Bruce Willis'in yakalandığı afazi ne? | Cümlelerin ortasında durmak, her yaşta insanı yakalayabilir

90'lı yılların en ünlü aktörlerinden olan Bruce Willis konuşma ve okuma yeteneğinin kısmen veya tamamen hasar gördüğü afazi rahatsızlığına yakalandı. gören Willis akıllarda Zor Ölüm ve Ucuz Roman gibi pek çok kült film bıraktı. Peki hastalığının tedavisi yok mu? Çok çalışmak beyne zarar verir mi?

Son Güncelleme:

Hollywood’un ünlü aktörlerinden Bruce Willis, 67 yaşında beyaz perdeye veda etti. Afazi hastalığına yakalanan Willis’in durumu eski eşi Demi Moore tarafından duyurulurken Willis arkasında Zor Ölüm, Ucuz Roman, Beşinci Element gibi pek çok kült film bıraktı.

Afazi hastalığına yakalanan insanlar bazen bir felç geçirdikten sonra, bazen ise zamanla konuşma ve okuma yeteneklerini kaybediyorlar. Bu durum zamanla da olabilir, ani bir felçten sonra da. 

Özellikle insanın kendini ifade etmesini sağlayan beynin sol tarafı afazi sırasında zarar görürken, kişiler günlük ihtiyaçlarını karşılamakta da zorlanmakta. Afazi rahatsızlığı bir süre sonra Alzheimer veya demansa da çevirebilir. Dünyaca ünlü Cleveland Clinic’ten Doktor Şazam Hüseyin afaziyi beyin tümörü, silahla başından yaralanma ve beyin enfeksiyonu gibi durumların da tetiklemiş olabileceğini belirtiyor.

CÜMLELERİN ORTASINDA DURABİLİYORLAR

Afazi hastaları, tanı konmadan önce genellikle cümlelerin ortasında durabiliyor, bazı kelimelerin ismini hatırlayamayabiliyorlar. Bu rahatsızlık herhangi bir yaşta gelişebileceği gibi genellikle 65’in üzerinde görülüyor.

Doktor Hüseyin’e göre bu rahatsızlıktan kaçınmanın yolu, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve kan şekerini yükseltecek ürünleri tüketmekten kaçınmak. Afazi hastalığının bilinen bir tedavisi yok. Genellikle hastalara beyinlerini aktif tutmalarını sağlayacak cümlelerdeki eksik kelimeyi tamamlama egzersizleri gibi alıştırmalar veriliyor.

Bruce Willis kariyeri boyunca yüksek gişe hasılatı yapan filmlerin yıldızı olurken, oynadığı filmlerin hasılatı 2.5 milyar doları buldu. 1955 yılında Almanya’da doğan oyuncu, daha sonra ailesiyle birlikte New Jersey’e taşındı. Yıllarca yoğun tempoda çalışan insanlarda bir süre sonra afazi benzeri rahatsızlıklar görülebiliyor.

Bruce Willis, 1997 yılında vizyona giren Çakal filminde Rus mafyası ile çalışan bir kiralık katili canlandırmıştı. Fotoğraf: IMDB

AYAKKABISINI BAĞLAYAMIYOR

Willis gibi yoğun çalışan başka aktörlerde de bazı nörolojik rahatsızlıklar görülebiliyor. İngiliz aktör Daniel Radcliffe, Harry Potter serisinin çekimleri devam ederken daha çocuk yaştaki yoğun tempo sonrası dispraksi rahatsızlığına yakalanmıştı. Çocukluktan gelen kişinin motor görevlerini planlama kabiliyetini etkileyen bu rahatsızlık Radcliffe’in işini yapmasını genç yaşından beri etkiliyor. Genç oyuncu 19 yaşındayken 2008 yılında yaptığı açıklamada Harry Potter’ın senaryosunu ezberlemekte zorlandığını söylerken bazen ayakkabısını bile bağlayamadığını ifade ediyordu.

Radcliffe eliyle yazı yazmakta zorlanıyor, bu rahatsızlıktan mustarip olan çocuklarının yüzde 70’nin erkek olması ise dikkat çekiyor. Çocuklarla dispraksi üzerine çalışan doktor Blanche Podhajski, bu çocukların el yazılarının son derece biçimsiz olduğunu sözlerine ekliyor.

Peki Bruce Willis nasıl bu duruma geldi? Küçük yaşlardan bu yana oyunculuk yapan usta aktörün çok çalıştığı tahmin edilebilir. Amerikan Epidemoloji Dergisi’ndeki bir çalışma 1997-1999, 2002-2004 yılları arasında 2 bin 214 kişi ile yapılan bir hafıza testinde, haftada 40 saat çalışan kişiler haftada 55 saat çalışan kişilere göre kelime testinde daha başarılı olduğunu gösteriyor.

STRES VE FİZİKSEL DURGUNLUK

Uzmanlara göre fazla çalışmanın en büyük zararlarından biri, stres hormonunun fazlaca salgılanması ve masa başı işlerin kişilerin egzersiz yapmalarını engellemesi. Melbourne Uygulamalı Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre 40 yaşın üstündeki insanların haftada 25 saatten fazla çalışması, zekalarına negatif etkide bulunabiliyor. 

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Tokyo’daki Keio Üniversitesi’nden Colin McKenzie, “Uzun çalışma saatleri, fiziksel ve psikolojik olarak bizi etkilediği için bilişsel yeteneklerimize zarar verebilir” ifadelerini kullandı.

Akademisyen evrimsel olarak insan vücudunun modern zamanlardaki kadar uzun çalışmak zorunda hiç kalmadığını ve insan DNA’sında bu kadar uzun zaman çalışmanın olmadığını söylüyor.

Kaynaklar: BBC, New York Times, ABC, Daily Mail

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber