Randevusu olmayana da aşı yapılıyor... '8 bin kişiyi geri çeviremezdik'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün 8 bin randevusuz kişiye aşı yapıldığını açıkladı. Bir süredir aşıların ziyan olmaması için de bu yöntem uygulanıyor. 6 kişilik grup tamamlanmıyorsa 'Aşı olmak isteyen var mı?' sorusu hastane koridorlarında çınlıyor...
GAMZE BAL-METİN AKTAŞOĞLU
Türkiye aşılamanın başlangıcından bu yana en hızlı aşılama yaptığı dönemin içinde. SinoVac aşısındaki tedarik sorununun aşılması ve yerine Alman BionTech aşılarının konması ile birlikte her gün binlerce insan aşı randevusu almaya başladı.
14 Haziran 2021 günü (bugün) 750 bin insanın aşısını olması beklenirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün satır arasında randevusu olmayan kişilere de aşı yapıldığını belirtti. Koca dün gece saatlerinde attığı tweet’te ‘Randevusu yok diye 8 bin kişiyi geri çeviremezdik’ ifadelerini kullandı.
Verdiğim sayı “hatalı” çıktı. Bugün 448 bin değil, 456 bin doz aşı yaptık. Aşı var, zaman var. Randevusu yok diye 8 bin kişiyi geri çeviremezdik. https://t.co/gCdbqWY745
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) June 13, 2021
Bu ifadenin ardından İstanbul Kağıthane’de bulunan bir Aile Sağlığı Merkezi’ni aradık. Merkezdeki görevliler bugün itibarıyla Pfizer-Biontech aşılarını yapacaklarını belirttiler ve “ Aşı hakkı olan ama bir türlü randevu alamamış vatandaşlarımıza aşı yapabileceğiz. Eskiden sistem izin vermiyordu ancak bundan böyle yapılabilecek” ifadelerini kullandılar.
Görüştüğümüz yetkili Aile Sağlığı Merkezleri’ne çok aşı gelmediğini belirterek randevu alıp aşısına gelmeyen birinin hakkını randevu almayan ama aşı olmaya hak kazanan kişilere yapacaklarını söylüyor.
ERTUĞRUL: GEÇEN HAFTADAN BERİ YAPILIYOR
Haberglobal.com.tr'ye konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, henüz Sağlık Bakanlığı’ndan bir yazı gelmese de randevusuz ama hak kazanan vatandaşlara geçen haftadan bu yana aşı yapıldığını söyledi. Ertuğrul randevusuna gelmeyenler yüzünden aşıların zayi olmaması için böyle bir uygulamaya gittiklerini anlatıyor.
Ertuğrul, “6’lı flakonlardan randevusuna gelmeyenler olduğunda ‘Aşı olmak isteyen var mı’ diye soruyoruz. Olmak isteyenler sıraya girip aşılarını olabiliyorlar” diye konuştu.
İnsanların neden aşıya gelmediği sorusunu yanıtlayan Ertuğrul’un bu konuda cevabı ise net: Niye gelmiyorlar? Bilmiyoruz ki! Korkuyorlar, tereddütleri var.
BAĞIŞIKLIĞIMIZ NE SEVİYEDE?
Profesör Ertuğrul aşının dolaptan çıkarıldıktan sonra 6 saatlik ömrü olduğunu söylerken kendisinin gözlemine göre çok fazla doz imha edilmediğini aktarıyor. Ertuğrul Türkiye’de henüz toplumsal bağışıklık oluşmadığını hastalığı geçirenlerle birlikte yüzde 20-25 oranında bağışıklık oranı yakalandığını aktarıyor.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Covid-19'la mücadelede günde 1 milyon doz aşı uygulanması durumunda temmuz sonunda toplumsal bağışıklık hedefine erişilebileceğini belirterek, "Elbette bu, aşı tedarikinde sorun kalmamasına ve insanların aşı olmak konusundaki uyumuna bağlı." dedi.
Şunu tekrar hatırlatmakta bir fayda var aşı merkezlerinde aşı olmaya hak kazanan randevusuz kişilere aşı yapılabiliyor. Aşıya hak kazanılmadıysa randevusuz da olunsa aşı yapılmıyor.
YERLİ AŞI İÇİN GÖNÜLLÜ ARANIYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'a karşı geliştirilen yerli aşının son fazı olan Faz 3 insan çalışmaları için vatandaşlara gönüllü olma çağrısında bulundu.
Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Erciyes Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen ve son aşamaya gelen inaktif Kovid-19 Türk aşısının Faz 3 insan çalışmasına "enabiz.gov.tr" adresinden gönüllü olunabileceği bilgisinin yer aldığı görseli paylaştı.
Bakan Koca, paylaşımında, "Yerli aşımız son aşamada. Faz 3 insan çalışmasında gönüllü olun, sonuca birlikte ulaşalım." notunu düştü.