Barış Pınarı Harekatı nedir? Ne zaman başlayacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Barış Pınarları" dedi, sosyal medya Fırat'ın doğusuna operasyonun ismini koydu: Barış Pınarı Harekatı. Peki Barış Pınarı nedir? Türkiye ne zaman Barış Pınarı Harekatı'na başlayacak?
Barış Pınarı Harekatı, aslında sosyal medyanın Fırat'ın doğusuna yapılması beklenen askeri operasyona verdiği isim. Peki bu isim nereden geldi? Sınır ötesi operasyonun adı gerçekten Barış Pınarı Operasyonu mu? Operasyon ne zaman başlayacak?
Aslında Barış Pınarı Harekatı isminin yola çıkış noktası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması. Kızılcahamam'daki AK Parti kampında konuşma yapan Erdoğan, "Söz bitti. Hazırlıklarımızı yaptık, harekât planlarımızı tamamladık, gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti, belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır. Hem karadan hem havadan bu harekâtı yürüteceğiz" demişti. İşte bu sözlerin ardından sosyal medyada Erdoğan'ın "Barış Pınarları'nın önünü açma vakti" sözleri Fırat'ın doğusuna gerçekleştirileceği beklenen harekatın ismi olarak kabul edildi. Yani Barış Pınarı Harekatı.
Erdoğan'ın "Barış Pınarları"nı özellikle çoğul belirtmesi de, olası operasyonun birden fazla noktadan başlayacağına işaret olarak değerlendirildi. Olası harekâtta, çıkarma yapılacak ilk bölgelerin, Tel Abyad, Resulayn ve Ayn el Arap (Kobani) olması bekleniyor.
ABD: TÜRKİYE YAKIN BİR ZAMANDA FIRAT'IN DOĞUSUNA GİRECEK, ABD DESTEKLEMEYECEK VE ASKERLERİNİ ÇEKECEK
7 Ekim 20019 tarihinde Beyaz Saray'ın yazılı olarak yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüşmesine değinilerek, "Bugün Başkan Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı bir operasyon gerçekleştirecektir. ABD hava kuvvetleri bu operasyonu desteklemeyecek ve katılmayacaktır.
ABD hükümeti, Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yakalanan DEAŞ'lı teröristlerin geri gelip kabul edilmesi konusunda baskı yapacak, ancak onları istemeyecek ve kabul etmeyecektir. ABD yıllarca bu kişileri tutmayacaktır ve ülkeye büyük maaliyeti olacaktır. Türkiye artık Kuzey Suriye'de yakalanacak her DEAŞ'lı teröristlerden sorumlu olacaktır." ifadelerine yer verildi.
Reuters'ın son dakika koduyla Suriye Demokratik Güçleri (SDG)'ye dayandırdığı habere göre, ABD güçlerinin verilen sözü tutmayarak Türkiye sınırındaki bölgelerden çekildiğini duyurdu.
Bugüne kadar TSK'nın Suriye ve Irak'ta başlayan karışıklıkların ardından bölgede gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonların isimleri, Fırat Kalkanı ve Zeytindalı olmuştu.
ABD'DEN BARIŞ PINARI AÇIKLAMASI: DESTEKLEMEYECEĞİZ
FIRAT'IN DOĞUSU NERESİ? BARIŞ PINARI OPERASYONU NEREDEN BAŞLAYACAK?
Fırat Nehri'nin doğusundaki en büyük yerleşim alanları Halep'in Ayn El Arab, Rakka'nın Tel Abyad ve Tabka, Haseke'nin Kamışlı, Amude ve Rasulayn ilçeleri ile Deyrizor'un kuzey kesimlerinden oluşuyor. Bu kuşakta nüfusun yaklaşık yüzde 70'ini halen Araplar oluşturuyor. Ancak bölgenin nüfus yapısı zorla değiştiriliyor. Terör örgütü bugüne kadar 1 milyon 700 bin kişiyi göçe zorladı. Örgüt, devletleşme sürecinde bölgeyi daha kolay kontrol edebilmeyi amaçlıyor.
ABD'nin terör örgütüne desteği sürüyor. Bölgede 22 ABD askeri üssü var. Son olarak ABD Genelkurmay Başkanlığı, terör örgütü için kurulan 35-40 bin kişilik kuvvetin yüzde 20'sinin eğitimini tamamladıklarını duyurmuştu. Kurulan gözlem noktaları da Türkiye'nin tepkisini çekmişti.
Birçok uzman ABD tarafının orta vadede terör örgütünü "yerel güvenlik gücü" adı altında düzenli orduya dönüştürüp bölgede kalıcı hale getirmek istediği görüşünde.
ÖSO KUVVETLERİ BİRLEŞİP ORDU KURDU, OPERASYON İÇİN HAZIR
Türkiye'nin düzenlediği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı operasyonlarında terörden temizlediği bölgelerde faaliyet gösteren Özgür Suriye Ordusu ve unsurlarının birleşerek 'Milli ordu' adı altında toplanmaları da operasyonun hazırlıklarına yönelik son adımlardan biri olarak kabul ediliyor. Bilindiği gibi tüm ÖSO komutanları geçen hafta Suriye Milli Ordusu (Ceyşül Vatani) adı altında birleştiklerini duyurmuştu. Şanlıurfa'da tüm ÖSO komutanlarının hazır bulunduğu toplantıda aynı zamanda Fırat Doğusuna yönelik askeri harekat için de destek verileceği duyurulmuştu.
FIRAT KALKANI OPERASYONU NASIL GERÇEKLEŞTİ?
24 Ağustos 2016, saat 04:00'te Türkiye, güneyindeki terör tehdidine karşı büyük bir operasyon başlattığını duyurdu. 2011'de başlayan Suriye iç savaşında Esed rejimi, DEAŞ, PYD/PKK ittifakının Türkiye'yi hedef haline getirmesine karşı başlatılan sınır ötesi operasyona 'Fırat Kalkanı' ismi verildi.
Türkiye'nin maruz kaldığı saldırılar, özellikle sınır illeri olmak üzere ülke genelindeki vatandaşlarının can güvenliğini tehdit ediyordu. Güneyinde PYD ve DEAŞ'ın etkin olması, Türkiye'yi harekete geçirdi ve tüm bu olaylar neticesinde 24 Ağustos 2016 sabahı, TSK tarafından Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, 'Fırat Kalkanı' Harekatı başlatıldı.
24 Ağustos 2016 tarihinde başlatılan Fırat Kalkanı Harekatında 71 askerimiz şehit oldu. El Bâb, TSK ve ÖSO ile DEAŞ arasında yaşanan çatışmaların ardından 24 Şubat 2017 tarihinde kontrol altına alındı.
ZEYTİN DALI HAREKATI NASIL GERÇEKLEŞTİ?
TSK, 20 Ocak 2018'de 17:00 itibariyle başlayan Afrin operasyonuna "Zeytin Dalı Harekatı" adı verildiğini duyurdu.
72 savaş uçağının katıldığı hava harekatı ile başlayan operasyonda 113 hedefin 108'i başarıyla imha edildi. Hedefler yüzde 95.57 isabet oranıyla vurularak büyük bir başarıya imza attı.
Savaş uçaklarının harekatının ardından ÖSO karadan Afrin'e girdi.
Türk askeri ilk kez harekatın ikinci gününde Kilis'te bulunan Gülbaba köyünden Suriye'ye girdi.
Harekatın 58. gününde (18 Mart) Afrin şehir merkezinin kontrolü tamamen TSK ve ÖSO kontrolüne girdi.