Salgında çocukların azalan suç oranı tekrar artışa geçti | Yaralama, hırsızlık, uyuşturucu...
Salgın ile birlikte çocukların suça karışma sayısında ciddi bir azalma görülürken, hayatın bir nebze de olsa normale döndüğü 2021'de suça sürüklenen çocuk sayısında artış görüldü. Çocukların sürüklendiği suçlarda yaralama, hırsızlık ve uyuşturucu ön plana çıkıyor.
Son yıllarda çocukların karıştığı suçların sayısındaki artış dikkat çekiyor. 2020 yılında pandemi ile birlikte çocukların karıştığı adli olaylarda büyük düşüş yaşansa da 2021 yılında eğri yine artışa geçti.
TÜİK'in açıkladığı 'Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri'ne göre; geçtiğimiz yıl güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı, 2020 yılına göre yüzde 10.8 oranında artarak 499 bin 319 oldu.
Bu çocukların 132 bin 943'üne suça sürüklenme sebebiyle (kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla) güvenlik birimlerinde işlem yapıldı. Yüzde 36.6'sına yaralama, yüzde 27.2'sine hırsızlık, yüzde 5.1'ine uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, yüzde 4.3'üne tehdit, yüzde 3.8'ine ise cinsel suçlar suçları isnat edildi.
Yaralama, küfür, şiddet gibi olaylar çocukların hayatının içine girmiş durumda. Son günlerde çocukların işlediği bazı suçlar gittikçe düşündürüyor:
- Kırklareli'de 26 Temmuz'da 16 yaşındaki F.P., annesinin dini nikahlı eşi Oktay Filibeli'yi (47) öldürdü.
- Şanlıurfa Eyyübiye'de 28 Temmuz'da iki grubun karıştığı kavgada 13 yaşındaki İsa Ç. bıçaklandı. Olaya karışan bir çocuk gözaltına alındı.
- İstanbul Güngören'de 13 Temmuz'da Ali B. isimli 14 yaşındaki çocuk, arkadaşları tarafından barışma bahanesiyle çağrıldığı parkta saldırıya uğradı, 6 yerinden bıçaklandı.
- İstanbul Bayrampaşa'da 8 çocuk TikTok videosu çekmek için sokakta oyun oynayan 14 yaşındaki Mehmet Y.'yi kırdıkları şişeyle kolundan yaraladı.
Çocukların karıştığı adli olayların sayısı neden artıyor? Pandemi öncesi ile pandemi dönemi arasındaki farklar neler? Okullardaki şiddet olaylarına öğretmenler ne diyor?
İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Aşkın Topuzoğlu, toplum içinde yetişkinlerde şiddet olayları arttıkça, bunun çocuklara da yansıdığını söylüyor.
"SUÇ İŞLEMEZ, SUÇA İTİLİRLER..."
Çocuklar için cezalandırmaya yönelik sistem yerine iyileştirmeye yönelik koruyucu ve destekleyici tedbirlerin uygulanması gerektiğini belirten Topuzoğlu, "Çocuklar ilk defa adalet sistemine geldiği zaman, aslında burada topluma bir mesaj veriliyor. 'Bu çocuk neden burada' demek ve ceza vermek yerine, hemen tedbir alınmalı.
Çünkü bir kez suça sürüklenen bir çocuk gerekli desteği görmezse sürüklenebiliyor. Çocuklar suç işlemezler, onları suça iten nedenler vardır" şeklinde konuştu.
Sosyal medya kullanımının çocuklara verdiği zarara değinen Topuzoğlu, "Kendi aralarında irtibatı buradan kuruyorlar. Sosyal medyadaki olayları, merak saikiyle gerçekleştiriyorlar. Aile içinde şiddetin yüksek olduğu evlerde çocukların suça sürüklenmesi daha olası" dedi.
"Örnek olarak alınan büyükler o kadar şiddete meyilli ki, çocuklara örnek olacak başka kimse yok" diyen çocuk ve ergen psikiyatristi Hülya Bingöl, şiddetin şiddeti doğurduğunu aktarıyor.
Bingöl, "Çocukların hayatında iki önemli alan var: Okul ve aile. Pandemi döneminde çok kapalı kaldık. Evde şiddet olayları arttı. Çocuklar okuldan koptu" diyor.
"ŞİDDET İÇERİKLİ OYUNLAR..."
Geçtiğimiz aylarda haberglobal.com.tr'ye konuşan Çocuk Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursu Çakın Memik de, çocukların duygusal yaşantılarını akranlarıyla paylaştığını belirterek, şunları söylemişti:
"Böylece duygusal durumları biraz daha dengede durur. Okulların kapalı olması, çocukların birçok öz denetim yetilerini kazanmasını engelledi ve sosyalleşme becerilerini azalttı. Sosyalleşemeyen çocuklar bir sorunla karşılaşınca, çok farklı çözüm yollarına (şiddet) başvurmaya başladı."
Okullarda kesici-delici aletlerin kullanıldığı şiddet olayları da dikkat çekiyor. Lise öğretmenleri öğrencilerin okullara rahatça getirdikleri kesici delici aletlerden şikayetçi. İsmini vermek istemeyen bir öğretmen, okulda yapılan aramalarda öğrencilerin üzerinden çakı, çatal, kesici aletlerin çıktığını aktararak, "Kimin üzerine ne var bilemiyoruz. Bazen biz de korkuyoruz, uyarıda bulunuyoruz ama elimizden başka bir şey gelmiyor. Öyle öğrenciler var ki öğretmene bile saldırabiliyor" dedi.
cihat.aslan@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel