Öğrenci gibi sokağa çıktım, ev bulamadan geri döndüm

İstanbul'da ev bulmak çok zor. Öğrenciyseniz ev bulmanız daha zor. İstanbul sokaklarında öğrenci gibi dolaşıp kiralık ev aradık. Arayışımız boyunca şartlı verilen 1+0'lar ve eli yüzü düzgün bir eve girmek için 10 bin TL civarında bir paraya ihtiyacımız olduğunu öğrendik.

Son Güncelleme:

İstanbul’da kiralık ev bulmak, Türkiye gündemi haline geldi. Evli çiftler, bekar yaşayanlar, öğrenciler... Kimse bütçesine göre bir ev bulamıyor. Eskiden bütçeye göre olan evlerin fiyatları fırladı. Ayrıca insanlar mevcut oturdukları evde ucuza kaldıklarını düşündükleri için daireleri boşaltmıyorlar. Bu sebepten piyasada ev yok.

Haberglobal.com.tr olarak İstanbul sokaklarını bir öğrenciymiş gibi dolaştık ve kiralık ev aradık.?

Boğaziçi Üniversitesi’nin bulunduğu Hisarüstü semtindeyiz. Burada ev sorduğumuz bir emlakçı elinde 1+0, bir daire olduğunu yalnız ev sahibinin ‘sadece bir kişi için’ kiraya verdiğini söyledi. Önerdiği ev okula yürüyerek 20 dakika mesafede ve aylık kirası 1000 TL. Ev sahibi, “Geç kaldın, bu saatten sonra ev bulmak zor” dedi.

Yine aynı semtte başka bir emlakçı bahçe katı 1+1 bir dairenin (yine tek kişi için) kirasının 1.800 TL olduğunu aktardı. Evi tutmaya karar verirsem 3 bin TL depozito ve yıllık kiranın yüzde 12’sini yani 2 bin 592 TL komisyon ödemem gerektiğini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi üçüncü sınıfta okuyan ve adının Semih olduğunu söyleyen bir öğrenci, “Burada doğru dürüst evlerin kirası 3 bin TL’den başlıyor. Depozito ve komisyonu saymıyorum bile” dedi.

‘ERKEK ÖĞRENCİYE EV YOK’

Okula yakın KYK yurdunun olmadığını belirten öğrenci, “Biz de arkadaşlarla mecburen eve çıkıyoruz. Site içerisinde 2+1 daire için bizden 8 bin 500 lira para istediler. Biz de başka ev baktık. Genelde erkek öğrencilere ev vermiyorlar" ifadelerini kullandı.

Erkek öğrenci böyle söylese de iş zamma geldiği zaman cinsiyet fark etmiyor. Kiraları 2 bin 800 TL iken bu yıl 3 bin 500 TL'ye çıktığını belirten Boğaziçi Üniversitesi 3.sınıf öğrencisi Fatmagül, "Öğrencileri kar kapısı olarak görüyorlar. Bir emlakçı bizden 3 bin TL'lik evin komisyonu için 3 bin 500 TL istedi. Neden 3 bin değil de 3 bin 500 dediğimizde, 'İşinize gelirse, ev arayan çok’ dedi. Emlakçıların insafına kaldık" şeklinde konuştu.  

Bir sonraki durağımız İstanbul Beşiktaş’tı. Son söyleyeceğimizi başta söyleyelim, Beşiktaş’ta ev yok. Eğer şansınız varsa 2+1 ev için 3 bin ila 4 bin 500 TL arasında bir ücreti gözden çıkarmanız gerekiyor.

Beşiktaş’taki bir emlakçı, “Yüz yüze eğitime geçildiği için talep çok. Kiralar burada ortalama 3 ile 4 bin 500 arası. Okula yakın çevrede bulmaz çok zor" dedi.

Beşiktaş’ta da karşımıza 1+0 stüdyo bir daire çıktı. Daire için 2 bin 600 TL kira istenirken bir depozito ve bir kira da komisyon istendi.

‘EVİ ARKADAŞTAN DEVRALDIK’

Yıldız Teknik Üniversitesi 4. Sınıf öğrencisi olduğunu söyleyen Melih, “Biz evi zamanında arkadaşlarımızdan devraldık. 2 bin 500 ödüyoruz. Şimdi ev kiraları uçtu" diyor.

Melih artık emlakçıların kontrat devralmayı kabul etmediğini söylerken, “4 bin 5 bin TL istiyorlar. Tek gelirim ailemden aldığım harçlık ve çektiğim öğrenci kredisi” ifadelerini kullandı.

Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri’ne yakın olan Fatih semtinde de ev yok. Kocamustafapaşa semtinde konuştuğumuz bir emlakçı elindeki 2+1’i daire boşalınca göstereceğini söylerken kirası 3 bin TL evi tutmak için en az 9 bin TL’ye ihtiyacım olduğunu anladım.

Genellikle eski evlerin bulunduğu semtte bulduğum 1+1 için, 2 bin TL istendi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öğrenci olduğunu söyleyen Merve, kiraların çok yüksek olduğunu aktarırken "Kiralar çok yüksek. Bodrum katlar 2 bin ile 3 bin arası kira istiyorlar. Yeni bir ev bulmak çok zor. Bulsan bile kirası çok fazla. O yüzden okula daha uzak yerlerde ev tutan arkadaşlarım var" dedi.

İstanbul Üniversitesi’nden farklı bir öğrenci Mert Sabırlı ise 3 arkadaş bir eve 3 bin 400 TL ödediklerini anlattı ve “Kirayı bölüşürüz gözüyle bakıyorlar, evleri bize daha pahalıya veriyorlar” diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber