İzmir'de 6.6 büyüklüğünde deprem!

İzmir'de 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle 24 vatandaş hayatını kaybetti, 804 vatandaş yaralandı.

Son Güncelleme:

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, merkez üssü İzmir Seferihisar olan 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Ege bölgesi ve Marmara bölgesinde birçok ilde hissedildi. İstanbul'da da şiddetli olarak hissedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.8 olarak açıkladı. 

Depremin merkez üssünü Ege Denizi’nde İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17,26 kilometre açığı olarak açıkladı. 16,54 kilometre derinlikte oluşan deprem, İzmir’de bazı binaların yıkıldı, çok sayıda binada da hasar oluştu. Depremin 15 saniye sürdüğü belirtildi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, deprem bölgesindeki son bilançoya ilişkin, "21 can kaybımız var, 435 kişi halen tedavi görüyor. 25'i yoğun bakımda, 9 ameliyat devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Depremde yaralanan 364 kişinin ise tedavisinin tamamlanarak taburcu edildiğini belirten Koca, şunları kaydetti:

"112 Acil Yardım ekipleri, UMKE timleri, ambulanslarımız ve hastanelerimizle, acımızı azaltmak için İzmir'de görev başındayız."

Koca'nın ardından açıklama yapan AFAD, ölü sayısının 24'e yükseldiğini bildirdi.

İLGİLİ HABER

İzmir'den kahreden kareler

AFAD açıklamasında "Söz konusu arama kurtarma çalışmaları için AFAD, JAK, STK’lar ve belediyelerden 3 bin 826 arama kurtarma personeli, 20 arama kurtarma köpeği ile 450 araç görevlendirilmiştir." ifadelerini kullandı.

ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR

AFAD "Deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 23 olmak üzere, toplam 211 artçı sarsıntı yaşanmıştır." açıklaması yaptı.

 Kuşadası açıklarında ise saat 18.14'te 5,1 büyüklüğünde artçı sarsıntı meydana geldi.

Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmalarının sürdüğü vurgulandı.

Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülüyor. İstanbul, Afyon, Bursa, Sakarya Kütahya, Eskişehir, Çanakkale, Muğla, Balıkesir, Manisa, Konya, Denizli, Uşak ve Isparta İl AFAD Müdürlükleri bölgeye sevk edildi.

"TÜM BİNALARA ULAŞILDI"

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "Şu ana kadar tespitlerimiz 4 binanın tam olarak yıkılmış olduğu. 10'un üzerinde de yan yatmış bina var. Çok hasarlı binalar da var. 70'e yakın kişi enkazlardan kurtarıldı. Şu an için kan anonsu ihtiyacı yok. İlerleyen vakitlerde ihtiyaç çıkarsa duyururuz. Vatandaşlardan rica ediyoruz, gereksiz yere yollara çıkıp yolları tıkamasınlar. Panik yapmamalarını rica ediyorum. Devlet tüm gücüyle seferber olmuş durum. Ulaşılmayan bina yok. Ekipler gereken bütün faaliyetlerini yapacaklar" dedi. 

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İzmir’deki depremde ne yazık ki 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 120 vatandaşımız depremden etkilendi. 38 ambulansımız, 35 UMKE ekibimiz ve 2 ambulans helikopterimiz olay yerinde. Tüm desteğimizle İzmir halkının yanındayız. Başımız sağ olsun" dedi. 

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SOYER'DEN AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, 20'ye yakın binada yıkım ihbarı olduğunu açıkladı. Soyer ''Ağırlıklı olarak Bornova ve Bayraklı bölgesinde yıkılan binalar var'' dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İzmir’de meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Devletimizin tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de meydana gelen depremle ilgili, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde, İzmir’de meydana gelen deprem ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Bakan Soylu, "Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da 6 bina yıkılma ihbarı geldi. Uşak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydın ve Muğla’da ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir. Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir. Geçmiş olsun" açıklamasında bulundu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da İzmir'de yola çıktı. AFAD Başkanı Güllüoğlu da ekiplerin İzmir'e yönlendirildiğini söyledi. 

"6'YA VARAN ARTÇILAR OLACAKTIR"

Haber Global'de konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Ege Bölgesi, Türkiye'nin en sık deprem üreten bölgelerinden birisi. Bu da deniz içinde olan bir deprem. 1955'te bölgede biraz doğusunda 6.8'lik bir deprem var. Geçmişte deprem olmuşsa genelde gelecekte de aynı büyüklükte deprem olur. Şu anki bilgiler taze. Bunun arkasından 6'ya varan artçılar olacaktır" dedi. 

Tüysüz, "Ege bölgesi sık faylardan oluşur. Deniz içinde varlığı bilinen faylar var. Birkaç saat sonra ne tür bir fay tarafından oluştuğu belli olur" diye konuştu. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber