Kısıtlamalar geri geldi onlar açıldı... Açılmak halı sahalara yaradı mı?

Türkiye'de 1 Mart'taki normalleşmede halı sahalar açılmadı. 29 gün sonra kısıtlamalar artırıldığındaysa halı sahalar 'kısıtlı' bir şekilde açıldı. Halı saha işletmecileri bu süreçte neler yaşadı? Halı saha işletmecileri anlatıyor...

Son Güncelleme:

Salgınla mücadelede aşı çalışmaları devam ederken, ülkeler de özellikle ekonomilerini ayakta tutabilmek için normalleşmenin yollarını arıyorlar. Türkiye bu noktada salgınla mücadelede iki adım attı. Bu adımlar ilk olarak 1 Haziran’da ‘kontrollü normalleşme’ ile başladı. Ardından 1 Mart’ta ‘yerinde karar’ yöntemiyle yeni bir döneme girilmişti. 

Bu sürecin sonunda Türkiye’de 58 il birden kırmızıya büründü. Şu an saat 19’a kadar hizmet veren birçok işletme Ramazan ayıyla beraber gel-al ya da paket servise dönecek. Ancak burada bir detay var: Halı sahalar hizmet vermeye devam edecek.

HALI SAHALARIN SALGINDA AKIBETİ NASILDI?

Türkiye’de 21 Mart’ta alınan kararlarla beraber halı sahalar geçici süreliğine kapatıldı. Türkiye, 1 Haziran’da normalleşmeye gitse de halı sahalar açılmadı. 12 Ağustos’ta açılan halı sahalar, vakaların da artmasıyla beraber 27 Kasım'da tekrar geçici süreliğine kapandı. Türkiye, 1 Mart’ta normalleşmeye gitse de halı sahalar açılmadı. Normalleşirken açılmasına izin verilmeyen halı sahalar ek önlemler getirilirken belirli saatler aralığında olsa da açıldı.

PROF. DR. MEHMET CEYHAN: DAHA ÇOK SOYUNMA ODALARINDA BULAŞIYOR

Daha önceki bir haberimizde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şu anda virüsün toplumda çok yaygın olduğunu ve 15 kişilik bir halı saha maçında 1 ya da 2 kişinin pozitif olabileceğini ifade etmişti. Ancak yine de virüsün sohbet ederken daha kolay bulaşacağını aktaran Ceyhan, alınması gereken önlemleri şöyle sıralamıştı:

-Soyunma odasını 2 metre mesafeyle ya da sırayla kullanmak önem taşıyor.

-Giriş-çıkışta el dezenfektanı kullanımına özen göstermek gerekiyor.

-Ortak malzeme kullanmamaya dikkat etmek lazım.

-Maç önü ve maç sonu sohbetlerinden kaçınmak bulaşı en aza indiriyor.

Yeni dönemde alınan karara göre halı sahalar sabah 07:00, akşam 19:00 saatleri arasında hizmet verebiliyorlar. Peki bu açılma halı sahaları ne kadar etkiledi? Halı Saha İşletmecileri ve Sportif Faaliyetler Federasyonu Başkanı Mahmut Gözüaçık, Halı saha işletmecileri Kıyasettin Telli ile Ayşen Özen haberglobal.com.tr’ye yaşadıklarını anlattılar.

“RESMİYETTE AÇIK, FİİLİYATTA KAPALIYIZ”

Federasyon Başkanı Mahmut Gözüaçık, halı sahaların saat 19’dan sonra iş yapabilen işletmeler olduğunu belirtiyorlar. Akşam 19:00 ile sabah 07:00 saatleri arasında açık kalmayı tercih ettiklerine değinen Gözüaçık, “Şu an resmiyette belirli saatlerde açığız ama aslında fiili olarak kapalıyız” diyor.

Diğer yandan cumartesi ve pazar günleri kapalı olmanın da dezavantaj olduğunu söyleyen Gözüaçık, halı sahaların gelir kaynaklarından biri olan futbol okullarının da kapalı olduğunu belirtiyor. 

Halı Saha İşletmecileri ve Sportif Faaliyetler Federasyonu Başkanı Mahmut Gözüaçık

“İNTERNET BAĞIMLISI OLMAK YERİNE BURAYA GELİYORLARDI”

Çanakkale halı saha işletmecisi Ayşen Özen, salgının başından bu yana ayakta kalabilmek için kişisel olarak çok çaba sarf ettiğini söylüyor. Tıpkı diğer halı saha işletmecileri gibi saat konusunun önemine değinen Özen, halı sahaların sosyal boyutunun da altını çizerek, “Çocuklar için de halı sahalar çok iyi bir şey. İnternet bağımlısı olmak yerine buraya gelip spor yapıyorlar” açıklamasında bulunuyor. 

