Azerbaycan Haberleri - Sayfa 3

Azerbaycan, resmi adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi yer alır. Azerbaycan kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir.

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti 1918 yılında kurulmuştur. Bununla birlikte iki yıl sonra 1920, 26 Nisan'da Kızıl Ordu sınırı geçerek Azerbaycan'a girmiş, 28 Nisan 1920'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş devamında da Sovyetler Birliği topraklarına katılmıştır.

Ülkenin tekrar bağımsızlığını kazanması 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılması ile gerçekleşmiştir.

Azerbaycan, Güney Kafkasya'da yer alan bir Avrasya ülkesidir. Bulunduğu konum, Doğu Avrupa ve Güneybatı Asya'dır. 38° ve 42° kuzey enlemleri ile 44° ve 51° doğu boylamları arasındaki coğrafi bölgeye yerleşmiştir.

Çevresinin dağlar ve yüksek tepelerle çevrili olmasına rağmen Azerbaycan'ın büyük bir kısmı ovadır ve topraklarının en verimli yerleri Kura ve Aras ırmaklarının karıştığı deltadır.

Dışişleri Bakanı Fidan, Hacıyev ile görüştü Bakan Fidan: Güney Kafkasya'da barış için gerçek bir fırsat var Bayramov: Yakın dönemde çok ciddi sonuçlara neden olacak haberlere tanık olacağız Bakü'de Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları 9. Toplantısı başladı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Azerbaycan'da Bilim Bakü Merkezi meyvelerini verdi Dışişleri bakanları 9. kez Bakü'de toplanıyor Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan bakanlar toplantısının tarihi belli oldu 11. Küresel Bakü Forumu başladı Aliyev: Ermenistan'la barışa her zamankinden daha yakınız Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Binali Yıldırım'ı kabul etti Azerbaycan yatırımcılarını bekliyor Paşinyan yayılmacı söylemi bıraktı mı? "Haritamızdaki topraklarımız dışında emelimiz olmamalı" Azerbaycan'da ilk teravih namazı kılındı Azerbaycan, Ermenistan'ın işgali altındaki 4 köyün geri verilmesini talep ediyor Baykar'dan Azerbaycan Savunma Bakanlığı'yla işbirliği sözleşmesi Aliyev'den Fransa'ya 'yeni sömürgecilik' tepkisi Karabağ, Leverkusen'i salladı ama yıkamadı Azerbaycan ve Ermenistan sınır belirleme komisyonları 7. kez bir araya geldi Azerbaycan'dan Ermenistan'ın barış süreci iddialarına yanıt Ermenistan, AB'den yardım istedi: Skandal mektup ortaya çıktı Bakan Güler, Azerbaycanlı mevkidaşı Hasanov ile görüştü EURO 2025 Elemeleri'ndeki rakipler belli oldu "Bağlı kalamıyoruz", Türklerin psikomitolojik kodları