Halep Haberleri

Suriye'ye bağlı Halep ili. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir.

Halep, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli kentleri arasında yer almış, Türkçe deyimlere ve Türk edebiyatına yerleşmiştir. "Halep oradaysa arşın burada" deyimi, Aşık Ömer'in "İşte geldim gidiyorum şen olasın Halep şehri" beyiti, Aşık Emrah'ın sevdiğini Halep'te araması, Kerem'in Aslı'nın ateşine Halep'te yanıp kül olması bu meyanda sayılabilir.

Tarihi MÖ 3000'li yıllara uzanan Halep Kalesi'nde çeşitli Mezopotamya devletleri, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Arap hakimiyeti, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mirdasiler, Ukayliler çok kısa bir süreliğine Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu devirleri yaşanmıştır. I. Dünya Savaşı sonucunda Osmanlı İmparatorluğu'nun ortadan kalkmasından sonra bir müddet Fransızlarda kaldıktan sonra, Suriye Devleti kurulmuştur. Suriye'nin sürekli ticaret ve üretim merkezlerinden biri olmuştur.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Bursa ve İstanbul'dan sonraki en önemli dokumacılık merkezi Halep olmuştur. İpekli dokumaları ve meşhur sabunları Halep'in en önemli ihraç malı olmuştur. İstanbul'dan sonra ikinci en büyük ticaret merkezi ve altın çarşıları Halep'te olmuştur. 1500'lü yıllardan itibaren Venedikliler, İngilizler, Fransızlar ve Hollandalılar Halep'te konsolosluklar ve acenteler kurmuştur. Osmanlı'da ilk mason locası da Halep'te kurulmuştur. Osmanlı arşivlerinde yer alan hicri 1304 tarihli bir vesikada, Halep'te İngiliz konsolosu Handerson'un riyasetinde Mason Locası namıyla bir gizli teşkilat kurulduğu bildirilmektedir. Arap harfleriyle ilk matbaa İstanbul'dan önce Halep'e uğramıştır.

Osmanlı şehirciliğinin klasik bir örneği olan Halep'in özelliklerinden biri de Kayşani ismindeki taş cinsinin yapılarda kullanılmasıdır. Halep Kalesi, hanlar, hamamlar, çarşılar, camiler (Halep Ulu Camii dahil), medreseler bu taşlardan yapılmıştır. Halepliler günümüzde bile evlerini taş kaplama yapmaya devam etmektedir. Selçuklu, Eyyubi, Memlük ve Osmanlı izlerini taşıyan Halep; Bursa, Konya, Adana, İstanbul'un bir alaşımı gibidir.

Halep'te birçok etnik kökenden topluluk yaşamaktadır. Halep'in nüfus yapısı esas itibarıyla Arap ve Türkmen'lerden oluşmaktadır çok az sayıda Ermeni, Süryani, Yahudi, Kürt, Çerkes de şehirde yaşamaktadır. Şehir merkezinin nüfusu 2011 tahminine göre 1,7 milyon, çevresi ile birlikte 4 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. şehrin tahmini nüfus oranı ise şöyledir; %50 Arap, %40 Türkmen, %10'unu da Ermeni, Asuri, Yahudi, Kürt ve Çerkesler teşkil etmektedir. Ulaşım karayolu, havayolu ve Demiryolu ile sağlanmaktadır. Şehirdeki yurt içi-yurt dışı uçuşlara açık olan Halep Havalimanı, Suriye'nin ikinci en büyük havalimanıdır.

Halep Piskoposu Jallouf, Şara ile görüşmesini değerlendirdi! Suriye'nin Halep ilinde bir toplu mezar daha bulundu Suriyeliler evlerine dönmeye başladı, çadır kentler boşaldı Suriye'den kaçıp Türkiye'de evlenen çift: “Esad'ın yaptığını bize gavur yapmadı” Suriyeliler hemen yarın mı dönecek? Suriye'de muhalif askerden anlamlı mesaj: Namlulara kurşun yerine gül koydu Esad rejiminin Şam'daki işkencehanesi Sednaya'da hapishane kodlu cesetler bulundu Suriyeli muhalifler, rejim askerleri için af çıkardı Halep'te rejim parasının yerini Türk lirası aldı Halep'e dönen Suriyeliden Türkiye’ye teşekkür Suriye cephe hattında son durum ne? Bu görüntüler sadece Haber Global’de: Hama’da sevinç gösterileri Şam'ın can damarı: M5 otobanı Suriye'de son durum ne? Halep, Şam, İdlib, Hama, Tel Rıfat ateş çemberine döndü! Suriye yangın yeri! Şam, Halep, Hama, Münbiç, Tel Rıfat'ta son durum Haber Global Suriye'de: İşte Halep Havalimanı 10 yıl sonra Halep'e dönen yaşlı kadın toprağı öptü Suriye’de harita değişti Türkiye’ye yeni bir göç dalgası olur mu? Haber Global ekipleri Suriye'de! Haber Global Halep Üniversitesi'nde Rejimin izlerinin silindiği Halep'te tarihi kalede zafer kutlaması Halep’teki terör yuvasına Haber Global girdi, Şeyh Maksut kuşatıldı Haber Global ekibi görüntüledi: El Bab'da Münbiç hazırlığı