Yıllar sonra okula dönüş... | Aftan yararlanacak öğrenciler anlatıyor

Öğrenci affının Meclis'ten geçmesi ile birlikte eğitimini yarıda bırakanları heyecan sardı. Peki eğitimini yarıda bırakanlar ne düşünüyor? Kaldıkları yerden öğrenimlerine nasıl devam edecekler? Yıllar sonra tekrar eğitime başlamak, sosyal hayatlarını nasıl etkileyecek?

Son Güncelleme:

Eğitim hayatında insanlar karşılarına çıkan bazı zorluklar yüzünden eğitimlerini yarıda bırakabiliyor. Bu da bazı dönemlerde 'öğrenci affı'nı gündeme getiriyor. Nitekim zaman zaman sosyal medyada dile getirilen öğrenci affı ile ilgili adım atıldı.

4 milyonun üzerinde kişiyi etkileyecek olan öğrenci affı yasası 5 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildi.

Buna göre, yasayla yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmekte iken ilişiği kesilenler ile bu üniversitelere kayıt hakkı elde ettiği halde çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramamış öğrencilere geçmişe yönelik süre sınırlaması olmaksızın, yüksek öğrenimlerine devam etme hakkı tanınacak.

Ancak, terör suçu, kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından mahkum olanlar, sahte belge sebebiyle kaydı iptal edilenler, kayıt sırasında sahte belge verenler, aftan yararlanamayacak.

Af kapsamındaki öğrenciler, yasa maddesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde ilişiklerinin kesildiği veya kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek.

Peki eğitimini yarıda bırakanlar ne düşünüyor? Öğrenciler kaldıkları yerden öğrenimlerine nasıl devam edecekler? Yıllar sonra tekrar eğitime başlamak, sosyal hayatlarını nasıl etkileyecek?

"AKBİL CABASI"

2018 yılında ceza hukuku üzerine yüksek lisans yaparken bırakmak zorunda kalan 42 yaşındaki Avukat Hasan Ali Bilici öğrenci affından yararlanacağı için mutlu. Bilici, "Şu anda avukatlık yapıyorum. O dönem hem mesleğe yeni başlamıştım hem de zamanım kısıtlıydı. Tez aşamasında bıraktım tezimi yazamadım. Ancak yeni çıkan öğrenci affı ile bu kez elimden geleni yapacağım, gerçekten okumanın yaşı yok" şeklinde konuştu.

Mehmet Fatih Aydın, 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Bölümü'nü ilk dönemde bıraktı. O mesleği yapmak istemediğine karar verdiğini söyleyen Aydın, "Tekrar başlamayı düşünüyorum. Biraz sosyalleşmek hayatımda değişikliklere neden olacaktır. İş hayatında da üniversite okuyor olmak bazı avantajlar sağlayacaktır. O sıralara dönmek kaybolan yıllarımı düşündürtecek" diyor.

"Yaş olarak okuyacağım kişiler benden küçük olacaklar ama ben de genç sayılırım" diyen Aydın, "Yaşım 26. Ayrıca üniversitede okumak dışında Boğaziçi Üniversitesi'nde çalışmıştım. Gençlerle iyi anlaşıyorum. Bir de İstanbul'da ulaşım için öğrenci akbili de cabası olacak" dedi.

Pandemi öncesinde İstanbul'da üniversite okuyan Esra B., ailevi sorunlarından dolayı okuduğu sosyoloji bölümünü bırakmış. Bu süre içerisinde aklının bir kenarında hep okulunu bitirmemenin pişmanlığı olduğunu aktaran Esra B., "Araya evlilik girdi. Biraz zor olacak o kadar zaman sonra tekrar okula başlamak ama yine de başladığım bölümü bitireceğim. Hep içimde uhde kalmıştı" ifadelerini kullandı.

2015 yılında okuduğu bölümü bırakan Yahya Sarı (34) ise, tekrar okula başlamayı düşünenlerden. Bu süre içerisinde evlenen ve çocuğu olan Yahya Sarı, "Psikoloji bölümünü yarıda bıraktım. İş hayatına girdim, sonra pişman oldum. Ama çoktan gitmediğim için kaydım silindi, o yüzden tekrar dönüş yapabilirim.

Gerçi şu an okuyacağım dönemdeki öğrencilerle aramda yaş farkı olacaktır. Okula alışma sürecimde sorun olmayacaktır diye düşünüyorum. Ama arkadaş bulmam biraz zor olacak" diye konuştu.

"ADAPTE OLMAK ZAMAN ALACAKTIR"

Eğitim uzmanı Salim Ünsal, eğitime başlayacak olanların doğal olarak geçmişte öğrencilik yıllarında bıraktıkları gibi bir profil bulamayacaklarını belirtiyor. Ünsal, "Her bir yeni öğrenci adayının okulu bıraktıktan sonra süre içerisinde artık öğrencilik psikolojisinden çıkıp tekrar girmek, adapte olmak elbette zaman alacaktır. Ama bu başarılarını olumsuz etkilemeyecektir" şeklinde konuştu.

Ünsal ayrıca, şu anda şu anda daha bilinçli bir öğrenci profilinin olacağını belirterek, "İyi birer öğrenci olurlar, umudum var" dedi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber