Tatilciler depresyonda...O sendroma dikkat

Türkiye, 9 günlük uzun bir tatil sonrası normale dönmeye çalışıyor. Peki, neden tatil sonrasında kendimize gelmekte zorlanıyoruz? Tatil sonrası sendromu mu yaşıyoruz? İşte aşmak için uygulayacağınız yöntemlerden bazıları...

Son Güncelleme:

Kurban Bayramı ile birleşerek 9 güne uzayan tatil sonunda bitti. Tatilciler, gidiş ve gelişlerde büyük trafik oluştururken, uzun tatilin ardından pazartesi sendromuna yakalananlar ise adeta depresyona girmiş durumdalar. Uzmanlar ise halen kendine gelemeyen tatilcilerin 'tatil sonrası sendromu' yaşadıkları uyarısında bulunuyor. 

'RUTİNE DÖNMEK BİRKAÇ GÜNDEN UZUN SÜRÜYORSA...'

Tatil sona erdiği zaman ortaya çıkan sendrom birçok kişi de; enerji düzeyinin düşmesi, zihinsel ve fiziksel yorgunluk, can sıkıntısı, motivasyon eksikliği, düşük konsantrasyon ve tatil hatıralarını düşünme isteği gibi belirtilere yol açıyor.

Psikolog Özge Öztaşçı

Psikolog Özge Öztaşçı, tatil sonrası sendromunun insanların özellikle çok zevk aldıkları ve eğlendikleri bir tatilin ardından normal rutinlerine döndüklerinde ortaya çıkan sıkıntı ve stres yaratıcı duruma dendiğini belirterek açıklamalarına başlıyor.

'KENDİLİĞİNDEN DÜZELMEZSE UZMANA DANIŞIN'

Öztaşçı, "Tatil süresi ne kadar uzun olursa sonrasında dönüş sürecinde yaşanan zorluklar da o derece artar. Rutine dönme düşüncesi de  onlara sıkıntı ve stres yaratır. Bu durum kişilerde sürekli yorgunluk hali, iştah kaybı, sürekli tatile dair güzel anıları hatırlama hatta bazı vakalarda kısa süreli depresif duygulara yol açabilir. Bu durum genellikle ekstra bir tedaviye ya da terapiye ihtiyaç duymadan zaman içinde kendiliğinden düzelir" diyor ve ekliyor:

"Sendrom kendi sürecinde birkaç gün içinde düzelebildiği gibi birkaç hafta boyunca sürebilir. Kişiler bu durumu daha kısa sürede ve çabuk atlatmak amacıyla tatille ilgili anılarını sevdikleriyle paylaşıp o günleri tekrar hatırlayabilir ve zaten tatilin kısa süreli olduğu için bu kadar eğlenceli ve güzel geçtiğini kendini hatırlatabilir, sonraki tatillerini planlayarak bu durumun geçmesini hızlandırabilirler. Kişiler unutmamalıdır ki bu süreç kısa süreli ve bol eğlenceli olduğu için bu kadar güzel duygular yaşatmakta fakat zaten tatil sürece uzadığı zaman eğlence de yaşattığı güzel duygular da etkisini yitirecektir."

'KEYİFLİ DENEYİMLER GERİDE KALDI DÜŞÜNCESİ...'

Tatilcilerin genelde tatilden yorgun döndüğünün ve günlük hayata adaptasyonda zorluklar çektiğinin altını çizen Klinik Psikolog Cansu Karaman, “Tatil sonrası sendromunun sebepleri arasında tatilin sona ermesiyle birlikte yaşanan rutine dönme zorluğu, iş stresi, tatildeki keyifli ve rahat atmosferin sona ermesi gibi faktörler bulunabilir" diyor ve ekliyor:

“Tatilin özgür ve rahatlatıcı atmosferinden sonra şehre dönmek kendinizi mutsuz hissetmenize ve hayatın amacını sorgulamanıza, sorumluluklarınızdan uzaklaşmanıza ve sürekli tatil fotoğraflarına bakıp üzülmenize neden olabilir.”

'KİŞİ BOŞLUKTA HİSSEDEBİLİR'

Tatil sonrası sendromunun çoğunlukla tatile yüklenen anlam ve beklenti ile ilişkili olduğuna değinen Karaman, “Bütün yıl boyunca gideceğiniz tatile odaklanmak, çok dinlenmek ve çok eğlenmek gibi güçlü ifadeler tatil sonlandığında kişide boşluk hissi yaratabilir” ifadelerini kullanıyor.

“Tatilin günlük hayattaki koşuşturmalara biraz mola vermek, bedenen ve psikolojik olarak iyi hissetme ve motivasyonu yükseltmek için bir araç olduğu düşüncesine sahip olmak daha sağlıklı olacaktır” diyen Karaman, rutin hayatında ve ilişkilerinde mutsuz olanların bu sendromu daha zor atlattığına dikkat çekiyor.

 'PROBLEMLERLE YENİDEN YÜZLEŞİYOR OLMAK...'

Karaman, şöyle devam ediyor:

“İşinden memnun olmayan, çalışma arkadaşlarıyla anlaşmazlıklar yaşayan ve özel hayatında birtakım sorunlar yaşayan kişiler, tatil fırsatı ile yaşadıkları problemleri kısa süreli unutabilirler ancak tatil sonrasında bu problemlerle yeniden yüzleşiyor olmak kişilerin bu dönemi daha zor atlatmasına neden olabiliyor.”

Klinik Psikolog Cansu Karaman, bu sendromla nasıl baş edilebileceğini anlattı.

 'BELİRTİLER UZUN SÜRE DEVAM EDİYORSA DİKKAT'

Tatil sonrası sendromuyla başa çıkmak için çeşitli stratejiler kullanılabileceğine de değinen Karaman, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Bunlar arasında tatil sonrası plan yapmak, yeni hedefler belirlemek, sağlıklı yaşam alışkanlıklarına dönmek, sosyal etkileşimleri artırmak, spor ve egzersizi hayatınıza katmak ve yeni bir hobi edinmek sayılabilir. Tatil sonrası sendromu genellikle geçici bir durum olup zamanla kendiliğinden düzelebilir. Ancak, belirtiler uzun süre devam ediyorsa veya günlük yaşamını ciddi şekilde etkiliyorsa, bir uzmana danışmak da yarar var.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber