Bir asker nasıl spor yapar? Mekik gitti, deadlift geldi!
Savaşlar gittikçe daha fazla teknoloji ile yapıldıkça askerlerin fiziksel dayanıklılıklarını korumak daha önemli hale geliyor. Amerikan ordusu yeterlilik testini değiştiriyor. Askerler için profesyonel atlet modeli deneniyor.
Dünyanın her yerinde orduların en fazla önem verdikleri konulardan biri beden terbiyesi. Askerler belli bir saatte yatıp belli bir saatte uyanır ve günlük fiziksel aktivitelerine çok önem verirler. Hele özel timler gibi aktif saha görevinden olanlar için fiziksel dayanıklılık olmazsa olmazdır. ABD Ordusu da yıllardır askere personel alırken bu prensipleri göz önüne alıyor.
Potansiyel askerleri hem orduya almadan önce hem de askerlikleri sırasında devamlı olarak fitness testlerine sokuyor. Ordu son birkaç yıla kadar 1980’lerde geliştirilmiş bir spor testini kullanıyordu. Bu test iki dakika mekik, iki dakika şınav, 3 kilometre koşudan ibaretti. Her ne kadar az hareket içeriyor olsa da kardiyo ve kas dayanıklılığı konusunda iyi bir fikir veriyordu.
Virginia’daki ABD Ordusu Beden Sağlığı ve Fitness Direktörü Kevin Bielgman, “Askerlerin dayanıklılığını test etmek için farklı yöntemler de var. Güç koordinasyon ve denge çok önemli” açıklamasında bulundu.
TEK ELLE ŞINAV
Son birkaç yıldır bazı ABD üslerinde ACFT ismi verilen (Ordu Muharebe Fitness Testi) yeni bir fiziksel yaklaşım deneniyor. Bu test 120 dakika sürerken şunları içeriyor: Deadlift, sağlık topu fırlatması, tek el şınav, tutma çekme egzersizi ve üç kilometre koşu.
Bu egzersiz kişinin kor bölgesi ve üst vücudunu daha çok çalıştırıyor. Uzmanlar modern muharebe için yeni testin daha uygun olduğu görüşünde. Burada çalıştırılan kas gruplarının, yaralı taşıma, el bombası atma, ipe tırmanma ve ekipmanlar ile yürüme gibi fiziksel dayanıklılık isteyen konularda askerlere yardımcı olacağı düşünülüyor.
ABD askerleri sık sık kas sakatlıkları yaşıyor. 2019 yılında bu sakatlıkların devlete faturası 577 milyon dolar oldu. ABD ordusundaki herkesin çakı gibi olduğunu düşünmeyin. Ordu nüfusunun yüzde 17’si obezite sınırını aşmış. Askerlerin daha verimli idman yapmasının sakatlıkları azaltacağı dolayısı ile ordunun sağlık faturasını da düşürmesi bekleniyor.
'FİZİKSEL EĞİTİM HİÇ OLMADIĞI KADAR ÖNEMLİ'
ABD ordusunun Askeri Eğitim Birimi’nin Sözcüsü Randy Ready askeri teknolojiler geliştikçe askerlerin fiziksel kabiliyetlerinin de zayıfladığını bu yüzden fiziksel eğitimin hiç olmadığı kadar önemli olduğunu anlattı.
Bu teknolojilerin ilerlemesinin sahada savaşan askerler için en büyük faydası ise daha gelişmiş ekipmanların daha hafif olması. Bazı uzmanlara göre 210 kilo ağırlık ile deadlift gibi idmanlara kalkışılmasına da gerek yok. Iowa Üniversitesi’nde fizyoterapi alanında çalışan Laura Frey Law’a göre; kaldırma idmanları ağırlıklı olarak yaralıları taşırken işe yarıyor ve 210 kilo bir askerin muharebe bölgesine gönderilmesi söz konusu değil.
Henüz zorunlu olmayan ACFT testi için askerlerin 600 puan üzerinden en az 360 almaları gerekiyor. Yani altıya ayrılan her bir parkurdan en az 60 puan almaları gerekecek. Pentagon’un verilerine göre yeni dayanıklılık testinden erkeklerin yüzde 10’u kadınların ise yüzde 65’i başarısız oluyor. Bazı politikacılar kadın askerler için testin yeniden gözden geçirilmesini istiyor.
2030'DA 110 BİRLİK
1 Nisan 2022 itibarıyla şınav ve mekik testinin yerini deadlift ve sağlık topu idmanlarının alması bekleniyor. ACFT testi oluşturulurken profesyonel sporcular, diyetisyenler ve fitness uzmanlarının ayrı ayrı görüşü alındı. Şu anda ordu içindeki 28 birlik bu testi uyguluyor, 2030 yılında 110 birliğin ACFT’ye resmi olarak geçmesi bekleniyor.
TÜRKİYE'DE NASIL?
Türk Silahlı Kuvvetleri de fiziksel dayanıklılığa çok önem veriyor. Astsubay Meslek Yüksek Okulu’na alınacak öğrenciler için uygulanan beden yeterlilikleri şöyle: 400 metre koşu, 1 dakika mekik, barfiks, tek elle basketbol topu fırlatma.
ABD Ordusu Beden Sağlığı ve Fitness Direktörü Kevin Bielgman, “'Her asker bir profesyonel sporcu olmalı' demiyorum ama bir atlet gibi muamele görmeliler çünkü spor fiziksel bir iştir” ifadelerini kullanıyor.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir kısmı Bloomberg Businessweek’te Roxana Tiron imzasıyla yayımlanan “The U.S. Army Is Finally Close to Replacing Its 1980 Fitness Test” isimli makaleden alınmıştır.
Ek kaynaklar: MSÜ Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu
Kaynak: Web Özel