi' yaşanabileceğinden bahsedildi. Bunun da Covid dışında 2020'deki toplam ölümleri artıran önemli bir etken olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Dr. Lütfi Çamlı, şöyle devam etti: "Türkiye'de her yıl beklenen ortalama bir ölüm sayısı var. 2020'deki ölümler resmi olarak açıklanmadı ama beklenenin ötesinde bir ölüm olduğu görülüyor. Bunun bir kısmı net olarak tanımlanmamış Covid hastalarıdır. Ancak diğer önemli bir kısmı ise sağlığa erişimdeki gecikmeden kaynaklanan ölümler. Hastaneye başvuramadılar, tedavi olamadılar ve bu yüzden de ölümler arttı."
gamze.bal@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel