Aşıyı bulan Çin aşılamada neden yavaş?
Türkiye dahil pek çok ülkenin Çin'in bulduğu aşıyı kullanmasına rağmen Çin, aşılamada gelişmiş toplumların gerisinde kaldı. 'Nasıl olsa salgını yendik' duygusu aşılama hızını düşürürken doktorlar devlet büyüklerinin aşı videolarının daha fazla paylaşılması gerektiğini düşünüyor...
Derleme: Haberglobal.com.tr
Çin’in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs salgınını da ilk atlatan ülke Çin oldu. 1.4 milyarlık nüfusu olan ülkede günlük vakalar ülke nüfusuna göre sembolik seviyelerde kalırken yönetim olabildiğince hızlı bir şekilde halkı aşılamaya çalışıyor.
Komünist Parti’nin en zorlandığı konu ise ülkede aşıya olan güvensizlikle birlikte ‘salgını zaten yendik, neden aşı olalım ki’ duygusu. Pek çok Çin vatandaşı salgın ülkede kontrol altına alındığı için aşı olmak istemiyor.
Gansu eyaletindeki yerel yönetim vatandaşın aşı olması için 20 dörtlükten oluşan bir şiir yazarken Wancheng eyaletinde aşı olmak istemeyen kişilerin işi ve çocuklarının eğitimi ile tehdit edildiği iddia ediliyor.
Hükümetin hedefi Haziran sonuna kadar nüfusun yüzde 40’ını yani 560 milyon kişiyi aşılamak. Çin hükümeti aşılamada da vakaları kontrol altına almakta tutunduğu agresif tavra güveniyor.
Nüfusunun yüzde 10.14'ünü aşılayan Çin geçen hafta günlük ortalama 4.8 milyon vatandaşına koronavirüs aşısı vurdu. Eğer Haziran ayındaki hedef tutturalacaksa bu rakamın günde 10 milyona çıkması gerekiyor.
'ARAYIP DURUYORLAR'
Yerel yönetimler vatandaşa aşı olmaları konusunda hatırı sayılır bir baskı yapıyor. Pekin’de üniversite öğrencisi olan 22 yaşındaki Annie Chen, “Gönüllü olarak aşı olmak istemezsen aşı olana kadar seni arayıp duruyorlar” ifadelerini kullandı.
Chen’in verdiği bilgilere göre telefondaki sağlık danışmanı aşı olunmaması durumunda bazı alanlara alınmayacakları konusunda da bilgi veriyor. Chen’e göre kendisini arayan danışman da bu bilgileri gün içerisinde onlarca insana ulaştırmış olmaktan dolayı bir bıkkınlık içindeydi.
Zhejiang eyaletinin doğusundaki sağlık çalışanları ile şubat ayında yapılan bir ankete göre sağlıkçıların yarıya yakını yan etkilerinden ötürü aşı olmayı düşünmüyordu.
Çin’de aşı çalışmaları çok önceden başlamış olmasına rağmen geçen Mart ayına kadar 1.4 milyarlık Çin Halk Cumhuriyeti nüfusunun sadece 65 milyonu aşılanmıştı.
Çin hâlâ aşılamada dünya sahnesindeki rakiplerine göre geride. Çin’de her 100 kişiden 10’u aşılanırken bu rakam Birleşik Krallık’ta 56, ABD’de ise 50 seviyesinde.
'BAĞIŞIKLIK AZ'
Ülkede solunum hastalıkları uzmanı olarak çalışan Zhong Nanshan aşılanmada istenen seviyede olunmamasından dolayı risklere işaret ederek, “Çin şu anda çok kritik bir dönemde. Diğer ülkeler iyi oranda aşılanırken Çin’de hala bağışıklık eksikliği var, bunun tehlikeli sonuçları olabilir” diyor.
İşletmeler de vatandaşların aşılanması için büyük çaba sarf ediyor. Devlet işletmesi olan bir fotoğrafçı aşılanan çiftlere düğün fotoğrafı indirimi yaparken bazen aşı istasyonlarını çekici kılmak için mobil noktaların yanına fast food şirketlerinin tırları yanaşıyor.
Chongging şehrinde ise bir şirket yaşları 18-59 arasında olan ve sağlık sorunu olmayan işçilerini aşı olmaları konusunda zorunlu tuttu. Hainan eyaletindeki Haikou şehrinin eyalet yönetimi ise personelinin yüzde 85’inden azının aşılı olduğu şirketlere uyarı veriyor.
'BİR KENTTE AŞI OLMAK ZORUNLU OLDU'
Ruili kentinde vakaların tekrar ortaya çıkmasının ardından sağlık bakımından bir engeli olmayanlara aşı yapılması zorunlu tutuldu. Kentte 24 saat aşı merkezleri açık tutularak günde 200 bin insanın aşılanması bekleniyor.
Her ne kadar sosyal medyada Çin hükümetinin aşı için bu kadar baskı yapması eleştirilse de İmmünolojist Tao Lina vatandaşların bir an önce aşı olması gerektiğini söyleyerek, “Şu anda seçme özgürlüğünü konuşmak iyi bir tercih değil” ifadelerini kullanıyor.
Wu Kunzhou isimli bir belediye işçisi ise Haikou kentinde aşılama standardına uymayan şirketlerin kapılarına kırmızı afişler astıklarını söylüyor. Afişlerde ‘bu şirket aşılama standartlarını karşılamıyor’ ifadesi yer alıyor.
İmmünolojist Tao Lina, “Eğer ülkemiz aşılamayı artırmak istiyorsa en iyisi liderlerin ve Komünist Parti üyelerinin aşılanırken videolarını paylaşması olur” değerlendirmesinde bulunuyor.
*Yukardaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times'ta, Vivian Wang ve Keith Bradsher imzasıyla yayımlanan 'How Will China Vaccinate 560 Million People? Start With Free Ice Cream' (Çin nasıl 560 milyon insanı aşılayacak? Bedava dondurma ile başla) isimli makeleden alınmıştır.