Peki ya aşı karşıtı doktorlar?
Türkiye 20 milyonu aşkın vatandaşın nasıl aşılanacağını düşünürken aşı karşıtlarının yanı sıra aşı karşıtı doktorların da ortaya çıkması işleri iyice karıştırdı. Çözümü hekimlik lisansını iptal etmekte bulanlar da var…
Koronavirüs hastalığından nasıl korunacağımızı harfi harfine biliyoruz. Bir buçuk yılı aşkın süredir uzmanlar halkı bilgilendiriyor devletler ellerinden gelen bütün önlemleri almaya çalışıyor. Maske-mesafe-temizlik üçgeni artık herkesin olmazsa olmazı. Buraya kadar tamam ama hastalığı kökten bitirmenin yolu olan aşılara iş gelince duraksamalar başlıyor.
İnsanların aşı hakkında tereddütleri ve soruları olması normal. Uzmanlar her gün bıkmadan bu soruları tekrar tekrar yanıtlıyor. Aşıdan sonra yan etkiler olabilir, kol ve kas ağrısı da yaşanabilir artık bunları biliyoruz.
Aşı konusunda tereddüttü olanların yanı sıra bir de aşı karşıtları var ve bu grup sosyal medyada çok etkin. Aşı karşıtlarının bilimsel olmayan beyanatlarının etkisinde olup aşı yaptırmayan da çok insan var. Peki Covid-19 aşısına karşı olan biri doktor olursa ne olacak?
Bu noktada tıp bilimi dilsiz kalıyor fakat Amerika Birleşik Devletleri’nde eyaletlerin tıbbi lisans heyetleri ile doktorlar arasındaki bağı kuran Eyalet Sağlık Heyetleri Federasyonu (FSMB) Covid-19 aşısı hakkında eksik veya yanlış bilgi veren doktorların hekimlik lisanslarını askıya alma veya iptal etme kararı aldı.
Twitter'dan aşı hakkında yanlış bilgi veren doktorlara tepki gösteren Profesör Derya Unutmaz "ABD’de covid aşıları ile ilgili dezenformasyon yayan aşı karşıtı hekimlerin tıp lisansı iptal edilecek. İnsan sağlığı işleri olan doktorların halk sağlığını tehlikeye atması kabul edilemez & artık bu insanlara doktor denemez. Pandeminin başından beri bunlarla mücadeleden bıktık." ifadelerini kullandı.
Kim bu 'plandemi'ciler? 'Psikolojik bir rahatsızlık'
‘HALK DOKTORLARA GÜVENİR’
FSMB Twitter hesabında yayımladığı bildiride, “Aldıkları eğitim gereği lisanslı doktorlara kamu güvenir ve toplumda bir statüleri vardır. Hastalarının iyiliği için en iyi şekilde mücadele etmek zorundalardır. Covid-19 aşısı hakkında yanlış bilgi vermeleri sorumlulukları ile çelişir ve hastaları riske atar” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’de de aşı karşıtı doktorlar var ve sayıları hiç az değil. Örneğin İstanbul Tabip Odası 27 Haziran 2021 tarihinde Op. Dr. Bilgehan Bilge hakkında “Asla ve kat’a aşı olmayın. Uçaklara bindirmesinler, alışveriş merkezlerine sokmasınlar. Yemin ediyorum, vallahi de billahi de tillahi de en geç bir sene sonra bu kararlarından vazgeçecekler” sözleri sebebiyle soruşturma açmıştı.
Aşıya karşı olan sağlık personellerine ABD’de hemşireler de katıldı. Teksas eyaletinde aşıya karşı olan 100 kadar hemşire işten çıkarıldıktan sonra soluğu mahkemede aldı.
‘İNSANLARA UYGULANMASINA KARŞIYIM’
Fitoterapi Uzmanı Doktor Ümit Aktaş 17 Haziran 2021 tarihinde yaptığı bir paylaşımda aşı karşıtı olmadığını ancak koronavirüs aşısı olmayacağını açıklamıştı. Aktaş, “Yan etkileri gösterilmemiş olan, ruhsatsız ve tehlikeli aşı adaylarının insanlara uygulanmasına karşıyım” ifadelerini kullanmıştı.
Afrika ülkeleri aşıya ulaşmakta büyük zorluk yaşıyor. Ülkedeki bazı doktorlar ise bu zorluğu hiç önemsemiyor çünkü aşı olmak istemiyorlar. Kenya Katolik Doktorlar Birliği Başkanı Doktor Stephen Karanja, “Covid-19’a karşı etkili ilaçlar var. Biliyoruz ki bu hastalığa karşı aşılanmalar tamamen gereksiz.” açıklamasını yapmasının ardından Covid-19’dan yaşamını yitirmişti.
2 dakikanızı ayırarak 20 milyon vatandaşın neden aşı olmadığına ilişkin hazırladığımız videoyu izleyebilirsiniz.?
‘GEÇİCİ SÜRE MESLEKTEN ALIKOYMA’
Haberglobal.com.tr'ye konuşan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Profesör Şebnem Korur Fincancı aşı karşıtı ve aşıyla ilgili yanlış bilgiler yayan birden fazla hekim için Türk Tabipler Birliği olarak soruşturma başlattıklarını duyurdu. Fincancı aynı zamanda bu doktorlarla ilgili olarak Radyo Televizyon Üst Kurulu’na da şikayette bulunduklarını söyledi. Fincancı 1980’den sonra Türk Tabipleri Birliği’nin yaptırım yetkilerinin sınırlandığını aktarırken “Amerika gibi diğer ülkelerde de hekimlik lisansını meslek örgütü verdiği için meslek örgütleri çok daha sıkı bu anlamda. Biz sadece belirli bir süre geçici meslekten alıkoyma uygulaması yapabiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Web Özel