Boş kontenjanların sebebi ne? Garanti iş, boşuna açılan bölüm, dijitale yöneliş

Üniversitelerin eskiden en gözde bölümlerinden olan mühendisliklerde, bu yıl da kontenjan boşluğu var. Tıp Fakültesi'nde ise var olan boşlukların sebebi olarak özel üniversite ücretleriyle devlet üniversitelerinde bazı yabancı öğrencilere açılan kontenjanların tercih edilmemesi gösteriliyor.

Son Güncelleme:

Milyonlarca öğrencinin beklediği Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) üniversite yerleştirme sonuçları geçtiğimiz hafta açıklandı. En dikkat çeken, gözde programlarda bu yıl 13 binden fazla boş kontenjan oluştu. Toplam üniversitelerde 1 milyon 10 bin kontenjanın 195 bini boş kaldı. Mühendislik fakültelerinde 10 bine yakın, hukukta 508, tıpta ise 288 kontenjan açığı var. 

Eczacılık, Fen bilgisi öğretmenliği, ilköğretim matematik öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği ve veterinerlik programları kontenjanları doldu, boş kalan yerler için ise öğrencilerin gözü ek yerleştirme tarihlerinde. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, Haberglobal.com.tr'ye Tıp Fakülteleri'ndeki boşluğu, mühendislik fakültelerinde neden bu kadar boş kontenjanın kaldığını, geçtiğimiz yıllarda boş olan ama bu sene tamamıyla dolan bölümleri anlattı.  

Eğitim uzmanı Salim Ünsal

ÖZEL ÜNİVERSİTELERDE ÜCRET FARKI 

Tıp fakültelerinin boş kalmasının sebebinin, Türkiye'deki devlet üniversitelerinin bazı bölümlerine KKTC uyruklu öğrenci kontenjanı ayrılmasına bağlayan Salim Ünsal, yer ayrılmasına rağmen KKTC uyruklu öğrencilerin tercih etmediğini söyledi. Özel üniversitelerdeki durumun ise belli ölçüde ücretlerle ilgili olduğuna dikkat çeken Ünsal, "Özel üniversiteler, bölümlerin satış ücretlerini belirlerken, o bölümün tercih edilme oranlarını, piyasada bölüme olan ilginin yüksek olup olmadığını belirliyorlar. Dolayısıyla özel üniversitelerin en pahalı fakülteleri tıp fakülteleri oluyor. Bazı üniversitelerde fiyat 140-150 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu yüzden bazı vakıf üniversitelerinde böyle boşluklar oluyor" diyor.  

"ÖĞRENCİLER GARANTİYE BAKIYOR"

Eczacılık bölümüne yönelimi açıklarken Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği kazanamayan öğrencinin tercihlerinde eczacılığın 3'üncü sırada yer aldığına vurgu yapan Ünsal, "Bu yıl kontenjanları tamamıyla doldu" ifadelerini kullanıyor.

Asıl sürprizin bu yıl Fen Bilgisi Öğretmenliği'nde olduğunu aktaran Ünsal, eski yıllarda boş kalan bu kontenjanların bu sene dolduğunu belirtmekte. Ünsal, "Normalde çok boşluk kalırdı. Çocuklar daha garanti atanabilecek, kamuda görev alabilecek meslekler istiyor" şeklinde konuşuyor.

Ünsal, veterinerlik için ise, öğrencilerin mühendislik ve mimarlıkta olan 250-300 bin barajınını geçememesi nedeniyle "Baraj gerektiren bölüme yerleşemiyoruz. O zaman baraj gerektirmeyen ama iş olanakları daha iyi olan bölümlere tercihlerimizi yapalım" mantığıyla biraz da olsa hareket ettiklerini tahmin ettiğini söylüyor.

DİYETİSYENLERİN ATAMASI YOK

Bir başka dikkat çeken nokta ise sağlık bilimlerinde fizyoterapi ve beslenmeye bir anda rağbetin artması. İki yıl önce üniversitelerin çoğunda YÖK'ün izniyle bu bölümler açıldı. Ülkenin fizyoterapist ve diyetisyen ihtiyacının gözetilmediğini söyleyen Ünsal şöyle anlatıyor:

"Bir önceki yıl kontenjanlar 3 binken, bir sonraki yıl 6 bine kadar çıktı. Kontenjan arttı ama bu sene atamada sorun çıktı. 6 bin mezun verildi, 60 kişi atandı. Doğal olarak bu sene o bölümlerden kaçışlar oldu."

İNŞAAT, MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ...

Bu sene ilk yerleştirmede belki de en fazla boşluk mühendislik fakültelerinde görülüyor. 10 bine yakın boş kontenjanın olduğu mühendislik bölümleri için geçen sene de aynı durumun mevcut olduğunu vurgulayan Ünsal, bunun en büyük sebeplerinden birinin bu bölümlere bir sıralama barajı konulmuş olması olarak gösteriyor.

Mimarlık ve mühendislik için bir adayın sayısal puan türünde ilk 250 bin ile 300 bin arasında olması gerektiğine dikkat çeken Ünsal, "Barajı geçemeyen kişi sayısı azalınca bu bölümlerde kontenjanı doldurma sıkıntısı oluyor. Mühendislik dalları arasında iş ve istihdam dallarında (inşaat ve makina mühendisliği) büyük kayıp var. Konjektürel olarak hiç dolmayan veya dolmakta zorluk çeken jeofizik, maden, çevre mühendisliği yıllardan beridir öğrencilerin ilgisini çekmeyen saha mühendislikleri" değerlendirmesinde bulundu. 

Mühendislik fakültelerinde aynı zamanda yazılımsal ve dijital mühendisliklere yönelim de gözlenmekte. Bu sene yazılım ve bilgisayar mühendisliğinde boş kontenjan neredeyse kalmamış vaziyette. Ünsal bu durumu da şöyle açıklıyor: "Öğrenciler daha çok dijital altyapısı olan ve arka planında yazılımsal unsur olan bölümlere daha fazla yöneldiler." 

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber