'Kızamık'ta korkutan artış...İstanbul'a dikkat!

Kızamık vakalarındaki artış devam ederken, sadece İstanbul'da Ocak ayından bu yana 2 bin çocukta kızamık saptanması endişe yarattı. Vaka patlamasındaki nedenlerin başında aşı reddi gelirken, kaçak göçmen konumundaki aşısız çocuklar da riskli grupta yer alıyor.

Son Güncelleme:

Başta İstanbul olmak üzere kızamık vakaları artmaya devam ederken, ortaya çıkan tablo endişe veriyor. Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), Türkiye'nin son 12 ayda en çok vaka bildiren 3 ülkeden biri olduğunu duyururken, 'haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar da, "Durum çok ciddi, acil tedbir" uyarısında bulundu.

Türkiye'de bitme noktasına gelen kızamıkta vaka sayıları 2022'nin sonundan itibaren artmaya başlarken, DSÖ'nün nisan sonunda açıkladığı verilerde Tacikistan, Türkiye ve Rusya'nın son 12 ayda en fazla sayıda vaka bildiren 3 ülke olduğuna dikkat çekilerek, Tacikistan'daki vaka sayısı 610, Türkiye'deki vaka sayısı 466 ve Rusya'daki vaka sayısı 414 olarak duyurulmuştu.

 6 AYDA 2 BİN VAKA 

Özellikle İstanbul'daki son durumu konuştuğumuz uzmanlar ise ocak ayından bu yana görülen kızamık vaka sayısının 2 bini geçtiği bilgisini verirken, çocuk enfeksiyon hastalıkları birimlerine de kızamık teşhisiyle çok sayıda vakanın yatırıldığını dile getirdiler. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayper Somer,  megakentteki durumun ciddi olduğuna dikkat çekerek, "Sadece İstanbul'da son 6 ayda 2 bin kızamık vakası saptandı. Durum çok ciddi. Aşı reddinde bulunan aileler ve kaçak göçmen konumundaki aşısız çocuklar nedeniyle vaka sayıları ve hastaneye yatışlar katlanmış durumda" uyarısında bulundu.

Uzmanlar bir kızamık vakasının 18 kişiye hastalığı bulaştırabildiğini söylüyor. Fotoğraf: AA

NEREDEYSE TAMAMI AŞISIZ 

Ocak ayından bu yana yaşanan artıştaki en büyük nedenin aşısız kayıt dışı göçmenlerden kaynaklandığının altını çizen Prof. Dr. Somer, aşı karşıtı ailelerin çocuklarında da vakaların görüldüğünü dile getirdi. Kızamığın çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Somer, "Hastaneye yatış yaptığımız çocukların neredeyse tamamına yakını aşısız. İstanbul'da salgın riski olarak görülmesi gereken sorun göçmenlerin ağırlıkta olduğu bölgelerden çıktı. Vakaların büyük kısmı 0-1 yaş arası aşısız çocuklar. Çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız" diye konuştu.

15 ÇOCUĞUN YATIŞI YAPILDI 

Kızamık aşısı için takvimin bir yaş sınırından 9 aylık döneme çekildiğini söyleyen Prof. Dr.  Somer, uyarılarının devamında ise şöyle konuştu: "İki doz aşılı olmayan çocuklarda bile kızamık görülebiliyor. Tek doz aşılı olan yetişkinler için de risk söz konusu. 2013 ve 2018'de ufak çaplı bir vaka yayılımı vardı ancak bugünkü durum çok ciddi ve adeta salgın boyutunda ele alınmalı. Sağlık Bakanlığı, İstanbul başta olmak üzere kızamık aşı tarama ve çalışması başlatmalı. Sadece bizim serviste 15 çocuk tedavi gördü ve hasta yatışları devam ediyor."

 Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Aşılanmaktan başka çare yok." Fotoğraf: AA

BİR KİŞİ 18 KİŞİYE BULAŞTIRIYOR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da aşı reddi nedeniyle kızamık vaka sayısında artış gözlemlendiğine dikkat çekerken, özellikle sosyal medya üzerinden aşı karşıtlığı yapanlara karşı yaptırımların gündeme gelmesi gerektiğini söyledi. Aşılanma takvimi konusunda en doğru kaynağın Sağlık Bakanlığı olduğuna değinen Prof. Dr. Ceyhan, dezenformasyona karşı ebeveynlerin uyanık olması gerektiğini ifade ederek, "Kızamık, çok hızlı bulaşan bir hastalık. Bir vaka 18 kişiye hastalığı bulaştırabiliyor. Toplumun yüzde 95'i kızamık aşılıysa salgın riski ortadan kalkıyor. Türkiye'de bu oran 2020'de yüzde 98 seviyesindeydi. 2023'deki oran ise yüzde 96 olarak duyuruldu. Maalesef şu an vaka artışı kızamık salgın riskine işaret ediyor. Mülteci aşısız çocuklar da ciddi risk oluşturuyor. Aşılanmaktan başka çare yok. Hastane yatışları bile artıyor" diye konuştu.

TEK DOZ AŞILILAR BİLE RİSK ALTINDA 

Sorularımızı yanıtlayan Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, Cerrahpaşa Çocuk Kliniği'ne 4.5 ayda 22 kızamık vakası geldiğini dile getirirken, yatışı yapılan vakaların yarısının aşılı çocuklar olmasına dikkat çekti. "Aşılı olanların durumu toplumsal aşılanma oranına bağlı" diyen Prof. Dr. Çokuğraş, "Aşıların Koruyuculuğu yüzde 96-98 civarında. Aşılanma oranları yüzde 95 altına düştüğünde aşılı çocuk ve tek doz aşılı erişkinler için bile risk var diyebiliriz. Kızamık aşısı olmayan çocukların aşıları tamamlanmalı" dedi.

Öte yandan Türkiye'de kızamık vakalarında benzer bir artış 2013 ile 2019'da yaşanırken, o dönem söz konusu artışın mültecilerden kaynaklandığı öne sürülmüştü. 

  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber