Roblox oyunu nedir? Roblox yasaklanacak mı?

Dünya genelinde pek çok kişi tarafından oynanan Roblox içerisindeki cinsellik sahneleri aileleri endişelendirmiş durumda. Çocukların da sıkça oynamış olduğu oyunda yer alan sahneler sebebeiyle uzmanlardan da uyarılar geldi. İşte Roblox oyunu ile ilgili merak edilenler...

Son Güncelleme:

Dünya genelinde milyonlarca kişinin oynadığı Roblox oyununun içerisinde görülen cinsellik sahneleri aileleri endişelendirmiş durumda. Çocukların da sıklıkla oynamış olduğu oyunda yer alan sahneler sebebiyle uzmanlardan da uyarılar gelmiş durumda. Çocukların bilinç altına yüklenen imgelerin onların gelişimi yönünden etkilemiş olacağından bahseden uzmanlar aileleri de bu tür durumlar karşısında daha da duyarlı olmaya davet etti.

Özellikle çocukların severek oynamış olduğu Roblox isimli oyunda cinsellik sahneleri olduğu bilgisi yayılmış durumda. 13 yaş altı çocukların da büyük bir oranda oynadığı Roblox oyununda geçen sahneler aileleri de derinden endişelendirdi. 164 milyondan fazla oynayanı olan Roblox'ta seks sahnelerinin ortaya çıkmasından sonra Roblox oyunu araştırılmaya başlanmış durumda.

ROBLOX YASAKALANACAK MI?

Roblox oyununda çıkan bilinç altı mesaj yağmuru ve cinsellik sahnelerinden sonra anne babalar oyunun yasaklanmasını talep ediyor. Roblox ekibinden bir sözcü İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye gerçekleştirmiş olduğu açıklamada, oyunun bir sorunu olduğunu kabullenerek, 'Kasten kuralları çiğnemeye çalışan son derece küçük bir kullanıcı alt kümesi olduğunu biliyoruz.' ifadelerini sordu. Roblox, hem manuel hem de otomatik sistemler kullanarak bu kullanıcıları engellemeye çalışmış olduklarını söylerken, 'İnsan ve makine algılama kombinasyonunu kullanarak Roblox'a yüklenen her bir görüntü, video ve ses dosyasının güvenlik incelemesini yapıyoruz' ifadelerini kullandı.

İnternette çocuk güvenliği hakkında farkındalık yaratan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ConnectSafely'nin başkanı Larry Magid, bunun bir 'kedi fare' meselesi olarak ele alınabileceğini belirtti.

ROBLOX OYUNU NEDİR?

Roblox, Roblox Corporation tarafından geliştirilen bir çevrimiçi oyun platformu ve oyun yaratma sistemi olarak ifade edilebilir. Oyun yaratma yönüyle Metaverse olarak da kabul edilebileceğini belirten uzmanlar bulunmaktadır. Kullanıcıların oyunları programlamasına ve diğer kullanıcılar tarafından da oluşturulan bu söz konusu oyunları oynamasına olanak tanır. David Baszucki ve Erik Cassel tarafından 2004 yılında kurulmuştur. Roblox ilk piyasaya sürülme tarihi 2006 tarihidir ve Roblox platformu, kullanıcılar tarafından Lua programlama dilinde kodlanmış birden fazla türde oyunlara ev sahipliği yapmaktadır. Söz konusu oyun, 2010'lu yıllarda ikinci yarısında büyük bir hızla büyümeye başladı ve bu büyüme COVID-19 pandemisi ile de birlikte hızlandı.

Roblox ücretsiz oynanabilir ve oyun içi satın alımlar 'Robux' isimli sanal para birimi üzerinden gerçekleştirilebilir. Ağustos 2020 tarihi itibari ile Roblox'un 164 milyondan fazla aylık aktif kullanıcısı vardır ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 16 yaş altı tüm çocukların yarısından fazlası tarafından oynanmaktadır.

Sonraki Haber