“ÜCRETSİZ DAHİ YAPSAK KİMSE GELEMEZ”

Uzun süre kapalı olmanın fiyatlara yansımadığını söyleyen Federasyon Başkanı, fiyat artışı ya da düşüşü için talep olması gerektiğini ifade ediyor. Gözüaçık, talep olmamasını şöyle örnekliyor:

Deniz kenarında bir işletmeniz varsa ve gece 12 ile sabah 7 saatleri arasında denize girilecek dediğiniz zaman kim girebilir? Artış da düşüş de yapsak, ücretsiz dahi yapsak müşterilerimizin gelme ihtimalleri yok.

“EN ERKEN SAAT 16’DA RANDEVU VEREBİLİYORUZ”

Halı saha işletmecisi Özen, pandemi döneminde açıldıklarından sonra çok sayıda telefon aldıklarını ve yüksek düzeyde talep olduğunu söylüyor. Yine de tam açılmaya geçildiğinde eski müşteri potansiyeli konusunda tereddütleri olan Özen, “Şu anda da bunu test edebilecek pozisyonda değiliz. İnsanlar artık çok fazla sıkıldılar. Saatler en azından ona kadar çekilirse belki o zaman müşteriler gelebilmeye başlar” ifadelerini kullanıyor.

“MÜŞTERİ POTANSİYELİMİZ HAZIRDA BEKLİYOR”

Aşılanmanın büyük oranda halı sahaları da olumlu yönde etkileyeceğini aktaran Telli, müşterilerinin sürekli olarak aradığını ve hazırda beklediklerini ifade ediyor. Diğer yandan çalışma saatlerinin sektöre aykırı olduğunu anlatan halı saha işletmecisi, “Akşam saat 21:00’a kadar çalışma imkanı verilirse bayram öncesi üyelerimiz rahat bir nefes alacaktır” diyor.

Halı saha işletmecisi Kıyasettin Telli

“YÜZDE 100 FİYAT ARTIŞI YAPTIK”

Halı sahaların diğer sektörler gibi sabah dokuzda iş başı yapmadığının göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Telli, akşam saat 19’dan sonra çalışma hakkı tanınması gerektiğini savunuyor. Şu an müşteri azlığının fiyatlara yansıdığına değinen Kıyasettin Telli, “Yüzde 100 gider yükümüze karşın yüzde 10 gelir kapasitesi ile ayakta durmak mümkün olmadığı için tarifelerde yüzde 100’e varan artışlar kaçınılmaz oldu” diyor. 

“IŞIKLANDIRMALARINI SATAN ESNAF VAR”

Uzun süre kapalı kalan halı sahaların sahiplerinin bu süreçte çok zorluk yaşadığını ifade eden Federasyon Başkanı Mahmut Gözüaçık, birçoğunun kirasını ödemek zorunda kaldıklarını ve ödeyemeyenlerin de icra ile karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. Bazılarının şahıstan kiralanan yerlerden kira indirimi talep edebildiğini söyleyen Gözüaçık, “Halısını, masasını, sandalyesini, halı sahanın ışıklandırmalarını satan esnafımız var” değerlendirmesinde bulunuyor. 

HALI SAHALARDA HANGİ COVID-19 ÖNLEMLERİ ALINIYOR?

Kapandıktan sonra ilk olarak 21 Ağustos’ta açılan halı sahalar Türkiye’de havalimanlarından sonra HES kodu ile müşteri alan ilk işletmeler. Gözüaçık, bu konuda halı sahaların detaylı bir şekilde önlem aldığnı söyleyerek sözlerine şu şekilde devam ediyor: 

Biz hala HES koduyla çalışıyoruz. Müşteriler kapıya geldiklerinde ateşleri ölçülüyor ve dezenfektan kullanıyorlar. Eğer HES koduyla ilgili bir sorun olursa o kişiyi almıyoruz. Soyunma odalarını ve duşları kullandırmıyoruz. Vatandaşlar buraya hazır olarak gelip gidiyorlar. 

“HIRSIZLIKLIK OLAYLARINA MARUZ KALDIK”

Kapalı kaldıkları süre içerisinde halı sahalarını açamayan işletme sahipleri bu süreçte çok sayıda hırsızlık olayına da maruz kaldı. Halı sahalara güvenlik koyamadıklarını söyleyen Gözüaçık, sözlerini şöyle noktalıyor:

Kablolarımız dahil olmak üzere her şeyimiz çalındı. Benim aynı tesisime dört kere hırsız girdi. Bizlerin sokağa çıkma yasağı olduğu için oraya gidip duramıyoruz. Açılma sürecinde de çalınan eşyalarımızı tamamlayarak başlamak zorunda kaldık. Bu da ayrı bir masraf olarak karşımıza çıktı. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber