Akıl sağlığı için kısa terapilerin gücü! 'Sadece bir telefon görüşmesi bile...'
Pandemi dünya çapında her yaştan insanın zihinsel zindeliğini olumsuz etkilerken, yaşanan bu olağanüstü sürecin etkileri hala sürmekte. Psikoterapi taleplerinde patlama yaratan bu durum alternatif yollar üzerine araştırmalar yapılmasına da neden olurken ortaya çok çarpıcı sonuçlar çıktı.
Amerikan Psikoloji Derneği tarafından geçen yıl yapılan bir anket, psikoterapi talebinin pandeminin başlangıcından bu yana çarpıcı bir şekilde arttığını, terapistlerin yüzde 68'inin bekleme listelerinin uzadığını ve yüzde 40'tan fazlasının talebi karşılayamadığını ortaya koyuyordu. Ancak ruh sağlığına ilişkin alınabilecek yardım, sadece uzun yıllar süren geleneksel psikoterapilerden ibaret değil. Araştırmalar, kritik anlarda düşünce ve davranışı geliştirmeye yönelik, hedefli ve zaman sınırlı programlar gibi kısa müdahalelerin bile oldukça önemli faydalar sağlayabileceğini göstermekte.
Dr. Jenny Taitz, “30 dakikalık çevrimiçi görüşmeler kadar kısa olabilecek bu müdahaleler elbette psikoterapinin yerini tutmaz ancak yetişkinler ve ergenler arasında artan kaygı, depresyon, stres, madde bağımlılığı gibi durumlar göz önünde alındığında, bu durumun tırmanışını önlemenin güçlü yollarından biri olabilir” ifadelerini kullanıyor.
SADECE BİR TELEFON GÖRÜŞMESİ BİLE...
Stony Brook Üniversitesi'nde psikoloji alanında doktora çalışmalarını yürüten Jenna Sung ve meslektaşları temmuz ayında hakemli bir çevrimiçi akademik dergi olan PsyArXiv'de yayınlanan araştırmalarında; bir danışmanla, yalnızca bir kez telefon üzerinden dahi yapılan bir görüşmenin, psikoterapi için bekleme listesinde adı bulunan danışanlara faydalı olabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmada yer almayı kabul eden 65 katılımcıdan en önemli hedefleri, başarmak için atabilecekleri adımlar ve üstesinden gelmeleri gerekebilecek olası engeller hakkında düşünmeleri istendi. Yapılan tek bir seansın ardından, insanlar umutsuzluk ve endişe duygularının önemli ölçüde iyileştiğini bildirdiler.
İNTİHAR RİSKİNİ DE AZALTABİLİR
Dr. David Jobes kısa müdahalelerin intihar riskini de azaltabileceğini dile getiriyor. İnsanların intihar düşüncelerine saplanıp kalmamalarına yardımcı olmak için bir klinik müdahale programı olan CAMS adlı programı geliştiren Dr. Jobes, bu programıyla altı ila sekiz seans boyunca bireyin intihar duygularını harekete geçiren mücadeleleri belirlemesine ve bir başa çıkma planı oluşturmasına yardımcı oluyor.
2017'de hakemli akademik dergi Psychiatry'de yayınlanan bir araştırmaya imza atan Dr. Jobes, ABD Ordusu'ndan 148 personelle araştırmasını hayata geçirdi. Katılımcılar CAMS ve klasik psikoterapi görenler olarak iki gruba ayrıldı. Çalışma, CAMS katılımcılarının üç ay sonra intihar düşüncelerine sahip olma olasılığının “önemli ölçüde daha düşük” olduğunu keşfetti. Dr. Jobes, “İnsanlara doğru araçları verirseniz, onların daha iyi hale gelmekte gerçekten çok iyi olduğunu görürsünüz” ifadelerini kullanıyor.
Kısa müdahaleler kronik ağrılar için de oldukça faydalı çözümler olabilir. Stanford Üniversitesi'nde Ağrı Giderici Yenilikler Laboratuvarı yöneticisi Dr. Beth Darnall tarafından 2021'de JAMA Open Network adlı hakemli akademik dergide yayınlanan bir araştırma, kronik bel ağrısı olan kişilere, iki saatlik tek bir seansın ağrı öz-yönetim becerilerini öğrettiğini gösterdi.
Dr. Darnall'ın ortaya koyduğu ve sekiz haftalık geleneksel terapi kadar etkili olduğu öne sürülen program, insanlara sıkıntı veren düşünce ve duyguları fark etmeyi, ardından semptomları kabul etmeyi öğretiyor. Üç ay sonra katılımcılar, ağrı ve uyku bozukluklarının yönetimini önemli ölçüde iyileştirdiğini bildirdi.
ÇOCUKLAR VE ERGENLER İÇİN UMUT VERİCİ...
Kısa müdahaleler, özellikle çocuklara ve ergenlere yardım etmenin de bir yolu olarak umut verici... CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) tarafından Mart 2022'de yayınlanan bir raporda, pandeminin gençler arasında ruh sağlığı sorunlarındaki artışı hızlandırdığı tespit edildi. Aynı zamanda CDC, çocuklar ve ergenlerin yüzde 37'sinin 2021'de zihinsel sağlıklarının kötü olduğunu aktarıyordu.
Eski bir ilkokul öğretmeni olan Dr. Jessica Schleider, özellikle çocukların ne zaman, nerede veya nasıl destek alacaklarını seçme seçeneklerine sahip olmadıklarına dikkat çekiyor. Dr. Schleider, “Kısa ve kolay erişilebilir müdahaleler, ruh sağlığında uzun vadeli gelişmelere yol açabilir. Uzun vadeli değişim, bir dizi küçük değişikliktir ve her küçük değişiklik önemlidir” diye konuşmakta.
*WSJ (The Power of Brief Mental Health Therapies), CDC, PsyArXiv
Kaynak: Web Özel