Aşı bize geliyor, peki biz ona gidiyor muyuz?
İstanbul'da aşı randevuları dolmuyor. Sahadaki uzmanlara göre hâlâ salgına inanmayanlar var. Yaş grubu düştükçe aşıya olan şüpheler artabiliyor. Şimdiki kritik soru şu: Aşı bize gelecek ama biz ona gidecek miyiz?
Türkiye, Çin aşısındaki tedarik sıkıntısının ardından Biontech ile 120 milyon dozluk bir anlaşma yaptı. Bu aşıların 30 milyonu haziran ayı sonuna kadar gelecek. Dün de bir kısmı Türkiye'ye ulaştı. Aynı zamanda tedarik sıkıntısını gidermeye başlayan Türkiye, aşılamada yaş aralığını 50 yaş üzerine indirdi. Uygulama 1 Haziran'da geçerli olacak.
Biontech ile yapılan anlaşma salgınla mücadelede uzmanlar tarafından 'en güzel haber' olarak karşılandı. Ancak ortaya başka bir sorun da çıkmış olabilir. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, geçtiğimiz günlerde "Günlük 170 bin doz randevu açıyoruz. En fazla 20-30 bini doluyor" dedi.
Peki salgının pençesinden kurtulmanın tek yolu aşıyken neden randevularda istenen doluluğu yakalayamıyoruz? Uzmanlar haberglobal.com.tr okurları için bu konuya ışık tutuyor.
“YAŞ DÜŞÜNCE 1 GÜNDE 1 AYLIK RANDEVUM DOLUYOR”
İstanbul Aile Hekimleri Derneği Aşı Çalışma Grubu Genel Sekreteri Dr. Hamza Özdemir, aşı randevularına başvurunun az olmasını 55 yaş üzerinin büyük ölçüde aşılanmasına bağlıyor. Aşı tedarikinin altını çizen Özdemir, “Aşı olmak isteyen o kadar çok kişi var ki aşı olsa yaş aralığı indirilir. Yaş aralığı düşünce 1 günde 1 aylık aşı randevum doluyor” diyor.
Fotoğraf: DHA
“AŞI KARŞITLIĞI DEĞİL, TEREDDÜDÜ VAR”
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Melike Yavuz, aşı karşıtlığının arttığına dair herhangi bir bilimsel veri olmadığını söylüyor. Ancak sahadaki gözlemlerini aktaran Yavuz, “Aşı karşıtlığından ziyade aşı tereddüdünün arttığını gözlemledik. Bu da her zaman aşı yaptırmamayla sonuçlanmıyor” diyor.
“DEMEK Kİ KALAN KESİM AŞI OLMAK İSTEMİYOR”
Dr. Özdemir, aşının uygulanmasının gönüllük esasına dayanarak yapıldığını hatırlatıyor. Genel Sekreter, “Hâlâ Covid-19 salgının olduğuna inanmayanlar var. Dolayısıyla nüfusun yüzde yetmişini aşılamak büyük bir başarı olacak” değerlendirmesinde bulunuyor. 55 yaş üzerinde aşı olmak isteyenlerin olduğunu söyleyen Özdemir, “Demek ki geriye kalan kesim aşı olmak istemiyor” açıklamasında bulunuyor.
“BAŞTA NORMAL ŞİMDİ GEREKSİZ”
Biontech aşısıyla ilgili vatandaşın tereddüt etme ihtimaline değinen Uzm. Dr. Yavuz, mRNA teknolojisinin yeni olduğunu inaktif aşılarınsa bildiğimiz bir yöntem olduğunu vurguluyor. Başlangıçta tereddüt etmenin bu nedenle normal olduğunu ifade eden Yavuz, “Bugün tereddüt yaşanması artık gereksiz. Çok ciddi yan etki yok” değerlendirmesinde bulunuyor.
Aşı sırasının 55 yaş üzerine düşürülmesiyle hastane önlerinde kuyruklar oluşmuştu Fotoğraf: DHA
“YAŞ DÜŞTÜKÇE AŞIYA KARŞI DİRENÇ ARTACAKTIR”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre kısa sürede 40 yaş üzerinde aşılamanın başlayacağını söyleyen Özdemir, insanları mutlaka aşı olmalarına yönelik teşvik edici çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ediyor. “Yaş düştükçe aşıya karşı direnç artacaktır” diyen Dr. Özdemir, hastalığın bazı vatandaşlar tarafından hafife alınabileceğini aktarıyor.
“TEREDDÜT VARSA YAŞ ARALIĞINI DÜŞÜRMEK DE ÇARE OLMAZ”
HASUDER Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Melike Yavuz, aşı tereddüdünü yenebilmek için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Bunun sadece Covid-19 değil, her aşı için yapılması gerektiğini söyleyen Yavuz, “Sorunun nereden kaynaklandığı araştırılıp öğrenilmeli” diyor. Diğer yandan yaş aralığının indirilmesine de değinen Uzm. Dr. Yavuz, “Eğer aşıyla ilgili toplumda yaygın bir tereddüt söz konusuysa yaş aralığını düşürmek de yeterli olmayacaktır” açıklamasında bulunuyor.
120 milyon Alman aşısı herkese mi geliyor?
“AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ KİLİT ÖNEM ARZ EDİYOR”
Çin aşısındaki tedarik aksaklığından sonra Biontech aşısı ile ilgili 120 milyon dozluk anlaşmaya vurgu yapan Dr. Hamza Özdemir, Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) soğuk zincirden dolayı henüz bu aşıyı yapamadığını söylüyor. Aydın’da bu konuyla ilgili olarak pilot bir uygulama başladığını söyleyen Özdemir, “Biontech aşısının güvenli şekilde yapılması denenecek. Tüm ASM’lere yayılırsa Biontech oranı artar ve aşılama hızlanır” değerlendirmesinde bulunuyor.
merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel