Deprem çantamız var mı veya hiç oldu mu?

Düzce'de yaşanan 5.9 büyüklüğündeki deprem yeniden deprem çantasının önemini akıllara getirdi. Ancak dün gerçekleşen deprem sonrası birçok vatandaşın evinde deprem çantası bulundurmadığı da tekrar ortaya çıktı. Hazırlayan az sayıda vatandaşın çantasında da önemli eksikler bulunuyor.

Son Güncelleme:

Türkiye merkez üssü Düzce'de olan 5.9 büyüklüğündeki depreme uyandı. 04.08'de gerçekleşen deprem, başta Bolu ve İstanbul olmak üzere birçok ilde hissedildi. Yaşanan afet, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu tekrar hatırlattı.

Uzmanlar vatandaşları evlerinde bir deprem çantası bulundurması konusunda uyarıyor. Deprem için alınacak en önemli tedbirlerden biri de deprem çantası hazırlamak. Bu çantada bulunanlar, enkaz altında kalmanız halinde kurtarma ekipleri ilk 72 saat içinde size ulaşana kadar hayatta kalmanızı sağlayacak.

Ancak son deprem sonrası birçok vatandaşın evinde henüz acil durum çantası olmadığı ortaya çıktı. Kimi vatandaş hazırlayacağını söylerken, kimisi de buna gerek duymadığını söylüyor. Deprem çantası hazırlayan bazı kişilerin ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) önerdiği tüm malzemeleri çantasında bulundurmadığı görülüyor. 

'EN KISA ZAMANDA DEPREM ÇANTASI HAZIRLAYACAĞIM'

Ajans çalışanı Ege Sorkun İstanbul'da yaşıyor. Deprem çantası olmadığını söyleyen Sorkun, hazırlamayı uzun süredir planlandığını fakat sürekli ertelediğini ifade ediyor. Sorkun, "Depremde ne olacağı, nerede toplanılacağı gibi konular da bir belirsizlik taşıyor fakat herkesin en azından deprem çantasını hazırlaması, ayrıca mahallesindeki insanlarla bir acil durum planının olması gerekiyor" demekte. "En kısa zamanda ben de deprem çantamı hazırlayacağım" diyen Sorkun, sözlerini "İçine yedek kıyafet, battaniye, fener, yedek şarj aleti, ufak radyo, konserve yiyecek, su, ilk yardım çantası, ilaç ve bir miktar nakit para koymayı düşünüyorum" şeklinde sürdürüyor.

İzmir'de yaşayan sosyolog Umut Erdoğan ise, artık çanta bulundurmadığını söylüyor. Erdoğan "Eskiden vardı. İçinde atıştırmalık, su ve mendil koymuştuk. Ama artık çantam yok" diyor. "Elimin altında, evden çıkacağım yerde bir kutu yedek ilaç ve cüzdanım var" diye belirten Erdoğan, deprem sonrasının fazla çaresiz bir an olduğunu, bu yüzden sadece ilaç bulundurduğunu söylüyor.

İstanbul'da yaşayan sanatçı Erinç G. de deprem çantasına sahip olmadığını belirtiyor. Erinç G., "Deprem çantam yok ama hazırlamayı düşünüyorum. İçine telefon için yedek şarj aleti, düdük, su, pipet, hazır gıda ve ilk yardım malzemeleri koyacağım" diyor. Giresun'da yaşayan öğretmen Caner D. ise, yaşadığı ilin deprem kuşağı üzerinde bulunmadığını dile getirerek, evinde deprem çantası olmadığını ve hazırlamayı düşünmediğini ifade ediyor.

İnsan kaynakları uzmanı Ayça Ayabakan ise deprem çantası olduğunu, evde iki kişi olduklarından dolayı ikinci bir deprem çantası daha hazırlamayı düşündüğünü söylüyor. Ayabakan, "Su, atıştıracak bir şeyler, yedek kıyafet, fener, düdük, kedi maması, nakit para, çorap ve ayakkabı koymayı planlıyorum. İyimser yaklaşıp deprem çantasını ve kedilerimi alıp evden çıkabileceğimi düşünüyorum" demekte.

Reklam sektöründe çalışan ve İstanbul'da yaşayan İrem Gizem, yıllardır evinin girişinde deprem çantası bulundurduğunu söylüyor. Çantanın içinde ise eşofman takımı, çorap, battaniye, su ve bisküvi bulundurduğunu söylüyor.

AFAD'ın tavsiye ettiği deprem çantasının içerisinde gıda ve suyun yanı sıra tıbbi malzemeler de bulunuyor. Fotoğraf: İHA 

DEPREM ÇANTASI İÇERİSİNDE NELER BULUNDURULMASI GEREKİYOR?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) sitesinde yer alan bilgilere göre, afet ve acil durum çantasında bulundurulması gerekenlerin başında her bir aile üyesine yetecek kadar suyun yanı sıra, yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen, bozulmaya dayanıklı yiyecek ve içecekler (konserve, kuru meyve, tahin-pekmez, meyve suyu vb.) geliyor. İklime uygun giysiler, yağmurluk, çorap ve iç çamaşırları da çantada bulundurulmalı. Sabun ve dezenfektanlar, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kağıdı ve hijyenik ped gibi hijyen ürünleri de çantada yer alması gereken malzemeler arasında bulunuyor.

AFAD'ın tavsiye ettiği deprem çantası içerisinde nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport, tapu, sigorta belgeleri, ruhsatlar, banka cüzdanları, diplomalar, zorunlu deprem poliçeleri ve evcil hayvanların sağlık karneleri gibi belgelerin fotokopilerini de bulundurmak gerekiyor. Son olarak ilk yardım çantası, uyku tulumu veya battaniye, çakı, düdük, küçük makas, kağıt, kalem, el feneri, radyo ve yedek piller de deprem çantasına konulması gereken önemli malzemeler.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber