Tasarruflu klima nasıl kullanılır?

Temmuzda kavurucu sıcaklar nedeniyle enerji ve su tüketimi zirve yaptı. İstanbul'da su tüketimi bir günde 3 milyon 817 bin metreküpe ulaştı. Saatlerce çalışan klimalar nedeniyle 6 kez elektrik tüketim rekoru kırıldı. Peki hangi yöntemlerle enerji ve su tüketimini azaltabiliriz?

Son Güncelleme:

Temmuz, bu yılın en sıcak ayıydı. Bunaltıcı sıcaklar hem klima satışlarını artırdı, hem de elektrik faturalarını yükseltti.

Sıcak hava ve nemden etkilenenler klimalarını açarak pik tüketim dönemine giriyor. Temmuz ayında bunaltıcı sıcaklar nedeniyle klimanın başından ayrılamadık, bu nedenle klima da saatlerce çalıştı ve faturalar kabarık geldi.

Boğaziçi elektrik verilerine göre, Temmuz ayında İstanbul'da 6 kez elektrik tüketim rekoru kırıldı. 18 Temmuz'da tüketim 103 bin megavat saate ulaştı. Bahar dönemine kıyasla yaz aylarında elektrik kullanımında yüzde 30 artış gözlemlendi.

KLİMA TASARRUFU NASIL YAPILIR?

Uzmanlar, fatura yükünü azaltmak için klimayı ortam sıcaklığının 7 ila 8 derece düşüğüne ayarlamanızı öneriyor. "Ben bunu 24 derecede çok rahat bir şekilde odamı soğutabilirim. 24 dereceye ayarladığımızda, her bir santigrat derece daha sıcak ayarlamamız yüzde 5 elektrik tüketimimizi azaltmamıza neden olur."

Klimanın tasarruflu fonksiyonlarını kullanarak da tüketimi azaltabiliriz. "Soğutma için durum ayarı var. Eğer 'dry' yani nem alma moduna getirirseniz, ortamın nemini alır ve daha serin hissetmenizi sağlar. Bu da yüzde 30 ila yüzde 50 arasında tasarruf sağlar."

Enerji tüketiminin yanı sıra su tüketimi de arttı. Megakentte bir günde 3 milyon 817 bin metreküp ile günlük su tüketim rekoru kırıldı. Musluklara takılan perlatör ile su tüketimini yarıya indirebilirsiniz. "Görüyorsunuz, tasarruflu bir başlık var. Bunu açtığımızda, normal musluklardaki tüketime göre 10 katı daha az su tüketimi sağlıyor."

Peraletörleri uygun fiyata bulmak mümkün. "Tüm nalburlarda veya inşaat malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz. Maliyeti 20 ila 50 lira arasında değişiyor."

Hırsıza niyet sırtlana kısmet! Motosikletiyle devriye atan bekçiye sürpriz karşılama Bir garip kovalamaca! Koli bantlı kedi yardım etmek isteyen itfaiyecilerden kaçtı 30 saniyede 160 bin liralık vurgun! O anlar kamerada Malatya'da bir ilginç ihlal! Para cezası kesildi Hatay'da hurdacılara yönelik operasyon Arnavutköy’de temizlik seferberliği