Aşı karşıtları uyduruyor: 'Aşıdan sonra kan sulandırıcı' hurafesi...

Koronavirüs ve aşılarla ilgili ortaya atılan safsatalara her gün yenileri ekleniyor. Bunlardan biri de, 'aşılara bağlı kalp krizlerinin arttığı ve kan sulandırıcı kullanılması gerektiği' oldu. Kan sulandırıcı kullanımına bağlı rahatsızlıklar arttı.

Son Güncelleme:

Koronavirüs salgınında en büyük silahımız şüphesiz ki aşı olmak... Ancak aşı, maske ve PCR testlerine karşı çıkan aşı karşıtları, bu süreçte çevrelerine bulundukları tavsiyelerle insanların da hayatını tehlikeye atıyorlar.

Salgından bu yana çeşitli iddialar ortaya atan aşı karşıtlarının uydurdukları tavsiyelerin arasına kan sulandırıcılar da girdi. 'Aşıların kalp krizine neden olduğunu' iddia eden bazı aşı karşıtları, aşı olanların temkinli olmasını, en azından kan sulandırıcı kullanması gerektiğini öne sürerek sosyal medyada tehlike yayıyor.

Nitekim bu iddialara karşı çıkan kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin de, sosyal medyada yine ortaya atılan bu kan sulandırıcı kullanımının teşvikiyle ilgili "Son zamanlarda aşıya bağlı kalp krizinde değil, yanlış kan sulandırıcı kullanımı yüzünden mide kanaması geçirenlerin oranında artış var. Kan sulandırıcılar çerez değildir" uyarısında bulundu. Peki son günlerde kan sulandırıcı kullanımı arttı mı? Bunda aşılama ve Covid'in etkisi var mı? Kan sulandırıcıların kafaya göre kullanımı ne gibi tehlikelere yol açar?

MİDE-BAĞIRSAK KANAMASI

Doç Dr. Muhammed Keskin, geçen dönemlere oranla yanlış kan sulandırıcı kullanımı yüzünden mide-bağırsak kanaması geçirenlerin sayısının artış gösterdiğini söyledi. Bunun nedeninin de bilinçsizce kullanılan kan sulandırıcıların midenin koruyucu bariyerine zarar vermesi ve ülser, gastrit gibi rahatsızlıklara neden olabilmesine işaret eden Keskin şöyle diyor:

Basit ve zararsız sanılan kan sulandırıcılar doğru kullanılmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

 "Aşı karşıtları aşının riskini büyük görüp, Covid-19'a karşı bazı ağrı kesicilerin koruyucu olduğunu düşünüyorlar fakat yanılıyorlar" diyen Keskin, kan sulandırıcıların kanamaya neden olma riskinin aşıların bazı yan etkilerinden çok daha ciddi olduğunu aktardı.

Kalp damar hastaları, felç, şah damarı darlıkları, bacak damar tıkanıklıkları, bazı ritim bozuklukları, beyin ve akciğere pıhtı atması gibi durumlarda belli bir süre veya ömür boyu olarak kan sulandırıcı kullanımı gerekebildiğini vurgulayan Keskin, "Bu da aynı şekilde doktor önerisi ile ve kontrolü altında oluyor. Bu hastalıklardan dolayı kan sulandırıcı kullanan bireylerin aşı olması durumunda tedavisinde herhangi bir değişiklik yapılması da gerekmiyor" diye konuştu.

"SUÇA GİRER..."

Koronavirüs veya aşılamaya bağlı kalp krizi sıklığında bir artışın söz konusu olmadığını ve bunun aşı karşıtlarının yaptığı taktiklerden biri olduğunu söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi Acil Dahiliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Erk, böyle iddialarla kan sulandırıcı önermenin suç kapsamına girebilecek bir durum olduğunu ifade etti.

MEVSİM GEÇİŞLERİ

Kan sulandırıcıların yanlış kullanımının mide-bağırsak ve beyin kanamasına neden olabildiğini ifade eden Erk, "Mide kanaması mevsim geçişlerinde sıklığı artabilen hastalıklarından birtanesi. Strese, gerginliğe, dış atmosferdeki değişikliklere bağlı olarak belirli bir artış beklenebilir" diyor.

Erk, normal aşı yaptıran kişinin herhangi bir rahatsızlığı olmadığı sürece kan sulandırıcı kullanmasına gerek olmadığını da ekledi.

 KALP KRİZİ-AŞI ALAKASI YOK

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Köse de Covid'in sadece akciğer dışında damar sisteminde tutulup pıhtılaşma eğilimi yaptığı için tedaviler arasında antiviral olan Favipavir ile beraber kan sulandırıcının kullanılabildiğini söyledi.

Covid geçiren hastalarda kalp krizi riskinin daha yüksek olduğuna da işaret eden Köse, şöyle devam etti: "Ama aşı ile alakalı kalp krizi artışı veya kısırlıkla ilgili bilimsel bir bulgu yok. Bunu sahada da görmedik. Hastalar tarafından gereksiz yere kan sulandırıcı kullanımı artınca mide kanamasındaki risk de artırıyor. Şu an bir artış yok. Ama böyle bir risk var."

 cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Sonraki Haber