Düellolardan Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ne... Kılıçdaroğlu'nun siyaset serüveni

CHP Genel Sekreteri ve Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu resmi olmayan sonuçlara göre, seçimlerde yüzde 47,84 oy elde etti. Seçimlerden sonra "Yürüyüşümüz sürüyor" dedi, siyasete devam mesajı verdi. 2002'de siyaset hayatına başlayan Kılıçdaroğlu'nun bir sonraki adımı merak ediliyor.

Son Güncelleme:

13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu nefes kesen bir oylamaya sahne oldu. Seçimlerde Cumhur İttifakı'nın adayı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 52,13 oy alırken, Millet İttifakı'nın adayı ve CHP Genel Sekreteri Kemal Kılıçdaroğlu da yüzde 47,87 oy elde etti. 14 Mayıs'ta yapılan seçimleri 2. tura taşıyan Kılıçdaroğlu, 2000'li yılların başlarında AK Partili siyasetçiler ile canlı yayında yaptığı düelloların yanı sıra, Adalet Yürüyüşü ve linç girişimi gibi olaylarla gündeme gelmişti.

Kemal Kılıçdaroğlu, Alevi bir ailenin yedi çocuğundan dördüncüsü olarak dünyaya geldi. 17 Aralık 1948′de Tunceli'nin Nazımiye ilçesine bağlı Ballıca köyünde doğan Kılıçdaroğlu, ilk ve orta öğrenimini Van, Bingöl ve Elazığ'da tamamladı. O dönem yaşadıkları Genç ilçesinde lise olmadığından Elazığ Ticaret Lisesi'ne kayıt oldu ve okulu birincilikle bitirdi.

Selvi ve Kemal Kılıçdaroğlu. kemalkilicdaroglu.com

Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden de 1971'de mezun oldu. 1974'te yine kendisi gibi Ballıca köyünden Selvi (Gündüz) Kılıçdaroğlu'yla hayatını birleştirdi. Evlendikleri sırada Selvi Hanım Ankara'da Basın Yayın Yüksek Okulu'nda eğitim görüyordu ve çocuklar olduktan sonra okula dönmedi. Çiftin Azime Aslı, Zeynep ve Kerem isimli üç çocuğu var.

FRANSA'DA BİR YIL KALDI

Kemal Kılıçdaroğlu, 1971'de girdiği Hesap Uzman Yardımcılığı Sınavı'nın ardından Maliye Bakanlığı’nda göreve başladı. Daha sonra bir yıl Fransa’da kaldı. Bu mesleği 1983'e kadar sürdüren Kılıçdaroğlu, aynı yıl Gelirler Genel Müdürlüğü’ne atandı. Burada Genel Müdür Yardımcılığı'na kadar yükseldi. 1992'de de Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Genel Müdürlüğü'ne geçti.

Eylül 1996'da Refah Partisi'nin Çalışma Bakanı Necati Çelik tarafından görevden alındı. Danıştay 5. Dairesi, Şubat 1997'de, Kılıçdaroğlu hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı ancak Kılıçdaroğlu görevine Temmuz 1997'de dönebildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 1999'un Ocak ayında kendi isteğiyle SSK Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.

Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesi'nde de bir süre ders verdi ve daha sonra Türkiye İş Bankası'nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Bu süre zarfında siyasi hayatı da yavaş yavaş başlıyordu. Önce Cumhuriyet Halk Partisi Bilim Yönetim Kültür Platformu için yolsuzluk raporu hazırladı ardından Deniz Baykal kendisini partiye davet etti. 3 Kasım 2002'de yapılan 22. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde CHP İstanbul Milletvekili seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri'nde de İstanbul’dan milletvekili seçildi ve CHP Grup Başkanvekilliği görevini yürüttü.

DÜELLOLAR DÖNEMİ

Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekilliği sırasında düzenlediği basın toplantılarında yolsuzluk iddialarını gündeme getirdi. Önce eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ile ilgili çeşitli iddiaları gündeme getirdi. Daha sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile 25 Eylül 2008'de canlı yayında düello yaptı. Fırat, daha sonra sağlık durumunu gerekçe göstererek 8 Kasım 2008'de istifa etti. Aynı yıl yine dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'le de canlı yayında bir düello gerçekleştirdi.

Adalet Yürüyüşü'nden bir kare. Fotoğraf: İHA

CHP GENEL BAŞKANLIĞI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kasedinin internette yayımlanmasının ardından 10 Mayıs 2010'da genel başkanlıktan istifa etti. Olay, Türkiye siyasi hayatına “kaset skandalı” olarak geçti. Olayın ardından 22 Mayıs'ta yapılan kurultayda CHP'nin 7. Genel Başkanı olan Kılıçdaroğlu, 2011'de gazeteci Mehmet Ali Birand'a verdiği bir demeçte şunlar söyledi:

“Biz bu ülkede hukukun üstünlüğünü savunacaksak yasadışı yollardan elde edilen bulguları elimizin tersiyle itip, gündeme getirmememiz lazım. Hem medyanın hem sağduyulu çevrelerin ve siyasetçilerin bunları görmezden gelmesi lazım. Yasadışı yollardan elde edilen bulguları siyasette kullanıp oralardan oy toplayacağız diye bir medet umarsak halkımıza da yanlış yaptırmış oluruz.”

Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlığı döneminde ilk genel seçime 2011'de girdi. Bu seçimlerde CHP yüzde 25,98 oy alarak ana muhalefette kalmayı sürdürdü.

Kılıçdaroğlu, 74 yaşında. Fotoğraf: Reuters

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yenilgisinin ardından CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı sesler yükseldi. Bunun üzerine Kemal Kılıçdaroğlu olağanüstü kurultay için çağrı yaptı. Eylül 2014'te Ankara'da gerçekleştirilen CHP 18. Olağanüstü Kurultayı'nda, eski grup başkan vekili Muharrem İnce'yle yarıştı ve yeniden genel başkan seçildi.

Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimleri'nde de CHP yüzde 25,32 oy oranıyla yine ana muhalefet oldu. 16 Nisan 2017'de yapılan referandumda da Anayasa değişikliği kabul edildi. Referandum sonrasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ve Cumhurbaşkanı'nın partili olabilmesinin önü açıldı, başbakanlık makamı kalktı. Kılıçdaroğlu, referandumda partisiyle birlikte “Hayır” yönünde kampanya yürüttü ancak başarılı olamadı.

Nisan ayındaki referandumun ardından Kılıçdaroğlu, 15 Haziran'da Adalet Yürüyüşü'ne başladı. Adalet Yürüyüşü'ne giden yol ise, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait TIR'ların görüntülerini Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar'a verdiği suçlamasıyla yargılanan CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu'nun 25 yıl hapis cezası almasıyla başladı. Olayın üzerine Kılıçdaroğlu Ankara'dan İstanbul'a yürüyüşe çıktı. 25 gün süren yürüyüşün sonunda Kılıçdaroğlu Maltepe'de bir miting düzenledi.

CHP MUHARREM İNCE'YLE KAYBETTİ

2018 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimleri'nde ise Millet İttifakı'nın adayı Muharrem İnce yüzde 30,6 oyla ikinci oldu. Genel seçimlerde ise CHP yüzde 22,7 oy aldı ve Kılıçdaroğlu ana muhalefet liderliği görevine devam etti. 2019 yerel seçimlerinde ise CHP oy oranını yüzde 30'un üstüne çıkardı ve uzun yıllar sonra ilk kez Ankara'da Mansur Yavaş ve İstanbul'da Ekrem İmamoğlu ile kazandı. İstanbul ve Ankara'nın dışında, ülke çapındaki belediye başkanlıklarının sayısını da arttırdı.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığı'ndan önce CHP Grup Başkanvekilliği yaptı.

SALDIRILAR VE SUİKAST GİRİŞİMLERİ

Kılıçdaroğlu siyasete katıldıktan sonra birkaç kere saldırıya maruz kaldı. Adalet Yürüyüşü sırasında bir IŞİD militanı Kılıçdaroğlu'na suikast girişiminde bulundu.

25 Ağustos 2016'da Artvin'in Şavşat ilçesi yakınlarında Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu konvoya terör saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucunda Jandarma Er Fatih Çaybaşı hayatını kaybederken iki asker de yaralandı. Saldırıyı terör örgütü PKK üstlendi. 

Kılıçdaroğlu, Nisan 2019'da da bir linç girişimi atlattı. 19 Haziran'da Hakkari'de yaşanan terör saldırısında yaşamını yitiren Sözleşmeli Piyade Er Yener Kırıkcı için Ankara'nın Çubuk ilçesinde düzenlenen cenaze törenine Mansur Yavaş'la birlikte katılan Kılıçdaroğlu, törendeki bir grup tarafından linç edilmek istendi. Kılıçdaroğlu, zırhlı araç ile bölgeden uzaklaştırıldı.

6'LI MASA SÜRECİ

14 Mayıs 2023 seçimine giden süreçte CHP, İYİ Parti, Deva Partisi, Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Demokrat Parti, Millet İttifakı'nda yer aldı. İttifakın aday olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu göstermesi üzerine Meral Akşener masayı terk etti. Sonrasında Millet İttifakı'nın Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'na cumhurbaşkanı yardımcılığı verileceğini açıklaması üzerine Akşener masaya geri döndü.

14 Mayıs'taki seçimlerde yüzde 44,88 oy alan Kılıçdaroğlu'nun, son olarak Youtube'da katıldığı ve muhalif gençlerden gelen sorulara yanıt verdiği program bir hayli gündeme gelmişti.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber