Tam normalleşiyorduk, vakalar 50 gün sonra 10 bini aştı!
Türkiye koronavirüste ikinci normalleşme dönemine geçerken vakalar 50 gün sonra yeniden 10 binin üstüne çıktı. Rakamlar tırmanıştayken normalleşme nasıl olacak? Aktif vaka sayısı tablosu ne söylüyor?
Koronavirüs ile mücadelede kontrollü normalleşme ve yerinde karar dönemi 2 Mart itibarıyla başladı. Risk kategorilerine göre illerin normalleşme seviyeleri belirlenirken, pandeminin ekonomik yükünü ağır bir şekilde hisseden esnafın bu dönemde biraz da olsa nefes alması bekleniyor.
Bununla birlikte kısıtlamalardan psikolojik olarak etkilenen toplum da bu süreçte moral depolayacak. En azından plan böyle. Ancak normalleşme sürecine girdiğimiz şu günlerde artan vaka sayıları da “gevşeme” planının üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanıyor.
En son 11 Ocak'ta 10 bin 220 olarak açıklanan vaka sayısı, o dönemden bu yana ilk kez 2 Mart'ta tam da normalleşmenin ilk gününde yeniden 10 bin seviyesinin üzerine çıktı. 2 Mart günü tespit edilen vaka sayısı 11 bin 837 olarak duyuruldu.
'NORMALLEŞMEK İÇİN ÇOK YÜKSEK... O DÖNEMİN 3 KATI!'
Haberglobal.com.tr'ye konuşan Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer ise normalleşmek için vaka sayılarının oldukça yüksek olduğuna vurgu yaparken, aktif vakalara da dikkat çekti: “Aktif vakaların toplamına baktığınızda ilk açılımdan önce mayıs ayının sonlarında 30 binlerdeyken şimdi bunun 3 katından fazla, 100 bin bandında.”
26 Şubat'ta yaptığımız “Türkiye normalleşmeye hazırlanıyor... Mevcut tabloda 'gevşeme' riskli mi?” haberimizde görüşüne başvurduğumuz İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, “İşkollarına göre, ilçelere göre hastalığın yaygınlık oranı belirlenerek, kademeli olarak açılmalar daha uygun olacaktır. Yoksa salgın iyice kontrolden çıkabilir” demişti.
25 Şubat'ta “Toplum bağışıklığından henüz uzak olduğumuza göre, 3. dalganın eşiğinde olduğumuzu belirtmemin bir sakıncası olduğunu düşünmüyorum. Süper bulaştırıcı vb. temel kavramları tekrar hatırlayarak salgın dinamiğini anlayıp ona göre akıllıca davranmamız gerekiyor” diyen Biyoteknoloji uzmanı Anıl İlerigider ise 2 Mart akşamı yaptığı paylaşımda 2 Mart 2021 Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu'na yer vererek “Dönülmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç... Üçüncü dalga. Hiç hoş gelmedin” ifadelerini kullandı.
“Dönülmez akşamın ufkundayız, vakit çok geç.”III. Dalga. Hiç hoş gelmedin. https://t.co/e2bV1yfb4w pic.twitter.com/GRUPdStLxj
— Anıl (@ncholiA) March 2, 2021
Mutasyonların yayılmasıyla üçüncü dalganın Türkiye'ye de geldiği, bilim insanları tarafından söz edilen bir durum. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise mutasyonlu virüs ile ilgili çarpıcı bir durumu gözler önüne serdi.
MUTASYONUN GÖRÜLDÜĞÜ İL SAYISI 70'İ GEÇTİ
Bakan Koca, Sabah'a yaptığı açıklamada mutasyonlu virüs görülen illerin sayısının 70'i geçtiğini aktarırken “Oransal olarak giderek artmaya devam ediyor. Bulaşıcılığı daha fazla. Bulaştırıcılığı yüzde 30 ile yüzde 70 arasında arttığı şeklinde genel bir kanaat var ama bulaştırıcılığın oranını net olarak söylemek çok zor” diye konuştu.
Bakan Koca, aynı zamanda şunları aktardı: “Bulaşıcılığın her halükârda arttığını, vaka artışına bağlı olarak ağır hasta sayısının aynı oranda artmamasından görüyoruz. Bu iyi bir şey.”
Aktif vaka sayısı tablosunda ilk ve ikinci dalganın pik dönemi ile son günlerde yaşanan artış görülebiliyor.
Virüsün yaygınlığını tespit etmekte ve bir ülkenin pik, plato veya düşüş döneminlerinden hangisinde olduğunu belirlemekte önemli bir kriter olan aktif vaka sayısı, 2 Mart itibarıyla 108 bin 537. 2020'nin sonbaharında başlayan ikinci dalganın zirve döneminde Türkiye, aktif vaka sayısında da korkutucu seviyelere çıkmış ve en yüksek sayıya 8 Aralık 2020'de 224 bin 462 aktif vaka ile ulaşmıştı.
1 HAZİRAN'DA 18 BİN 895'Tİ, ŞİMDİ 108 BİN 537
İlk dalganın zirvesi olan 16 Nisan tarihindeyse 86 bin 675 aktif vaka kaydedilmişti. Buradan sonra sıkılaştırılan önlemler sayesinde aktif vaka sayısı düşmüş ve normalleşmenin ilk günü olan 1 Haziran 2020'de 18 bin 895 sayısına ulaşılmıştı. Aralık 2020'deki zirve döneminden sonra Ocak 2021'de 90 binler seviyesinde, Şubat'ta ise 80 binler seviyesinde gezen aktif vaka sayısı, 28 Şubat'ta 100 bin 785 ile 17 Ocak'tan sonra ilk kez 100 bin bandını aştı. Tekrar hatırlatmak gerekirse 2 Mart'ta aktif vaka sayısı 108 bin 537 olarak açıklandı. Uzmanlara göre bu durum 3. dalganın başlangıcı olarak görülebilir.
Anıl İlerigider, 1 Mart'ta normalleşme tablosunu paylaşarak “Üçüncü dalganın gelişinin artık kesinleştiğini net bir şekilde bu tablodan görebiliyorum” dedi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda görev yapan Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar ise İlerigider'in paylaşımına cevaben şu uyarılarda bulundu:
“Birinci dalga yeni bir virüse karşı ne yapılacağı anlaşılamayan bir dönemde kaçınılması zor bir dalga idi; ikinci dalga alınması gereken önlemler yeterli alınmayıp sayılar gizlenerek, vakalar kontrolden çıkarak geldi; üçüncü dalga mevcut önlemlerden de vazgeçmek suretiyle, göz göre göre geliyor.”
1.dalga yeni bir virüse karşı ne yapılacağı anlaşılamayan bir dönemde kaçınılması zor bir dalga idi;2.dalga alınması gereken önlemler yeterli alınmayıp sayılar gizlenerek, vakalar kontrolden çıkarak geldi;3.dalga mevcut önlemlerden de vazgeçmek suretiyle, göz göre göre geliyor. https://t.co/fhz7ooCWXb
— Tuğrul Erbaydar (@ErbaydarTugrul) March 2, 2021
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ise bu tweeti alıntılayarak “Göz göre göre...” dedi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay ise Haberglobal.com.tr'ye normalleşme öncesinde yaptığı açıklamada “Hastalık geçirenlerin ve aşılananların oranı toplumun genelinde yüzde 60-70'lere çıkmadığı sürece bu dalgalanmalar gittikçe şiddetini azaltarak 3-4 yıl devam edebilir” demişti.
Prof. Dr. Doğanay, “Maske, mesafe, hijyen kurallarıyla, kapalı yerlere girmeme, AVM'lerde fazla zaman harcamama gibi kurallara uyararak hayatımızı ne kadar devam ettirebilirsek, normal yaşantımıza o kadar hızlı dönebiliriz” uyarısında bulunmuştu.
'PAKET SERVİSLE BİR YERE KADAR'
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, restoranların kapalı olması nedeniyle çok ciddi kayıplarla karşı karşıya kaldıklarını söylemişti. Bingöl, "Paket servisle bir yere kadar telafi ediliyor. O yüzden çalışanların ve müşterilerin HES koduyla girmesi ve çok ciddi tedbirlerin uygulanması şartıyla restoranlarımızın açılmasını istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Tamam, normalleşelim ama nasıl? Bu rakamlara dikkat!
Kaynak: Web Özel