Suç makinesi bıçaklı saldırgan Emrah Yılmaz 22 sabıkası varken nasıl serbestti?
22 sabıkası olan suç makinesi Emrah Yılmaz, metroda tartıştığı kadına bıçak çekti. Peki gayet ciddi suçlar da işlemiş olan Yılmaz geçen günlere kadar bu kadar sabıkasına rağmen nasıl aramızda serbest dolaşabiliyordu?
Metroda tartıştığı bir kadına bıçak çekecek kadar ilkel olan Emrah Yılmaz bir suç makinesi çıktı. Emrah Yılmaz'ın üzerinde bıçak ile metroya nasıl bindiği ayrı bir tartışma konusu olurken topluma zararlı böyle bir adamın nasıl serbestçe aramızda dolaşabildiği ise merak konusu. 32 yaşındaki Yılmaz'ın genç ömrüne sığdırdığı 22 sabıkasını bir hatırlayalım.👇
Bu suçların hepsinin farklı cezai yaptırımları var. Ceza ve Ceza Usul Hukukçusu Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu saldırganın işlediği suçların cezai karşılıklarını ve şimdiki hukuki durumunu haberlglobal.com.tr okurları için değerlendirdi.
Yukarıda Emrah Yılmaz'ın suçlarının kanundaki karşılığı nedir?
Uyuşturucu kullanma: Cezası 2 yıldan 5 yıla kadar ama şu anda bundan ceza verilen nerede ise yok gibi. Çünkü "Tedavi olacağım" diyen kişi denetimli serbestlikle bırakılıyor.
Uyuşturucu ticareti: Ülkeye sokar veya ülkeden dışarı çıkışını sağlarsa 20 yıldan 30 yıla, birisine verir veya satar, yahut bulundurur, saklar, bir yerden başka yere götürürse en az 10 yıl cezası var.
Tehdit: Basit tehdit olursa 6 aya kadar, tehdit cana yönelik olursa 6 aydan 2 yıla kadar eğer silahla olursa 2 yıldan 5 yıla kadar.
Kasten yaralama: Basit hali 4 aydan 1 yıla kadar, nitelikli hali olursa 2 misli yani 8 aydan 2 yıla kadar; yaralama neticesi bir zarar olursa çok daha ağır.
Hürriyetten yoksun bırakma: 1 yıldan 5 yıla kadar eğer cebir, tehdit veya hile varsa 2 yıldan 7 yıla kadar.
Mala zarar verme: 4 aydan 3 yıla kadar eğer nitelikli hali varsa 1 yıldan 4 yıla kadar.
Bu suçları işleyen birinin infazı hiç yanmamış mıdır?
Kişi bu söylenen suçlardan dolayı kolluk tarafından yakalanmış ve işlem görmüştür, yoksa bu suçlardan dolayı herhangi bir mahkumiyeti yani hükümlülüğü yoktur yani bugün kadar herhangi bir ceza almamıştır.
Eğer daha önceki suçlarından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin karar olsaydı, bunun için içeri girerdi. 2018 yılındaki şartlı salıverilmesinin son dönemidir. Belki o yüzden içeri girecektir. Ki zaten girmesi için de bu davadan mahkumiyet çıkması lazım. Yoksa hala şartlı salıverilmenin imkanlarını yaşıyor.
32 yaşındaki saldırgan 20 yaşında suç işlemeye başlasa ömrünün yarısını cezaevinde geçirmesi gerekmez mi?
Bu kadar suç kaydı var ama karar verilirken verdiği zarara da bakılıyor. Bu adamdan şikayetçi olacak kişi, şikayetini geri çekerse serbest kalabiliyor. Bugün adam öldürdükten sonra içeride 1 yıl geçiren ve sonra açık cezaevine alınan ve her ay dışarı çıkmak için izin alan mahkumlar var.
Bu tip saldırganların içeride çok durmamasının sebeplerinden biri de cezaevi kapasitesi olabilir mi?
Tabii ki yüzde yüz. Kapasite sorunu, iaşe sorunu da dahil. Modern dünyada ceza infaz sisteminde kişiyi cezalandırma amacı düşüktür. Suç işlemiş bir kişide o suçu işlemesine sebebiyet veren unsurları devlet yok edemediğinden dolayı aslında o kişiyi yeniden topluma kazandırmakla mükellefiz. Suç işlemesinde sadece ebeveynin kusuru yok, devletin iyi bir eğitim vermediği, o suçun gerçekleştirmenin unsurlarını ortadan kaldıramadığı, önceden yakalamadığı için de kusurludur. O yüzden bu suçluyu kazandırmak için her türlü seferberliği yapar.
Bu kişinin daha önce sabıkası olmasa ve sadece bu bıçakla tehdit suçunu işleseydi nasıl bir ceza verilirdi?
Hakim, o tehdidi hayatına yönelik kabul ederse silah olduğu için üç yıl, hayır derse sadece şikayete tabi kalır. Üç yıla kadar olan suçlar hükmün açıklanmasına geri bırakılmaya tabi. Mesela eğer bu adamın mahkumiyeti varsa, eğer kaldıysa cezaevine geri girer. Olay medyaya yansımasa maalesef tutuklanmazdı. Bilin ki ceza adaletinde uygulayıcılar da siyasi konjonktürden etkilenir.
Doçent Doktor Yılmaz Yazıcıoğlu kimdir?
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Yılmaz Yazıcıoğlu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kocaeli Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, İstanbul Etiler Polis Yüksek Okulu ve Şükrü Balcı Polis Yüksek Okulu'nda ceza hukukunun bazı özel konularına ilişkin dersler verdi. "Ceza Kanunları" kitabının yanında ceza ve ceza usul hukuku konularına ilişkin çok sayıda makale, tebliğ ve bilimsel içerik yayını bulunuyor. İtalyanca, Fransızca ve İngilizce biliyor.
Kaynak: Web Özel