Binlerce insanın aşısına zorunlu erteleme
Bakanlık tüm imkânları ile aşılamayı hızlandırmaya çalışırken son 1 ayda 1 milyon 475 bin yeni vaka görülmesiyle birlikte hastalığı geçirmiş ve ilk doz aşısını olan veya önümüzdeki aylarda aşı olması beklenen pek çok insanın aşıları ertelendi. Peki bu aşılar ne kadar süre sonra yapılacak?
CAN MUMAY-MERTHAN SÜMBELLİ
Türkiye’de vaka sayıları rekor üstüne rekor kırdıktan sonra hükümet tam kapanma kararı aldı. Tam kapanma tedbirleri yurdun dört bir yanında sıkı şekilde uygulanırken sadece zorunlu olan sektörler çalışmalarını sürdürüyor. Polis sokakta dolaşan vatandaşların izin belgelerini titizlikle kontrol ederken hedef 17 Mayıs sonrasında vakaları 5 bin seviyesine indirmek.
Tabi tam kapanma süresinin içinde en önemli unsurlardan biri aşılamayı da olabildiğince hızlı yapmak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Korkusuz Gazetesi yazarı ve Haber Global yorumcusu Gürkan Hacır’a verdiği bilgilere göre Türkiye’nin elinde 26 Nisan tarihi itibarıyla 8 milyon aşı var.
Çin’in kendi vatandaşlarına aşıya hız vermesi dolayısıyla ihracatı sınırlandırdığı biliniyor. Biontech ile yapılan görüşmeler sonucu buradan gelecek aşı miktarı da artırılıyor.
Profesör Uğur Şahin geçen hafta yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile haftalardır görüşmeler yaptıklarını anımsatarak, "İlk dozları teslim ettik. Türkiye’ye çok daha fazla göndermeyi konuşuyoruz. Ancak bunun için üretim kapasitemizle uğraşmak lazım. Her şey yolunda giderse haziranda 30 milyona kadar dozu Türkiye sevk etmek istiyoruz. Temmuz ve ağustosta daha fazla doz göndermeyi konuşuyoruz." dedi.
Rus aşısı için flaş açıklama: Önce Türkiye sonra...
ÖNCE TÜRKİYE’NİN İHTİYACI SONRA RUSYA
Oyuna bir de Rus aşısı, Sputnik V giriyor. Aşı Türkiye’de de üretilecek. Haberglobal.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Viscoran İlaç Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran aşının önce Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacağını Türkiye’nin ihtiyacından sonra Rusya’ya ihraç edileceğini söylemişti.
SON 1 AYDA 1 MİLYON 475 BİN VAKA
Bütün bu gelişmeler yaşanırken vaka sayılarının tırmanması sonucu aşı takviminde yer alması beklenen pek çok vatandaşın da aşı olma süresi ister istemez ertelendi. Türkiye 14 Nisan 2021 tarihinde vaka sayısı 62 bin 797 ile rekor kırarken, 2 Mayıs – 2 Nisan tarihleri arasında 1 milyon 475 bin 92 vaka yeni vaka görüldü. Söz konusu vakalar arasında daha önce hiç aşı olmamış veya birinci dozunu olan vatandaş sayısının ne kadar olduğu bilinmiyor ama mutasyonun gençler üzerinde daha etkili olması ve aşı olan nüfus göz önüne alındığında sayılarının hiç de az olmadığı düşünülebilir.
İçinde bulunduğumuz durumu en iyi anlatan rakam!
İLK DOZUNU OLANA ALTI AY SONRA YENİDEN ÇİFT DOZ UYGULAMASI
Peki aşı sırası bekleyen veya ilk doz aşısını olmuş ve Covid-19'u atlatan vatandaşların aşıları ne kadar bir süre ertelenecek? İhlas Haber Ajansı'na konuşan Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür’ün verdiği bilgiye göre; virüse yakalananlar 180 gün sonra sil baştan yeniden aşı olacak. Hülür, “Eğer ilk aşıyı olduktan sonra pozitif tespit edildiyse, bakanlığımızın E-nabız üzerindeki sistemi, aşı için öncelikli grupta olunmadığı mesajını veriyor.
Pozitif olanlara iyileşmenin olduğu 10 günden sonra 180 gün takvimi işletiyor. 180 günün sonunda tekrar aşı yapılabiliyor ve başa dönülüyor. Yani o kişi yeniden iki doz aşı olmak durumunda. Şu anda hakkı gelmiş 60 yaşında ama 1 ay önce pozitif olan bir kişiye de, aşı için öncelikli grupta olduğu ancak daha önce Covid-19 geçirdiği için aşı yapılamaz uyarısı geliyor” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI: AŞI 6 AY KORUR
Sağlık Bakanlığı'nda yer alan bilgilere göre aşıdan aşıya farklılık göstermeksizin aşıların normal şartlarda 6 ay koruyacağı öngörülüyor. Ancak burada vücutta oluşan antikor yanıtı da bağlayıcı bir konumda duruyor. İlk dozdan sonra aşıdan aşıya değişmekle birlikte belirli oranda koruyuculuk sağlanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde inaktif koruyuculuğuyla ilgili şu ifade yer alıyor:
Klinik çalışmalarda, inaktif Covid-19 aşılarının hastalığa karşı koruyucu etkisinin yüksek olduğu gösterilmiştir. Covid-19 aşılarının koruyuculuk süresi henüz bilinmemektedir. Bunun için ek araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
COVID-19 GEÇİRDİM YİNE DE AŞI YAPTIRMALI MIYIM?
Yine Sağlık Bakanlığı'nın sitesinde yer alan bilgilere göre; COVID-19 geçirmiş kişilerde koruyuculuk bir müddet daha devam ediyor. COVID-19 geçirmiş sağlık çalışanlarına, virüse maruz kalma oranı en yüksek grup oldukları için hastalığı geçirdikten 1 ay sonra; COVID-19 geçirmiş diğer risk gruplarına ise hastalığı geçirdikten 6 ay sonra aşı uygulanabiliyor.
HİÇ AŞI OLMAMIŞ OLANLARI NE KADAR ERTELENECEK?
Haberglobal.com.tr'ye konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Soysal'a göre Covid-19 atlatanların tekrar aşı olmasının tıbbi yönden bir sakıncası yok. Soysal, "Genel olarak Covid olduktan sonra koruyuculuğun altı ay koruma sağladığına dair bir fikir birliği var. Bu nedenle Covid’e yakalananların kanlarındaki antikor seviyelerini 6 ay sonunda düşmeye başladığını söyleyen yayınlar var" değerlendirmesinde bulunuyor.
Sosyal, Türkiye'de aşılama hızının artırılması gerektiğini ifade ederken, "Türkiye’de bir buçuk sene boyunca aşılamanın süreceği tahmin ediliyor bu hızda. O nedenle toplum bağışıklığı oluşturmanın imkânsız olduğu yönünde görüşler de var. Çünkü, ilk aşı olanların aşı sayesinde kazandıkları bağışıklık azalmaya başlayacak ve siz o noktada diğer grupları daha yeni aşılamaya başlıyor olacaksınız" değerlendirmesinde bulunuyor.