Antarktika Haberleri

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta.

Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon senedir yağmur yağmamıştır.

Güneydeki efsanevi kıtanın bulunması 200 yıllık bir arayıştan sonra; ancak 1840'ta başarıyla sonuçlanmıştır. Yelkenlisiyle kıyılar boyunca yaklaşık 2.000 km yol alan Charles Wilkes, denizlerden oluşan Kuzey Kutbu'nun tersine, Güney Kutbu'nun olduğu yerde gerçekten büyük bir kıta bulunduğunu kanıtlamıştır. 14,4 milyon km²'lik yüzölçümüyle bu kıta neredeyse Afrika’nın yarısı büyüklüğündedir. Bu bölgenin içinde Güney Shetland, Güney Georgia gibi birkaç takımada da yer alır.

Adı, “Arktika'nın karşısındaki” (Yunanca: Antarktikos) anlamına gelir. Antarktika'yı ortalama 2.000 m kalınlığında büyük bir buz katmanı zırh gibi örter. Bir zamanlar “ulaşılamaz” diye adlandırılan kutup noktasında buzun kalınlığı 4.335 m’yi bulur.

Doğu Antarktika'da 46 buzul altı gölü keşfedildi Antarktika'da virüs paniği! Kuşlar arasında hızla yayılıyor Antarktika ana karasında ilk kez o hastalık görüldü Antarktika'da Türkiye büyüklüğünde buz eridi Türk bilim insanları Horseshoe'ye ulaştı! Önlemler artırıldı Antarktika'dan Avustralya'ya giden penguen şaşkınlık yarattı Dünyanın en büyük buzulu eriyor! Grönland saatte 30 milyon ton buz kaybediyor Dünyanın en büyük buzdağı sürükleniyor Antarktika’daki fokları öldüren hastalık Antarktika'dan şoke eden haber: 8 kilometre geri çekildi! Hızla büyüdü! Ozon tabakasındaki delik en büyük genişliklerinden birine ulaştı Dünya Meteoroloji Örgütü uyardı: Daha El Nino’nun etkisini görmedik bile Küresel ısınma, imparator penguenlerin sonunu getirebilir Ukraynalı merkezden ‘pembe Antarktika’ fotoğrafları NASA Dünya'daki en soğuk yeri açıkladı: -92.7 derece Antarktika'da bilimsel araştırma yapan kadınlara cinsel taciz Dev sualtı volkanı uyandı: 85 bin deprem meydana geldi Dev buzulda korkutan çatlak 'Dünyada henüz tanımlanmamış' Ozon tabakasında korkutan delik Antartika kıyılarında sıra dışı keşif Koronavirüsün görülmediği tek yer Antarktika Antarktika'da korkutan görüntü! Yok oldu Antarktika'da güneş radyasyonu da ölçülecek