Komplo teorilerini çok seviyoruz! Bill Gates'ten önce 'Bezos'un Bodrum yatırımları' vardı…

145 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin dördüncü insanı Bill Gates'in Trakya'dan arazi aldığı iddiaları resmen yalanlandı. Bu hikaye akıllara 'sahip olduğu 400 milyon dolarlık yatla 2019 yılında tatilini Bodrum'da geçirip yatırım fırsatlarına bakan Jeff Bezos'u' anımsattı…   

Son Güncelleme:

Dünyanın en zengin dördüncü insanı Bill Gates son bir yıldır hiç olmadığı kadar gündemimizde. Covid-19 aşılarının arkasında kendisinin olduğu ve insanlara çip takmak için aşı yapılması gerektiğini söylediği salgının büyük komplo teorileri arasında yerini aldı. 

Gates’in pandemide bu kadar ön plana çıkmış olmasının temel sebeplerinden biri de salgın hastalıklar konusunda çok bilgili olması. Gates eşi Melinda Gates ile birlikte kurdukları Bill-Melinda Gates Vakfı ile kuraklıktan salgın hastalıklara kadar pek çok konudaki araştırma projelerini destekliyor. 

Pandeminin başından bu yana Gates salgının ne zaman biteceği ve aşıların ne zaman yaygın kullanıma geçebileceği ile ilgili sık sık açıklamalarda bulunuyordu.Gates uzun zamandır Amerika Birleşik Devletleri’inde büyük tarım arazilerini alması ile de gündemde. Bu komplo teorisi değil bir gerçek. Komplo teorisi olan kısmı ise Bill Gates’in Trakya’da hatırı sayılır miktarda tarım arazisi alıyor olması. 

BAKANLIK: NEZAKET GÖRÜŞMESİ

Bu komplo teorisinin nereden çıktığı bilinmiyor ama şimdilik gerçek olmadığı kesin. Tarım ve Orman Bakanlığı CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun Meclis’e verdiği soru önergesi sonrasında Bill-Melinda Gates Vakfı temsilcileri ile görüştüklerini fakat bunun bir nezaket ziyareti olduğunu söyledi. Haberglobal.com.tr ekonomi editörü Samet Cambaz ise konuyu doğrudan Bill-Melinda Gates vakfına sordu. Vakfın yöneticileri Trakya’dan arazi alındığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Dedikoduların kaynağı nereden çıktı bilinmez ama birilerinin bu yalandan sonra fırlayan arazi fiyatlarından dolayı para kazandığı kesin. 

GATES DEDİKODUSUNDAN ÖNCE BEZOS VARDI… 

‘Bill Gates Trakya’da arazi alıyor’ dedikodusundan önce de o dönem dünyanın en zengin insanı olan Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un 2019 yazında Bodrum’da tatil yaptığı dedikoduları uzun süre Türkiye’nin gündeminde kalmıştı. Olayı hatırlayalım… 2019 temmuz ayının başında Jeff Bezos’un dillere destan yatının Marmaris, Selimiye ve Datça açıklarında demirlediği iddia edilmiş hatta öyle ki Bezos’un bölgeyi havadan görmek için helikopterine atlayarak Bodrum’daki yatırım fırsatlarını değerlendirdiği belirtilmişti. 

AMAZON YETKİLİLERİ: YAT BEZOS’UN DEĞİL

İddialara göre Bezos ‘Flying Fox’ isminde 400 milyon dolarlık yatı ile Türkiye’ye gelmişti. 136 metre uzunluğunda 22,5 metre genişliğindeki yatta iki helikopter pisti, restoranlar ve eğlence merkezleri bulunuyordu. Bazı iddialara göre ise yat Bezos’un değildi ama Bezos yatı günlüğü 400 bin euroya kiralamıştı.

Temmuz ayı boyunca dedikodular alıp yürürken Jeff Bezos’un ses getiren medya yatırımı Washington Post’tan önce ortak olduğu internet sitesi Business Insider’da 4 Ağustos’da Kat Tenbarge imzasıyla çıkan haberde konuşan Amazon yetkilileri Flying Fox isimli yatın Jeff Bezos’a ait olmadığını açıkladı. Ardından bir gün sonra yine aynı internet istesinde bu kez Hillary Hoffower imzası ile çıkan haberde Datça’nın doğal güzelliklerinden bahsedildi ama yatın Bezos’a ait olmadığı vurgulandı. 

Jeff Bezos'a ait olduğu iddia edilen Flying Fox isimli yat. Fotoğraf: Ajanslar

Bu olaylar 2019 yazında gerçekleşirken Jeff Bezos’un Türkiye’de olduğuna ilişkin bir fotoğraf karesi medyada yer almamıştı. Tarihler 2 Ekim 2019’u gösterdiğinde ise Bezos gerçekten Türkiye’de kameraların önüne geçti. 

Bezos, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın anma töreni için İstanbul, Levent’e gelmişti. Kaşıkçı, Bezos’un sahibi olduğu Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapıyordu. Bezos burada yaptığı konuşmada, Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’e dönerek, “Hatice kimse senin gibi bir acıya katlanmamalı. Şimdi burada senin olduğun yerde, bu sokağın karşısında saatlerce bekledin. Ve o asla içeriden çıkmadı. Bu düşünülemez ve sen bizim kalbimizdesin. Biz buradayız. Sen yalnız değilsin" demişti.

Jeff Bezos, Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ile... Fotoğraf: Ajanslar 

Bezos iddia edildiği gibi Bodrum’da emlak projelerini havadan gezerek hiç inceledi mi bilinmiyor fakat bilinen şu ki aradan geçen bunca süreye rağmen henüz Bodrum’da bir yatırım yapıp yapmadığı açıklanmadı.

BILL GATES 2005'TE TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ

Bill-Melinda Gates Vakfı ise ‘Türkiye’de arazi almadık’ diyor. Bill Gates’in Türkiye’ye bilinen son ziyareti ise Şubat 2005 tarihinde gerçekleşmişti. Gates o tarihte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ve Türkiye’de teknoloji yatırımları adına çeşitli temaslarda bulunmuştu.

Kaynaklar: Ajanslar, Business Insider

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber