İstanbul'daki hemşehri dernekleri teyakkuzda! Neye ihtiyaçları var?

Depremden etkilenen bölgelerin İstanbul'da bulunan hemşehri dernekleri, depremlerin ardından teyakkuza geçti. Var güçleri ile seferber olan dernekler, yardım TIR'larını şehirlere ulaştırmaya başladı. Peki, derneklerin çalışmaları ne durumda, ihtiyaçları neler? Yetkililer ile konuştuk.

Son Güncelleme:

İstanbul, Türkiye'nin dört bir yanından insanın akın ettiği bir metropol. Bugün Türkiye'nin 10 ili, deprem ve dondurucu soğuk ile mücadele ediyor. Pek çok İstanbullu deprem bölgesine ulaşmak için elinden geleni yapıyor. Havalimanları tıklım tıklım. İstanbul hemşeri dernekleri ile bilinen de bir şehir. Depremden etkilenen vatandaşlar için çok sayıda TIR'ı yardım bölgesine ulaştırmaya çalışan dernekler için en üzücü olan ise sevdiklerinden haber alamamak. 

'YARDIMLAR İÇİN 3 AYRI NOKTA BELİRLEDİK'

İstanbul Fatih'te bulunan Kahramanmaraş Derneği (Maraş-DER) yetkilileri yardımlar için yoğun bir şekilde çalışıyor. Yetkililer, yardımların toplanması için ise vatandaşlara Topkapı, Tekstilkent ve Üsküdar'da 3 ayrı nokta belirlediklerini söylüyor. Vatandaşlardan, battaniye ve kışlık giyecek talebinde bulunduklarını belirten yetkililer, yardım konvoylarının ilkini Kayseri yolu üzerinden Elbistan'a ulaştırdıklarını söylüyor.

Belediye ekipleri ve gönüllüler tarafından hazırlanan 8 yardım tırı depremzedelere gönderildi. (FOTOĞRAF:İHA)

'TANIDIKLARIMIZA ULAŞMAKTA ZORLANIYORUZ'

İstanbul, Bahçelievler'deki Hatay Dernekleri Federasyonu'nun 2. Başkanı Alpaslan Özdemir ise bölgeye iş makineleri gönderdiklerini ve deprem bölgesine varmak üzere olduklarını söylüyor. İstanbul'da kendilerine bağlı 18 dernek bulunduğu ve hepsinde çalışmalar sürdürdüklerini anlatan Özdemir, “Hatay'daki tanıdıklarımıza ulaşmakta zorluk yaşıyoruz. Telefonların sarjı az, benzin istasyonları çalışmıyor” demekte.

Hatay'a AFAD ekiplerinin bugün öğlen saatlerinde ulaşabildiklerini belirten Özdemir, “Bin 500'den fazla binanın yıkıldığını tahmin ediyoruz” diyor.

 'KAR ENGELİNDEN DOLAYI, TIR'LARIMIZ İLERLEYEMİYOR'

Merkezi Güngören'de olan Diyarbakır Dernekleri Federasyonu yetkilileri de kriz masası kurduklarını ve 81 ilde derneklerinin çalıştığını anlatıyor. Bot, battaniye, mont ve ısıtıcı ihtiyacı olduğunu anlatan yetkililer, “Kar engelinden dolayı yardım TIR'larımız ilerleyemiyor. En kısa sürede bölgeye varmalarını istiyoruz” diye konuşuyor.

'YARDIMLARIMIZI VALİLİĞE ULAŞTIRDIK'

Bahçelievler'de yer alan Şanlıurfa Dayanışma Derneği yetkilileri de kendi imkanları ile 60 bin battaniye, 2 bin ısıtıcı ve toplanan nakit yardımları Valiliğe ulaştırdıkları bilgisini paylaşıyor.

İstanbul'daki belediyelerin, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan depremin etkilediği bölgeler için oluşturduğu arama-kurtarma ekipleri ve yardımları yola çıktı. (FOTOĞRAF:AA)

'ÇOK FAZLA YIKILAN BİNA VAR'

Sultangazi'de bulunan Adıyaman İli Sincik İlçesi Yusufhanlılar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yetkilisi Sinan Özcan, yardımlarını vakıflar aracılığıyla yaptıklarını söylüyor. TIR'ların yola çıktığını ancak trafik ve hava engeli nedeniyle yavaş ilerlediğini belirten Özcan, “Kahta ilçesinde ve Adıyaman merkezde çok fazla yıkılan bina var. Tanıdıklarımızdan haber alamıyoruz” diyor.

'YARDIMLAR FEDERASYONDA TOPLANIYOR'

Zeytinburnu'nda yer alan Elazığ Kömürhan Dayanışma Derneği yetkilileri ise yardımları federasyonları olan Elazığ Dernekler Federasyonu'nda topladıklarını söylüyor. 200 battaniye ile 40 koli gıda ayarlayabildiklerini ve yardımların devamı için çalıştıklarını anlatan yetkili, “Allah hepimizin yardımcısı olsun” diyor.

'ARZUMUZ, TALEBELERİMİZİN GÜVENLİ BİR NOKTAYA ULAŞMASI'

Beyoğlu'nda bulunan Malatya Eğitim Vakfı yetkilisi Burcu Leblebici, vakıftan burs alan Malatyalı öğrenci sayısının bin 555 olduğunu ve 380 tanesinin depremden etkilenen bölgede olduğunu söylüyor. Şimdiye dek 45 talebeye ulaşabildiklerini anlatan Leblebici, “Sokakta kalanlar için giyecek, su ve yiyecek ihtiyacımız var” ifadelerini kullanıyor.

Vakıflar tüzüğü gereği para yardımı toplayamadıkları bilgisini de paylaşan Leblebici, “Tek arzumuz, talebelerimizin güvenli bir noktaya ulaşabilmesi” diyerek, sözlerini noktalıyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber