Türkiye'nin beklediği yasa çıkmak üzere... Hayvanseverlerin 'para cezası' endişesi!
Türkiye uzun süre sonra hayvan hakları yasasına kavuşmak üzere. Yasada geçmişe göre birçok olumlu düzenleme olsa da hayvanseverler hapis cezalarının 2 yıldan az olması durumunda para cezasına çevrilmesinden endişeli. Hayvanat bahçelerinin açık olması ve avcılıkla ilgili rahatsızlıkları da var.
Uzun yıllardır üzerinde konuşulan Hayvanları Koruma Kanunu'nun sonunda yasalaşması bekleniyor. Yeni kanunla birlikte hayvanlar 'eşya veya mal' olarak değil bir 'canlı' olarak tanımlanacak. Hal böyle olunca hayvanlara karşı işlenen suçlar Türk Ceza Kanunu kapsamında ele alınacak.
Yeni yasa çerçevesinde bir hayvan neslini yok etme, öldürme, tecavüz, gibi her türlü kötü muamele, hayvanların dövüştürülmesine en az iki yıl hapis cezası gelebilir. Bu gelişmeler olumlu olsa da hayvanseverlerin endişeleri de var.
Hayvanseverler hayvanlara zarar veren bazı kişilerin alacakları hapis cezalarının 2 yıldan az olması durumunda bu cezaların para cezasına dönebileceğinden korkuyor. Mevcut durumda hayvanat bahçelerinin açılmaya devam ediyor olması ve avcılık ihaleleri de diğer endişeler olarak ön plana çıkıyor.
'EN AZ 2 YIL 1 AY OLMALI'
Haberglobal.com.tr'ye konuşan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, "Avcılık lobisi ve at yarışları lobisi kendisine dokunulmasını istemiyor. Ciddi bir lobicilik var" dedi. Şenpolat, "Ayrıca her hapis cezası fiili tutuklamaya dönüşmüyor. En az cezanın 2 yıl bir ay olmalı ve bu ceza ertelenememeli. Aksi hale adalet duygumuz tatmin olmayacak" diye konuştu.
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu ise, "Verilecek ceza 2 yılın altında olursa maalesef Ceza Usul Kanunu uyarınca, indirimden ertelemeden ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinden yararlanır sanık. En güzel gelişme; hayvana şiddet eylemi her yaşandığında; şüpheli savcı karşısına çıkacak; cezası ne olursa olsun sabıka kaydına işlenecektir" dedi.
3 AYDAN 10 YILA ...
Mevcut mevzuatta, hayvana şiddeti, tecavüzü doğrudan cezalandıran bir madde yok. Hayvan sahipleri ise mala zarardan, hayvanı kaçırıldı ise hırsızlıktan, zehirlenerek öldürüldü ise çevrenin kasten kirletilmesinden, kamuya açık alanda tecavüze uğradı ise hayasızca hareketlerden şikâyetçi olunabiliyor.
Temmuz ayında çıkması beklenen yasada ise, hayvan neslini tüketenlere 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesi bekleniyor. Yine hayvanlara karşı işlenen cinsel suçlarda 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve 100 günden aşağı olmamak kaydıyla idari para cezası gelmesi beklenenler arasında.
"CİDDİ BİR LOBİCİLİK VAR"
HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, 3-4 yıldır aynı maddelerin konuşulduğunu ancak hükümlerin istisna maddelerinin de yer aldığı taslağı net bir şekilde görmedikleri için tahminler üzerinden konuştuklarını ifade etti.
"Karşımızda ciddi bir lobicilik faaliyeti var" diyen Şenpolat, "Lobiler var. Petshoplarda çok ciddi paralar dönüyor. Bu kanundaki maddeler Ankara'daki en masum talepler gibi görünmesine rağmen birçok çıkar grubunu etkileyen bir durum söz konusu" dedi.
"KARŞIT GÖRÜŞLER DİNLENEREK OLUŞTURULDU"
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu ise TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu'nun beş ay boyunca çalışmalar yaptığını; sahada, mecliste birçok yerde çok sayıda STK’yı, konusunda uzman olanları hatta karşıt görüşlüleri dahi dinlediğini ifade eden Av. Kalafatoğlu, "Gelinen noktada, birkaç hafta içinde komisyona bir teklif getirilecek ve o teklif orada son şeklini alacak" dedi.
HAYVANSEVERLERİN TALEPLERİ NE: "EN BÜYÜK IZDIRAPLAR..."
Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, "Hayvana şiddet, cinsel istismar, dövüştürme bunların hepsi maalesef yine kabahat kanunu kapsamında ve yaptırımı; idari para cezası. Bu eylemler mutlaka hapis cezası ile cezalandırılmalı" diyor.
HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat ise, taleplerini şöyle sıraladı:
?Petshoplarda evcil hayvan satışının yasaklanması
?Hayvanat bahçelerinin kapatılıp, yenilerinin açılmaması lazım.
?Tarım ve Orman Bakanlığı'nın avcılıkla ilgili ihaleye çıkmaması lazım.
?Bunun dışında, çiftlik hayvanları için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi acısız kesim istiyoruz.
gamze.bal@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel