Mecburi veteriner: 'Sonuçta ameliyat yapmıyoruz ya'

'İnsan kendinin doktorudur' sözü değişti, insan hayvanının da doktoru oldu. Veteriner hekim masrafını ödemek istemeyen hayvanseverler parazit gibi durumlar için hayvanlarını evde tedavi ediyor. Bunun pek çok riski var.

Son Güncelleme:

Eğer evde köpek besliyorsanız, yorgun argın geçen bir günün ardından onu biraz sevmek ve sevgi dolu gözlerine bakmak biraz olsun size iyi geliyordur. Veya bir kediniz varsa o canı istediğinde kendisini size sevdirecektir.

Hayvanseverler gerek kendi besledikleri, gerekse de dışarıdaki hayvanları korumak kollamak ve bakımlarını üstlenmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Fakat içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar onları da zorluyor. Hayvan sahipleri evcil hayvanlarının bazı ihtiyaçlarını veterinere gitmeden halletmenin peşinde. Tabii ki uzman bir veteriner hekim kontrolünde yapılmayan ilaçların hayvanlar için ciddi riskleri de var.

İbrahim Yıldız

Ankara kedisi besleyen İbrahim Yıldız ilaçları internetten değil, bir veteriner hekimden veya hayvan hastanesinden alıyor. Yıldız buradan aldığı ilaçları hayvanına kendi uygularken, “İç parazit için kesinlikle bir veterinere götürmek gerekiyor. Fiyatlar internette cazip olduğu için hayvanseverler oraya yönelebiliyor" şeklinde konuştu.

Golden Retriever cinsi bir köpeği olan Murat Ş. ise parazit ilaçlarını internetten aldığını söyleyerek hayat pahalılığı arttıkça hayvan bakımının zorlaştığını anlatıyor. Murat Ş., “Klinik hizmetleri pahalı, veterinere götürsem aynı ilacı yapacağını bildiğim için bazen internetten ilaç alıyorum, sonuçta ameliyat yapmıyoruz, sadece parazit gibi durumlar oluyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Profesör Murat Arslan muayenehaneler, poliklinikler ve hayvan hastaları dışında yerlerde ilaç satılamayacağını anlatıyor. Arslan, “Veteriner hekim bir teşhis yapar, bu teşhisle ilgili bir reçete yazar. Hayvan sahibi reçetedeki ilaçları alır bunları da veteriner hekimler uygular. Hekimler hangi ilacın, hangi ırk için toksik olduğunu biliyorlar. Bazen öyle bariz girişimler oluyor ki. Kedide uygulanmaması gereken ilaç kullanılıyor" dedi.

Arslan, yanlış ilaç kullanımından dolayı zehirlenen pek çok hayvanın veterinerlere geldiğini anlatıyor. Büyükbaş hayvanlarda ise farklı bir tehlikeye dikkat çeken profesör, “Bu hayvanlara verilen antibiyotikler çok önemli, çünkü hayvanların bir antibiyotik direnci olur. Bu antibiyotik arınma süresi beklenmeden hayvandan süt alınması veya kesilmesi bu antibiyotiğin insanlar tarafından da tüketilmesine sebep olur. İlaç kalıntısı insanlar için ciddi sağlık sorunu ortaya çıkartır" diyor.

'BENİM HAYVANIMIN HASTALIĞI BUDUR'

Arslan’a göre veterinerlik hizmetleri pahalı değil, hatta insanların aldığı sağlık hizmetlerine göre 5, 10 kat daha ucuz. Arslan, “Bir de insanlar ne olursa olsun daha ucuzunu seçerler. Bir hasta sahibinin 'Benim hayvanımın hastalığı budur' deyip ilaç alması oldukça risklidir" demekte.

'ÖLÜME SEBEBİYET VEREBİLİR'

Ankara Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Baydın da ilaçların devletin ilaç takip sisteminden faturalı firmalardan alındığını ve hayvanlara dozuna göre uygulandığını söylüyor. Baydın, "İç parazit ile dış parazite karşı kullandığımız ilaçların fazlalığı hayvanlarda toksikasyona, bu da ölüme sebebiyet veriyor.

Yetersiz kullanılırsa bu kez de vücuttaki parazit yoğunluğu artacağı için enfeksiyonlara neden oluyor. Veteriner hekimin harcadığı tek mililitre ilacı bile e-reçete ile denetim altında tutuyorlar. Ama diğer taraftan online satış sitelerinden inanılmaz şekilde ilaç satılabiliyor" şeklinde konuştu.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber