Nisan ayındaki yağış rekoru kuraklığa çare olur mu? 'Şimdiden bir yıllık su çekildi...'

Son 22 yılın en kurak kışından sonra nisan yağışları ülke genelinde geçen yıla oranla yüzde 100 arttı. Bu artışa rağmen İstanbul'daki baraj doluluk oranları yaz dönemi için gereken oranın yarısında kalırken, temmuz sonrası için su krizi uyarısı yapıldı.

Son Güncelleme:

Kış döneminde Türkiye’nin birçok bölgesinde olağanüstü kuraklık koşulları yaşandı. Öyle ki, kış yağışlarının azalmasıyla barajlar ocak ayının ortasında İstanbul başta olmak üzere neredeyse ülke genelinde dip seviyelere kadar gerilerken, 22 yılın en kurak kış dönemi yaşandı. Ocak ayının ikinci haftasından sonra yağışlardaki artış ile doluluk oranları artmaya başlasa da uzmanların 'yaz için olması gereken seviye' diye tanımladığı yüzde 85'lik doluluk oranı, İstanbul barajlarında yüzde 49'da kaldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı son veri olan 'Nisan Ayı Alansal Yağış Raporu'nda ise son 22 yılın en kurak kışından sonra nisan yağışlarının ülke genelinde geçen yıla kıyasla yüzde 100 arttığı özellikle vurgulandı. Rapora göre en fazla artış yüzde 82 ile Marmara ve Karadeniz bölgelerinde kaydedildi.

Karadeniz Bölgesi nisan ayı yağışları son 63 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken, Trakya, Batı Karadeniz, Balıkesir, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Tunceli, Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye çevreleri ile Antalya ve Mersin’in doğu kesimlerinde ve İzmir’in batısında yüzde 100’den fazla artış gerçekleşti. İl geneli yağışlarda en fazla yağış 165.7 mm ile Bingöl’de meydana gelirken, Kırklareli son 63, Edirne son 41 yılın en yüksek nisan ayı yağışını aldı.

İstanbul'da bulunan Alibey Barajı'nda sular böyle çekilmişti. Fotoğraf: İHA

NİSAN YAĞIŞLARI İSTANBUL'A YETERLİ OLMADI 

Uzmanlar ise 15 Mayıs'ta sona erecek yağış mevsimi biterken nisan yağışlarındaki artışa rağmen özellikle İstanbul'da yaz döneminde su sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundular.

DSİ eski yöneticilerinden Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Pazartesi günü itibarıyla yağış mevsimi döneminin biteceğini ifade ederken, "Ne yazık ki, kış ve ilkbahar yağışları İstanbul barajlarını doldurmadı. İstanbul'daki barajların genel doluluk oranı halihazırda yüzde 49 seviyesinde. Oysa ki yaz dönemini sıkıntısız geçirmek için 15 Mayıs itibarıyla doluluk oranı en az yüzde 80, 85 olmalıydı. Geçen yıl aynı dönem doluluk oranı yüzde 86'yı bulmuştu" diye konuştu.

'MELEN VE YEŞİLÇAY'DAN ŞİMDİDEN BİR YILLIK SU ÇEKİLDİ'

İstanbul'a 2022'de yıl boyunca Melen ve Yeşilçay'dan 351 milyon metreküp su verildiğine dikkat çeken Yıldız, "Bu yılın henüz ilk çeyreğinde Melen ve Yeşilçay'dan 311 milyon metreküp su temin edildi. Bu durum beni endişelendiriyor. Yaz döneminde ciddi su krizi yaşanabilir" dedi.

İstanbul'daki su kaynaklarından biri de Darlık Barajı. Fotoğraf: İHA

Özellikle İstanbul’daki su tüketim alışkanlıklarının değişmesi gerektiğinin de altını çizen Yıldız, mega kente verilen günlük 3.1 milyon metreküp suyun 2 milyon metreküplük kısmını Avrupa yakasının harcadığı bilgisini paylaşarak şunları söyledi:

"Halı, araba yıkama, bahçe sulama, peyzaj amaçlı süs ve gerekirse sitelerdeki havuzların devre dışı bırakılması gerekiyor. Ayrıca kayıp, kaçak oranı halen yüzde 10'un üzerinde. Bu soruna karşı da ciddi seferberlik başlatılmalı. Yaz döneminde maalesef tarımsal kuraklık kapıyı çalar. Tarım ürünlerindeki rekoltenin yarı yarıya düşmesi kaçınılmaz."

'TERSİNE GÖÇ OLMADIĞI SÜRECE...' 

Nisan yağışlarına rağmen yaz dönemi için endişeli olan uzmanlardan biri olan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Miktad Kadıoğlu. Bundan sonraki süreçte İstanbul'da su kıtlığı görüleceğine değinen Prof.Dr.Kadıoğlu da, "İstanbul'un mevcut su havza ve potansiyeli 8 milyonluk nüfusa yetecek seviyede ama İstanbul'u arz, talep dengesi bozulmuş durumda. Aşırı nüfus, yapılaşma ve sanayiyi küçücük bir alana hapsederseniz kaynaklarınız yetersiz kalır" dedi.

İlerleyen zamanda Melen ve Istrancalar'daki kaynakların da yetersiz kalacağını sözlerine ekleyen Prof.Dr.Kadıoğlu, "Tersine göç olmadığı, Anadolu'da cazibe merkezleri oluşturulmadığı sürece su yönetimi sürdürülebilir olamaz” görüşlerini sıraladı.

"Arıttığımız, onca masrafla Düzce'den İstanbul'a taşıdığımız suyla araba yıkanıyor" uyarısında da bulunan Prof.Dr.Kadıoğlu, " Kayıp-kaçakların önlenmesi ve yapı stoklarında yağmur suyunu depolayacak sistemler oluşturulmalı" önerisinde bulundu.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber