Peş peşe depremler neyin habercisi? 'Aynı bölgede üst üste...'

Kahramanmaraş'ta sabah saatlerinde meydana gelen 7.7'lik depremin ardından, 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen ikinci deprem birçok binanın yıkılmasına neden oldu. Uzmanlar, aynı bölgede 24 saatten kısa bir sürede iki kez deprem olmasını 'enteresan' olarak değerlendirdi. Peki, bu ne anlama geliyor?

Son Güncelleme:

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremden saatler sonra meydana gelen depremin büyüklüğünü 7.6 olarak açıkladı. Saat 13.24'te yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin merkez üssünün Elbistan ilçesi olduğu ve bu depremin de birçok ilden hissedildiği bildirildi. Çevre illerde bir önceki depremde hasar alan bazı binaların yıkıldığı öğrenildi.

Uzmanlar, bu peş peşe depremlerin 'irkitilmiş deprem' olduğunu söylüyor. Peki nedir bu deprem türü? Türkiye'de ilk kez mi yaşanıyor? Depremlerden sonra artçı sarsıntılara alışmıştık; şimdi de ardı sıra depremlere mi alışacağız?

'İKİ DEPREMİN PEŞ PEŞE OLMASI BİZLERİ ŞAŞIRTTI'

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüsnü Can, bugüne kadar böyle bir oluşuma rastlamadığını söylüyor. Can, “Peş peşe aynı fay hattı üzerinde depreme rastlamadık. Gerçekten enteresan bir durum ve iyi araştırılmalı” ifadelerini kullanıyor.

Diyarbakır’da, ikinci deprem enkaz alanlarını adeta tekrar yıktı. (Fotoğraf: İHA)

Böyle üst üste depremin aktif olan Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda bile görülmediğini kaydeden Can, “Doğu Anadolu Fay Hattı'nda en son 500 yıl önce bu kadar büyük deprem oldu, yüksek büyüklükte bu iki depremin peş peşe olması bizleri de şaşırttı” ifadelerini kullanıyor.

'TÜM YER, YUKARIDAKİ KIRIKLAR GICIRDIYOR'

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, peş peşe depremlerin isminin irkitilmiş deprem (induced earthquakes) olduğunu söylüyor. Ercan, “M7,7'lik depremden sonra olan M7,6lık deprem irkitilmiş bir depremdir. Olağanüstü bir durum yaşanıyor. Tüm yeryüzünde böyle bir deprem işleyişi görülmedi. Tüm yer, yukarıdaki kırıklar gıcırdıyor” paylaşımında bulundu.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, "irkitilmiş bir deprem" ifadesiyle 7.7'lik ilk depremin 7.6'lık ikinci depremi tetiklediğini kastediyor. Özellikle 200 kilometre yarı çaplı alanda olabilecek artçı depremlere dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, "Bu bölgede artçı depremler en az 2- 3 yıl sürecektir" ifadelerini kullanıyor. 

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Atar, "Bu kadar büyük bir deprem sonrasında dünyanın her yerinde revizeler yapılır. Bu deprem sonrasında 100'ün üzerinde, 3 tanesi 6.6 büyüklüğü üzerinde olmak üzere artçılar meydana geldi” diyerek, şöyle devam ediyor:

“Aynı bölgede 7.6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Bunlar birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler. Ana şoklardan sonra 6.7, 6.6'ya kadar artçı sarsıntılar devam edecektir. Vatandaşlarımızın hasarlı binalara girmemelerini rica ediyoruz"

Yeni deprem 12 katlı Kubilay Apartmanı'nı yıktı, mahsur kalanlar kurtarıldı (FOTOĞRAF:İHA)

'BÖLGEDE CİDDİ BİR DEPREM AKTİVİTESİ VAR'

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Tatar, Kahramanmaraş Elbistan'da 7.6 büyüklüğünde bağımsız yeni bir deprem meydana geldiğini belirterek, bölgede ciddi bir deprem aktivitesi olduğunu ve bu aktivitenin uzun süre devam edeceğini söylüyor. Tatar, artçı sarsıntıların büyüklüğünün 6 civarında olabileceğine dikkat çekerek, vatandaşları uyarıyor. Tatar, “Artçı sarsıntılardan yorulan binalar 5 ve üzeri artçı sarsıntılarla yıkılabilir” ifadelerini kullanıyor.

Mimar Abdullah Yılmaz ise, bölgede depremlerin ve artçı sarsıntıların devam edeceğini söylüyor. Deprem olan şehirlerin fay hattında olduğunu anlatan Yılmaz, vatandaşları da evlerden uzak kalmaları çağrısında bulundu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber