En iyi Harry Potter filmi hangisi?⚡

Harry Potter severler arasında her zaman 'en iyi film hangisi' bir tartışma konusudur. Cuaron'un sihrini bulaştırdığı Azkaban Tutsağı mı yoksa konusu ile büyüleyen Ateş Kadehi mi?

Son Güncelleme:

*Bu derlemede yer alan bilgiler filmlerin konusu ile ilgili bilgi içermektedir.

“Zevkler ve renkler tartışılmaz", bu sözü duymayanımız yoktur ama kaçımız gerçekten uygulayabilir. Başkasının zevklerini yargıladığımız, bazen fark etmeden de olsa olmuştur. Giyim kuşam, yiyecek hatta gayet göreceli olabilecek film zevkleri bile eleştirilere maruz kalabilir.

Şimdi size öyle bir filmden bahsedeceğiz ki eğer 80’lerin sonunda veya 90’ların başında doğduysanız en az bir kez izlememiş veya televizyonda görmemiş olma ihtimaliniz düşük. Harry Potter'dan, 7 kitap, 8 filmden oluşan büyük bir külliyattan söz ediyoruz.

Peki en iyi Harry Potter filmi hangisi? Buna cevap vermek bazıları için çok zor. Time Dergisi bu zorlukta elini taşın altına koymuş ve Harry Potter filmleri arasından en iyiyi bulmaya çalışmış. Bakalım sizin zevkinize uyacak mı?

8-SIRLAR ODASI

Harry ve Ron’un uçan bir otomobilde olduğu, Hermonie’nin bir kediye dönüştüğü Sırlar Odası, bazı film eleştirmenleri tarafından 160 dakikalık süresi ile haddinden fazla uzun bulundu. Filmin temposunu da yavaş olarak değerlendirlenler mevcut. Burada yönetmen Chris Columbus’un fazlasıyla kitaba sadık kalması da etkili oldu.

7-FELSEFE TAŞI

Felsefe Taşı vizyona girdiği yıl itibarıyla görsel efektlerden fazlasıyla nasibini almamıştı. Yine de okul üniformaları ve Hogwarts, kitabı okuyanlar için başarılı bir şekilde beyaz perdeye yansıtılmasını bildi. Oyunculuk tercihinde de pek çok doğru adım olduğu söylenebilir. Alan Rickman, yıllarca Severus Snape rolüne ikonik bir biçimde hayat verdi.

6-ÖLÜM YADİGARLARI BÖLÜM 1

Yönetmen David Yates’in kitabı çok iyi bir şekilde beyaz perdeye aktardığını düşünenler kadar eleştirenler de var. Örneğin; Dumbledore’un Elderwand ile olan ilişkisinin filmde iyi açılmadığını düşünüyor ve senaryoyu biraz sığ buluyor.

5-MELEZ PRENS

Kitabın hayranları ölüm yadigarlarının yaratılma amacını iyi anlatmadığını düşündüklerinden Melez Prens’i pek sevmiyorlar. Yazar J.K. Rowling, her ölüm yadigarının arkasına bir hikaye yerleştirerek kitabı sürükleyici bir hale getirmişti ama filmde bu ayrıntılar yer almadı. Örneğin; Dumbledore'un öldürüldüğü sahnede de Harry’e ilişkin hiçbir ayrıntının yer almaması dikkat çekiyor fakat film sinematografik olarak büyük övgü aldı. Yaratılan karanlık atmosfer, estetik olarak en iyi Potter filmlerinden birinin çıkmasını sağladı.

4-ÖLÜM YADİGARLARI BÖLÜM 2

Bu film aksiyonun içine doğuyor. Daha ilk sahneden Harry, Ron ve Hermione’nin Gringotts Bankası’na girmesini ve daha sonra bir ejderhanın sırtına binmesini izliyorsunuz ve en sonunda efsanevi Voldermort dövüşü! Bu filmde hikaye anlatıcılığı olarak en sevilen noktalardan biri kitabın aksine bazı olayları Harry’nin gözünden değil farklı karakterlerin gözünden aktarması. Örneğin profesör Snape’in Harry’nin annesi Lilly Potter’a olan karşılıksız aşkı Snape’in anlatımı ile beyaz perdeye taşınıyor.

3-ATEŞ KADEHİ

Aslında bu kitap, potansiyel olarak en iyi Harry Potter senaryosuna sahip olabilir ancak yönetmen Mike Newell’in yaptığı bazı tercihler en iyi film olma şansını elinden alıyor. Harry’nin ismi ateş kadehinde çıktığında Dumbledore kitapta sakince “Adını kadehe sen mi koydun?” derken filmde Harry’ye avazı çıktığı kadar bağırıyor. Bu filmde Robert Pattison, Hollywood’a büyük bir ‘merhaba’ demişti.

2-ZÜMRÜDÜANKA YOLDAŞLIĞI

Bu kitabın konusu ana üç kahramanın ergenlik dönemlerini ve onların duygu durum değişikliklerini güzel işliyor. Bu duygu durum değişiklileri çoğu zaman ergenlerin kafasında olduğu için sinema bunu anlatmak için çok müsait bir ortam değil ama Daniel Radcliffe, olaylara verdiği sinirli tepkiler ile durumu kurtarıyor. Helena Bonham Carter ve Imelda Staunton ise Bellatrix-Profesör Dolores Umbridge ikilisi kötü kadın performansları ile filmi sırtlıyor.

1-AZKABAN TUTSAĞI

Oscar ödüllü Alfonso Cuaron’un yönettiği bu filmin neden zirvede olduğunu anlamak çok zor değil. Cuaron çocuk oyuncular ile çok rahat bir biçimde çalışmış, filmin daha doğal gözükmesi için okul üniformalarını istedikleri gibi giymelerine izin vermişti. Detaylara verdiği önem sayesinde Hogwarts gerçekten yaşayan bir atmosfer gibi resmedilmişti. Filmin sonundaki zaman yolculuğu detayının işlenmesi ise pastanın üzerinde iyi bir çilek olarak akıllardaki yerini aldı.

-Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü Time’da Eliana Docterman imzası ile yayınlanan ‘All the Harry Potter Movies, Ranked’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber