Gençlerin ikinci tura etkisi ne olacak? Anne ve babalarının partisine...
Gençlerin seçim sürecinde attığı her adım haber oluyor. 14 Mayıs seçimlerinde tercihleri ne oldu, 28 Mayıs seçimlerinde tercihleri ne olabilir? Anne ve babalarının etkisi altında mı oy kullandılar yoksa bireysel şekilde iradelerini sandığa yansıtabildiler mi?
Z kuşağının seçimlerde nasıl bir tutum sergileyeceği tartışmaları uzun zamandır gündemi meşgul etmekte. 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Seçimleri'nde gençlerin toplam seçmen içindeki payı yaklaşık yüzde 14,19'du. İkinci turda da 48 bine yakın kişinin ilk kez oy kullanması bekleniyor.
Kimi uzmanlar, gençlerin siyasi görüşlerinde ailelerinin etkili olduğu, kimi uzmanlar da Z kuşağının bireysel hareket ettiği kanaatinde. Peki, bu kuşağın 14 Mayıs seçimlerinde tercihi ne oldu ve 28 Mayıs seçimlerine etkileri nasıl olacak? Seçimi onlar mı ikinci tura taşıdı?
Konsensus Araştırma Şirketi'nin sahibi Murat Sarı, Z kuşağının 14 Mayıs'taki tercihini şöyle açıklıyor:
“İlk defa oy kullanan Z kuşağının 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 60'a yakın bir kısmı Kemal Kılıçdaroğlu'na yöneldi. Yüzde 35 civarı da Erdoğan'a yönelirken kalan yüzde 5'lik kesimin de tercihi Sinan Oğan oldu. 28 Mayıs seçimlerinde de tercihlerinin çok da farklı olacağını düşünmüyorum.”
"Z kuşağı ailelerinin etkisi altında mı kaldı?" sorusunu ise Sarı, “Z kuşağının ailelerinin etkisi altında kalarak, onlarla aynı partilere oy verdiklerini düşünmüyorum; elimizde bu yönde bir veri de yok” cevabını veriyor.
Sarı, Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ni ikinci tura Z kuşağının bıraktığı yönündeki yorumlarla ilgili de, “Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklandığı günden itibaren yaptırdığımız anketler de zaten seçimin ikinci tura kalacağını gösteriyordu” değerlendirmesini yapıyor.
'18-24 YAŞ ARASI KENDİNİ MİLLİYETÇİ OLARAK TANIMLIYOR'
Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk de Türkiye’nin Eğilimleri Araştırması'nın sonucuna göre, milliyetçiliğin Z kuşağı arasında hayli revaçta olduğunu söylüyor. Öztürk, şöyle devam ediyor:
“Bu araştırmaya göre, katılımcılar arasında kendini milliyetçi olarak tanımlayan en geniş grup 18-24 yaş aralığında. Seçimin birinci tur sonucu da aslında bu eğilimin doğru tespit edildiğini göstermiş oldu. Siyasi partiler doğaları gereği gençlerin oyuna talip ve ikinci turda bu eğilimlerin dikkate alınacağını gösteren açıklamalar yapıyorlar."
Öztürk, Z kuşağının şimdiye kadar bildiğimiz nesillerden oldukça farklı bir kuşak olduğu görüşünde. "En belirgin özellikleri kişiselleştirmelerinin yüksek olması, standart olanı değil kişiye özel olanı beklemeleri. Bununla birlikte Youtube gibi kanalları kişisel olarak kullanma alışkanlıkları var. Bu özellikleri bana kararlarını daha kişisel olarak vereceklerini düşündürüyor" demekte.
Doç. Dr. Öztürk, “Gençler arasında aile eğilimlerinin aksi yönünde oy verecekler olduğu gibi ailesinin yaklaşımını muhafaza etmek isteyenler de olacaktır. Ancak tüm bu unsurları göz önünde tutup kendi kararlarını alacaklar diyebiliriz diye düşünüyorum” ifadesine yer veriyor.
14 Mayıs 2023 Seçimleri'nin karşımıza çok ilginç bir tablo çıkardığını aktaran Öztürk, 1980 ve sonrasında doğan Y ve Z kuşaklarının seçmen kitlesinin ilk kez yüzde 52 gibi bir oranla çoğunluğu oluşturduğunu kaydediyor ve ikinci turda da katılımın yüksek olacağı kanaatini dile getiriyor.
Anket ve araştırmaların, Z kuşağının ekonomik sorunlarla daha fazla temas ettiğini ve bu sorunlardan daha çok etkilendiğini gösterdiğini vurgulayan Öztürk, “Bu açıdan bakıldığında, kendini milliyetçi olarak tanımlama eğilimi yükselen ve ekonomiden etkilenen Z kuşağının milliyetçi söylemlere yöneldiği ve seçimi ikinci tura taşıdığı görülüyor” ifadesine yer veriyor.
Liderlerin ortak noktası ise sandığa gitme çağrıları. Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, her konuşmasında vatandaşlara sandığa gitme çağrılarında bulunurken, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da “Vatanını seven sandığa gelsin” çağrısını yaptı.
Kaynak: Web Özel