Gaziantep Haberleri - Sayfa 42

Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birleşme noktasında yer alan Gaziantep 36° 28' ve 38° 01' doğu boylamları ile 36° 38' ve 37° 32' kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır. Gaziantep'in doğusunda Şanlıurfa, batısında Osmaniye ve Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda Adıyaman ve güneybatısında Kilis illeri bulunmaktadır. Gaziantep, 6222 km²'lik alanıyla Türkiye topraklarının yaklaşık olarak %1'lik bölümünü kapsamaktadır.
 
Gaziantep'te genellikle dalgalı ve engebeli araziler yaygındır. Güneyde Hatay ve Osmaniye sınırını oluşturan Amanos (Nur) Dağları yer almaktadır. Burada tepeler 1527 m.'ye kadar yükselmektedir. İlin diğer dağlık kısmı ise bir yandan Nur Dağları'na paralel, İslahiye İlçesi ile Kilis İli arasında, güneyde Suriye'den başlayıp kuzeyde Kahramanmaraş sınırına ulaşmakta, diğer yandan ise ilin kuzey sınırını Kahramanmaraş ve Adıyaman sınırı boyunca, doğu da Fırat Nehri'ne kadar uzanmaktadır. Buradaki tepelerin yükseklikleri güneyden kuzeye doğru; Dormik Dağı 1250 m., İlkikiz Dağı 1200 m., Kas Dağı 1250 m., Sarıkaya Dağı 1250 m. ve Gülecik Dağı 1400 metredir. Araban ile Yavuzeli İlçeleri arasında bulunan Karadağ'ın yüksekliği ise 950 metredir.
 
Nur Dağları ile arasında kalan bölgede taban araziler yayılmıştır. Doğu kısmında bu dağlardan doğup Fırat Nehri'ne boşalan Karasu ve Merzimen Çayı boyunca vadi tabanı ve etek araziler göze çarpmaktadır. Gaziantep İlinin geriye kalan güney ve güneydoğusundaki dalgalı ondüleli arazilerin yanında Barak Ovası olarak anılan doğuda Fırat Nehri, güneyde Suriye sınırı boyunca düz ve hafif meyilli taban araziler yayılmış durumdadır.

Gaziantep İlinin İdari Tarihçesi ve Günümüzdeki İdari Yapısı 

Gaziantep, tarih boyunca Anadolu'da kurulan ve Anadolu'ya egemen olan tüm devletler için önemli bir merkez olmuştur.

Gaziantep, Roma İmparatorluğu zamanında bir sınır şehri idi. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Bölge; Doğu Roma İmparatorluğu ( Bizans ) sınırları içerisinde kalmıştır. İslamiyet'in yayılmasından itibaren bölge, İslam ordularının akınına uğramıştır. Gaziantep, Bizans'ın bir uç şehri haline gelerek stratejik bir konuma girmiştir. Bizans bölgeyi kaybetmemek için özel önem vermiştir. Bölge zaman zaman Araplarla Bizanslılar arasında el değiştirmiştir. Abbasi Halifesi Harun Reşid, 782 yılında bölgeyi fethederek 'Avasım' şehri haline dönüştürdü.
 
Bölge 1067 yılında Türklerin egemenliğine girdi. Bu tarihten sonra Gaziantep ve çevresi Anadolu Selçuklu Devleti ile Suriye Selçukluları egemenliğinde yer aldı. Haçlı Orduları 1098 yılında bölgeyi işgal ettiler. Gaziantep, önce Edessa ( Urfa ) Kontluğuna bir müddet sonra da Maraş Senyörlüğüne bağlandı. Bölge 1150 yılında Haçlılardan kurtarılarak tekrar Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlandı. Ancak bölgede istikrar sağlanamadı. Bölge Anadolu Selçukluları ile Suriye'de kurulan Atabeyliklerin çatışma alanı oldu. Bölge 1258 yılında Moğolların istilasına uğradı. Memlûk Devleti, 1260 yılında Gaziantep'i Moğol istilasından kurtararak sınırları içine aldı. Memlûkların sınır şehri olan Gaziantep, bu defa da Maraş'ta kurulan Dulkadir Beyliği'nin almak için mücadele ettiği bir şehir haline geldi. XIV. yüzyılın sonlarında başlayan bu mücadele bölgeye Osmanlıların gelmesine kadar devam etti.
 
1516 yılında Gaziantep'e gelen Yavuz Sultan Selim bölgeyi Arap Eyaletine bağlı bir sancak merkezi yaptı. Gaziantep 1531 yılında Dulkadir Beylerbeyliği'ne (Maraş Eyaleti) bağlandı. Bu durum 1830 tarihine kadar devam etti. Ancak 1818-1830 yılları arasında Antep Sancağının vergi gelirleri Halep Eyaletine tahsis edildi. 1830 yılında Antep kaza merkezi yapılarak Halep Eyaletine bağlandı. Antep, kısa bir dönem Mısır Hidivliği tarafın­dan işgal edildiyse de tekrar Osmanlı yönetiminde Halep Eyaletine bağlandı. Antep, 1908 yılında yapılan idari düzenlemede sancak merkezi oldu. 1913 yılında Kilis ve Halfeti Antep Sancağına bağlandı. 1918 tarihinde Halep'in İngilizler tarafından işgal edilmesi üzerine bağımsız sancak oldu.
 
Cumhuriyetin ilanından sonra, 1924 yılında tüm sancaklar kaldırılarak il statüsüne dönüştürüldü. 1926 yılında Halfeti ilçesi bucak merkezine dönüştürülerek Şanlıurfa iline, buna karşılık Nizip bucağı ilçe yapılarak Gaziantep'e bağlandı. 1933 yılında Kahramanmaraş ilinden Pazarcık ile Osmaniye ilinin kaldırılması sonucu buraya bağlı İslahiye ilçesi Gaziantep'e bağlandı. Bir müddet sonra Pazarcık ilçesi tekrar Kahramanmaraş iline bağlandı.1946 yılında Oğuzeli ilçesi, 1957 yılında ise Araban ve Yavuzeli ilçeleri kurularak Gaziantep'e bağlandı.1989 yılında Büyükşehir Belediyesi kurularak, Merkezde Şahinbey ve Şehitkamil ilçeleri oluşturulmuştur. 1991 yılında Nizip İlçesi'nden Karkamış, İslahiye İlçesi'nden Nurdağı ayrılarak ilçe olmuştur. 1995 yılında Oğuzeli ilçesine bağlı Elbeyli Bucağı ve köy­leri Kilis iline bağlanmıştır. Besni İlçesi Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1926 yılına kadar Malatya, Gaziantep'in bir ilçesi olarak varlığını sürdürürken 1926 yılında alınan bir kararla Malatya’dan Gaziantep’e bağlanmıştır.1926-1933 yılları arasında 7 yıl boyunca Gaziantep’e bağlı olan Besni ilçesi Gaziantep’ten ayrılarak yeniden Malatya’ya bağlanmıştır.21 yıl boyunca Malatya, Gaziantep'in bir ilçesi olarak varlığını sürdüren Besni 22 Haziran 1954’de çıkarılan bir kanunla yeni kurulan Adıyaman iline bağlanmıştır ve o tarihten bu yana Adıyaman Gaziantep'e bağlıdır.

Gaziantep'te kahreden olay! Küçük çocuklar duvarın altında kaldı Suriyeli kadına tekme atan şüpheli: Erkek sandım 70 yaşındaki kadına tekme atan şüpheli tutuklandı Düğünde inanılmaz olay! Kafasını kaldıran dehşete düştü 'Canlı bomba' alarmı yaşatan zanlının ifadesi ortaya çıktı TEKNOFEST Azerbaycan'a bu poz damga vurdu! Gaziantep Emniyetinin önündeki canlı bomba paniği güvenlik kamerasında! Gaziantep'te geri dönüşüm fabrikasında korkutan yangın! Ekipler olay yerinde... Emniyet önünde 'üzerimde bomba var' diyen şahıs vuruldu Gaziantep'te hızlı tren dönemine adım adım... Dilencinin foyası böyle ortaya çıkarıldı: Taktiğini gören zabıtalar bile şaşırdı! Öfkeli baba hastanede dehşet saçtı: Önce kızına sonra sağlıkçılara saldırdı Mahkemeden emsal olacak karar! Bir yıl dolmadan tazminat... İki ilde uyuşturucuya büyük darbe: 206 gözaltı Minik Asiye'ye pitbull saldırısı davasında tahliye kararı Şehit Piyade Er Salar, törenle memleketine uğurlandı Hayvan otlatmaya giden çoban, merada ölü bulundu MSB duyurdu: Saldırının ardından etkisiz hale getirilen terörist sayısı 21'e yükseldi MSB acı haberi duyurdu: 1 asker şehit oldu Hasta yakınları ambulansı kaçırmak istedi Gaziantep Valiliğinden DEVA Partisine "miting yeri" cevabı! 'Evrakta sahtecilik'ten suç duyurusu 3 yıllık evlilikte cinsel birliktelik yaşamayan çiftin davasında karar Doktor, miras tartışmasında kuzenini öldürdü Scooter ile giderken kazada ölen Ezgi'nin ailesinden açıklama! "Olayın görüntülerine ulaşılsın"