Macaristan Büyükelçisi Mátis'ten Schengen vizesiyle ilgili açıklamalar: 'Geri geldim' kağıdının anlamı ne? "Aslında ret alacak kişilere..."
Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Mátis, Schengen başvuru sürecinde çok fazla kural olmasının Türk ve diğer Schengen vizesine tabi ülkelerin vatandaşları için yük oluşturduğunun farkında olduklarını ve empati kurduklarını ifade etti.
T24’e Türkçe bir söyleşi veren Mátis, kendilerinden vize alan bazı kişilere Türkiye’ye döndüklerinde büyükelçiliğe gelmeleri yönünde bir kağıt verilmesiyle ilgili olarak, aslında vize reddi alacak kişilere Schengen uygulamasındaki bu düzenleme sayesinde seyahat şansı tanıyabildiklerini söyledi.
Bunu Türkiye’de başka AB ülkelerinin temsilciliklerinin de uyguladığını söyleyen Mátis, Türkiye’de Macaristan’dan vize alıp başka AB ülkelerine gidenlerin sayılarının arttığını, bunun için emin olamadıkları başvurularda bir uyarı mahiyetinde bu uygulamaya geçtiklerini bildirdi. Büyükelçi, Türkiye’den Macaristan’a yapılan başvuruların sadece yüzde 2’sine bu kağıdın verildiğini belirtti.
Türkiye’de artan Schengen vize retlerine dair de değerlendirmelerde bulunan Mátis, AB ülkelerinin Schengen vizelerini Türkiye’ye karşı bir ceza aracı olarak kullandığı iddialarına karşı çıktı. Mátis, “Schengen vizesi sistemini kötüye kullanan hiçbir AB ülkesi kesinlikle yoktur” dedi.
Mátis redlerin artışıyla ilgili olarak, “Covid’den sonra herkes seyahat etmek istiyor, depremlerden sonra bazı konsolosluklar yöntem değiştirmek zorunda kaldı, Türkiye’de yaşayan insanların ekonomik durumu kötüleşti, herkes yurt dışına çıkmak istiyor…Bütün bunlardan dolayı Türkiye’de Schengen vizelerine inanılmaz bir talep var” değerlendirmesinde bulundu.
Mátis, “Gerçekten çok fazla kural var. Bu, Türklere ve Türkler dışında Schengen vizesi almak zorunda kalanlara ciddi bir yük oluyor. Bunu herkes anlıyor ve biz empati duyuyoruz. Türkler bu vize sisteminden kurtulmak istiyor, ben de şahsen bunu istiyorum” diye konuştu.
Matis, "Schengen sorununun aşılması için en önemli hedef aslında vize serbestisi. Vize serbestisine ulaşılması için AB tarafından Türkiye’ye verilen 72 kriter var. Bunun 66’sını Türkiye net şekilde kapattı, altısı kaldı. Bu altısı konusunda ilgili bakanlıklarla, bakan yardımcılarıyla son aylarda görüşmeler yaptım ki Macaristan’ın dönem başkanlığı sırasında o konuda herhangi bir ilerleme mümkün oluyorsa, o zaman bunu doğru şekilde AB üye ülkelerine Brüksel’deki meslektaşlarım aktarabilsin. Burada diyalog çok önemli, Türk tarafının durumunu anlamak ve ona göre hareket etmek çok önemli. Tabii ki Türk tarafının da yapacağı şeyler var, onlar da yerine getirilmeli" diye konuştu.