Doktorum 'aşı olma' dedi!
Pek çok hamile kadının, doktorların yönlendirmesi veya olumlu olumsuz bir tavsiyede bulunmaması sonucu aşı olmadığı ortaya çıktı. Uzmanlara göre özellikle hamileliğin son üç ayı koronavirüs için büyük bir risk. Hamile kadınlar neden aşı olmuyor? Son üç ayda bağışıklık sistemi nasıl bir hale geliyor?
7 aylık Ç. hamile kaldığı günden bu yana yediğine içtiğine ve uykusuna çok dikkat ediyor. Salgın zamanı anne olmaya hazırlanan Ç.’nin aklında sürekli ‘Aşı olsam mı olmasam mı?’ sorusu var ve aylardır kontrole gittikleri doğum uzmanı ‘olma’ dedi. Ç. bunun üzerine aşı olmadı ve çocuğunu geçen ay kollarına aldı. “Onu riske atamazdım” diyerek neden aşı olmadığını açıklıyor.
Haberglobal.com.tr’nin görüştüğü iki yeni anne kontrole gittikleri doktorların tavsiyesi üzerine aşı olmadıklarını anlattı. Konuştuğumuz bir başka hamile ise doktorunun aşı olma kararını 'kendisine bırakması' üzerine aşı olmayı tercih etmediğini söylüyor. Bu genç annelerin aşı olmama gerekçesi ise ortak: Kendilerini değil çocuklarını riske atıyor olma ihtimali.
Bu haberin hazırlandığı saatlerde Diyarbakır'dan gelen haber, aşı yaptırmayan anne adaylarının hayatlarını nasıl kaybettiklerini gösterdi. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi'ne 2 Temmuz-1 Eylül'de aşılanmamış ve yaşları 26 ile 35 arasında olan 9 hamile kadın, tedavi gördükleri pandemi hastanesinde yaşamını yitirdi. Kadınların gebeliklerinin 30 hafta ve üzerinde olduğu öğrenildi.
"GEBELERDE DAHA AĞIR SEYREDİYOR"
Aşıların hamileler üzerindeki koruyuculuğuna dikkat çeken İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recep Has, aşıların düşüğe neden olması veya yumurtalıklarda birikmesi gibi endişelerin yersiz olduğunu söyledi.
Aşıları, hamile kadınların rahatlıkla olması gerektiğini söyleyerek, "Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, gebe takibi ile ilgili dünyadaki kuruluşlar bütün gebelere ciddiyetle önerir. Çünkü gebelikte kovid-19 diğer kişilere göre daha ağır seyrediyor ve özellikle son üç ay" dedi.
"AKCİĞERE BASKI SOLUNUMU KESİYOR"
Kendilerine başvuran hamile kadınların aşılarla ilgili sorularına muhatap olduklarını belirten Prof. Has, hamile kadınlarda Covid-19 hastalığının ölümcül seyredebildiğini söylüyor. Has, “Bebek, genellikle anne karnında bir kitle olarak büyüdüğü zaman (son 3 ay) akciğerlere baskı yapıyor. Bu baskıyla solunum sistemi rahatsızlık duyuyor. Covid de solunum hastalığı. Akciğer kapasitesi zorlandığı zaman sonucu hayati oluyor. Sadece hamile anne için değil, erken ve zamansız doğuma sebep olduğu için bebeğin hayatını da tehlikeye atıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Tüp bebekle çocuk sahibi olmak isteyenlerin daha çok aşı yaptırmama taraftarı olduğunu söyleyen Prof. Has,"O gebeliği zor elde ettikleri için her kararlarında daha hassas davranıyorlar. Ama gerçekçi ve doğru bir bilgi değil" diyor.
"HAMİLELİKTE KORKU OLABİLİR"
Gebelikte kovid-19 enfeksiyonunun ağır seyrettiğini belirten Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, gebelik öncesi, gebeyken veya emzirme dönemi de olsa, ilk 3 ay dahil aşılanmalarını istediklerini aktararak, "Bazen anneyi, bazen bebeği kaybedebiliyoruz. Belli bir noktadan sonra elimizden hiçbir şey gelmiyor” diyor.
Karateke, hamilelere aşı olmaması tavsiyesi veren uzmanların bilimsel verilere dayanmadan konuştuğunu düşünüyor.
"HAMİLELER İÇİN VARYANT TEHLİKESİ"
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Aşılar düşüklere neden oluyor' gibi değerlendirmelerin mantığa ters olduğunu belirterek, hamile kadınların aşılanmalarının ciddi derecede önemli olduğunu ifade etti. Ceyhan, delta varyantının gençleri de çok etkilediğini vurgulayarak, "Bu gençlerin arasında hamile kadınlar da var. Aşı yaptırmayan hamileler de erken etkilenmişse çocuk anne karnında ölebiliyor” diyor.
Ceyhan zaten gebeliğin annenin çocuğu taşıyabilmesi için bağışıklık sisteminin baskılandığı bir dönem olduğunu ifade ederek, “Virüs gerçekten çok sayıda gebenin ölümüne ve birçoğunda karnındaki bebek ile birlikte kaybına yol açıyor" dedi.
cihat.aslan@haberglobal.com.tr
Hamilelerde Covid ve aşı tartışmaları...
Kim bu 'plandemi'ciler? 'Psikolojik bir rahatsızlık'
Kaynak: Web Özel