Obruk Haberleri

Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker işte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir. Çözünebilir kayaçların bulunduğu bölgelerde yeryüzü boyut ve şekilleri çeşitlilik gösteren çok sayıda çöküntüyle doludur.

Obrukların çoğu iki şekilde oluşur. Birincisi alttaki eriyebilen kayaçlar topraktan sızan sularla çözünürler ve kayaç içinde bulunan doğal boşluklar genişler ve üzerlerinde bulunan toprakla doldurulurlar. Yer altı suyu kayacı çözmeye devam ettikçe toprak ortadan kalkar ve geride yamaç eğimi düşük, derinliği fazla olmayan çöküntüler bırakır. Komşu obruklar birleştiğinde ise çözünme vadileri denilen daha büyük, düzensiz, kapalı bir çöküntüler ağı oluşturur. Obruklar ayrıca bir mağara tavanının çökmesi sonucu dik kenarlı bir krater şeklinde de oluşur. Bu yolla oluşan obruklar özellikle nüfusun fazla olduğu bölgelerde ciddi bir tehlikedir. 

Obrukların oluşması için karstik alanların bulunmasından başka şartlar da gereklidir. Yeraltı su seviyeleri farklı iki havza bulunmalı. Bu alanları daha yüksek bir eşik birbirinden ayırmalıdır. Havzaların yeraltı suları bu eşiğin altından akış göstermelidir. Tüm bu şartlar Obruk platosunda bir araya gelir. Tuz Gölü havzası ile Konya ovası arasında Obruk platosu eşik durumundadır. Daha yüksek olan Konya yeraltı suyu platonun altından Tuz gölü havzasına doğru yeraltı akışı gösterir. Bu akışın oluşturduğu erime güncel obrukların oluşumunun başlıca sebebidir. Bu nedenlerden başka yerel fay hatlarının da obruk oluşumuna katkısı bulunur. Tuz gölünün güneybatısında bulunan fay Dikmen-Kolca obruklarının oluşum sebebidir.

Ülkemizin yeraltı sularının 3'te 1'ini barındıran Konya Havzası'nda 20'yi aşkın obruk bulunuyor. Bunlardan en meşhuru 300 m genişliği ve 145 m derinliğiyle Kızören obruğu. Merkez Karatay ilçesine bağlı Obruk kasabası da ismini ondan alıyor. Obrukların diğer bir özelliği de yazın ilk aylarında koyu lacivert ve yeşil olan renginin yaz ilerledikçe çivit mavisi, berrak bir renk alması. Meyil, Çıralı, Gökhöyük Obruk, Kuru obruk, Kangallı obruğu, Hamam obruğu Obruk Platosu'nun diğer obruklarıdır. Obrukların yaygın olduğu diğer bir alan ise Antalya'nın doğu kesimindeki Çimiköy platosudur. Burada 22 obruk belirlenmiştir. Mucur Obruğu, Cennet ve Cehennem obrukları bilinen diğer obruklarımızdır. (Kaynak: Wikipedia)

Konya'da obruk oluşma anı ilk kez görüntülendi! Konya'da ağızları açık bırakan obruk: "13 metre derinliğinde, 15 metre çapında" 2 yıl önce ortaya çıktı! Her geçen gün büyüyerek korkutuyor Türkiye'de obruk sayısı artacak! 16 il için uyarı 100 metrelik obruktan şaşırtan görüntüler: İncelemeler sürüyor Napoli'de yolda oluşan obruk iki aracı böyle yuttu Konya'dan sonra Karaman! Tehlike giderek yayılıyor Enkazı kalkan binanın altında 10 metre derinliğinde obruk oluştu! Volkanik gaz çıkışı başlayan obruklardan görüntüler Konya'daki obruklardan ürküten haber! Konya'da obruk paniği: Pancar tarlasının ortasında oluştu Konya'yı bekleyen tehlike! Kent merkezinde de görülmeye başlandı Konya'daki deprem sonrası 'obruk' uyarısı: Üniversiteler inceleme yapmalı AFAD açıkladı! İşte Türkiye'de alarm veren bölgeler Obruğun iki katlı evi yuttuğu anlar saniye saniye kamerada İç Anadolu'da obruk tehlikesi büyüyor! Konya'da yeni oluşan obruk derinliği ile korkutuyor Derin yarık ve obruklar vatandaşları tedirgin ediyor  Konya'da bir obruk daha ortaya çıktı Caddede oluşan 6 metre derinliğindeki obruk korkuttu Konya'da tehlike büyüyor... Çiftçiler fark etti! Spil Dağı zirvesinde bulundu! Kimse yaklaştırılmıyor Eskişehir'de korkutan görüntü Evleri yutabilir uyarısı