47 bin 523 yeni seçmen ne yapacak? | Uzmanlar, gençlerin tercihlerini yorumladı

47 bin 523 seçmen 18 yaşına girecek ve 28 Mayıs seçimlerinde ilk kez oy kullanacak. Bu genç seçmenler 2. turu nasıl etkileyebilir? Uzmanlar, gençlerin tercihlerinin kendi geleceklerini belirleyeceğini söylüyor.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2.turu, Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvime göre 28 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek. Seçimde Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu 13. Cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. İki seçim arasında geçen 2 haftalık sürede ise 47 bin 523 seçmen, 18 yaşına girdiği için ilk kez oy kullanmaya hak kazanmış durumda. İlk kez oy kullanacak bu gençlerin, 2. turu nasıl etkileyeceği, sandığa gidip gitmeyecekleri ise merak konusu oldu.

'GENÇLERİN GELECEKLERİNİ KURACAKLARI BİR SEÇİM'

Konsensus Araştırma şirketinin sahibi Murat Sarı,  28 Mayıs'ın gençlerin geleceklerini kuracakları önemli bir seçim olacağının altını çiziyor. Bu seçimlerde ilk kez oy kullanacak gençlerin tercihleri noktasında konuşan Sarı, "İkinci tur 50 bin oy ile kaybedilecekse o zaman etkiler diyebiliriz" ifadelerini kullanıyor. 

Uzmanlar, gençlerin tercihlerinin önemli olduğunu vurguluyor. Fotoğraf: AA

'HAYATINI KAYBETMİŞ SEÇMENLERİ DÜŞÜNÜRSEK...'

14 Mayıs'ta gerçekleşen seçimlerde 8 milyon 63 bin kişinin oy kullanmadığı biliniyor. Böylesi yüksek sayıda seçmenin oy kullanmama nedenlerini de anlatan Sarı, "Siyaseti fazla önemsemeyen, benim oyumla ne değişir diyenler genelde sandığa gitmiyor. Bunlar oy pusulaları ellerine geçmemiş kişiler de olabilir" diyor.

Bu süreçte hayatını kaybetmiş vatandaşlar da olduğunu anlatan Sarı, 50 bin kişinin 84 milyonluk nüfusta seçim sonuçlarını çok fazla değiştirmeyeceği görüşünde. 

Öte yandan Sarı, haberglobal.com.tr'ye 'Gençlerin ikinci tura etkisi ne olacak?' başlıklı haber için verdiği demeçte ise, "Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ni ikinci tura Z kuşağı mı  bıraktı?" şeklindeki soruyu, “Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklandığı günden itibaren yaptırdığımız anketler de zaten seçimin ikinci tura kalacağını gösteriyordu” ifadeleriyle yanıtlamıştı

'KÜÇÜK BİR ŞEHİRDE OLSAYDIK BELKİ...'

Siyasal İletişim Uzmanı Doç. Dr. Burcu Zeybek, 50 bine yakın yeni seçmenin küçük bir şehirde olsa milletvekili sayısında etkili olacağını ancak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde etkisinin düşük olacağını belirtiyor.

Zeybek, şöyle devam ediyor:

"Ancak ben bu sayının çoğunluğunun oy kullanacağı kanaatindeyim. Çünkü hali hazırda Z kuşağı olarak adlandırılan bu seçmen grubu sosyal medyayı kullanarak siyasi tartışma ve içerikleri okuması ve siyasi bilgileri tüketmesi, siyasi bir adayı desteklemesi veya karşı çıkması kısaca dijital katılım sağlaması gözlemlenmektedir."

28 Mayıs Seçimleri'nde 47 bin 523 seçmen 18 yaşına girecek ve ilk kez oy kullanacak. Fotoğraf: AA

'DİJİTAL VATANDAŞLIK YETKİNLİĞİNE SAHİP KİŞİLER...'

Dijital vatandaşlık kavramını da gündeme getiren Zeybek, "Eğitim yetkinliği ve internet kullanım becerileri bu yeni seçmeni siyasi bilgi üretimine ve katılıma yöneltmekte etkili faktörlerdir. Dijital vatandaşlık yetkinliğine sahip bir kişinin eğitim alt yapısı ve teknik becerileri ile siyasal katılım oranı yükselmektedir" ifadelerini kullandı.

'YENİ GENÇ SEÇMENLER SEÇİM SONUCUNU ETKİLEYECEK GÜÇTE DEĞİL'

Sabancı Üniversitesi Kurumsallaşma ve Toplumsal Katkı Süreçlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Prof. Dr. Fuat Keyman da, konuyla ilgili değerlendirmesinde "Seçmenlerin, milliyetçilik muhafazakarlık ekseninde Erdoğan, sekülerlik, Atatürk ekseninde de Kılıçdaroğlu'na oy vereceklerini öngörüyorum" diyor ve ekliyor:

"Yeni genç seçmenlerin etkilerinin seçim sonucunu değiştirecek güçte olmadığı kanaatindeyim. Seçimlerin milliyetçi-muhafazakar görüntüsünü değiştirmeyecektir."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber