Evdeki altınların ekonomiye kazandırılması hedeflenirken bankalarda kiralık kasa kalmadı
Türkiye yastık altındaki altınların bankalarda toplanmasını, finansal sisteme sokulmasını konuşurken, bankalarda kiralık kasa bulunmuyor. Kiralık kasa için bazı bankalar yedek listeler oluşturdu. Kasa üreticileri pandeminin başında ciddi para kazandıklarını anlatıyor.
Türkiye Cumhuriyeti ekonomik olarak zor günlerden geçiyor. Hükümetin hedefi ise bankacılık sistemine olabildiğince çok altın ve dövizi kazandırmak, bu sayede bankalardaki mevduat ekonominin çarklarını döndürmek için kullanılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarına göre hükümet yastık altında 250-300 milyar dolar değerinde altın olduğunu tahmin ediyor.
Bu altınlar tarihsel ve kültürel bazı öğretiler sebebiyle evlerde saklanıyor. İstanbul Altın Rafinerisi Stratejisti Haluk İzzet Mutlu haberglobal.com.tr’ye geçen aylarda yaptığı bir açıklamada, Türkiye’de borsanın dahi 80’li yıllarda ortaya çıktığını finansal ürünlerin bize yeni olduğunu ifade etmişti.
Mutlu tarihsel olarak Anadolu’daki çiftçilerin hasat zamanı sonrası ellerinde kalan para ile ya altın ya toprak aldıklarını söylüyor. Ayrıca bazı vatandaşların faiz hassasiyeti de altına yönelinmesinde etken.
Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise “Gelişmekte olan ülkelerde ve bizim gibi jeopolitik gerginliklerin yüksek olduğu ülkelerde altın saklamak daha çok başvurulan bir yol” demişti.
'KASA YOK, İSMİNİZİ ALALIM'
Peki yastık altında olmayan altınlar nerede? Altını evinde saklamayan ne yapıyor? Son birkaç yıldır bankalarda kiralık kasa bulmak son derece zor.
Türkiye’nin ünlü iki bankasının, İstanbul Levent şubesini aradığımızda ellerinde kiralık kasa olmadığını öğrendik. Bir banka yetkilisi ise sırada bekleyenler olduğunu ve isim yazdırmamız gerektiğini söyledi.
Türkiye’de çelik kasa üretiminin yoğun olarak yapıldığı yerlerden biri Gaziantep. Burada Gaziantepli Çelik Kasaları isimli işletmenin sahibi Burak Bilecik çelik kasa işinde yaz dönemlerinin daha hareketli olduğunu söylüyor.
Türkiye’deki hayat pahalılığı çelik kasa maliyetlerini de artırmış. Bilecik pandeminin ilk günlerine nazaran satışların daha azaldığını söylüyor. Pandemi döneminde iyi iş yaptıklarını belirten kasa üreticisi, “Bu dönemde bankalara kasa imal ettik” demekte.
'BANKA ÜCRETİ FAZLA, GELEN EVİNE İSTİYOR'
Kasa üreten Bilecik vatandaşların bankalardaki kiralık kasa ücretlerinin yıllık tutarından ötürü evde kiralık kasa için sipariş aldıklarını söylemeye başladı. Bilecik özellikle kapanma döneminde, şehir dışına çıkmak isteyen vatandaşların evdeki eşyalarını çelik kasalara koyduklarını söyledi.
Gaziantepli başka bir üretici ise Kasataş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dündar. Dündar da geçen seneki hareketliliğin bu sene olmadığını aktarıyor. Kılınç Kasa’nın sahibi Salih Çelik’e göre bankalar eskisi kadar çok şube açmadıkları için yeni kiralık kasalara da bir talep yok. Çelik, “2008, 2009 ve 2010'da sadece 1 bankaya 40-50 blok kasa verirken, şu an ortalama 3-5 blok veriyoruz. 1 blokta 44 göz var” demekte.
'KIYMETLİ EŞYALAR EVDE SAKLANIYOR'
Döviz kurunda dalgalanma yaşandığı günlere kadar satışlarının iyi olduğunu anlatan Çelik, “Ekonomik istikrarsızlığın verdiği tedirginlik ile insanlar kıymetli eşyalarını evlerinde saklamaya başladı. Birikimlerini ellerinde tutmaya çalışıyorlar” diyor.
Peki bankalarda kiralık kasa ücretleri ne kadar? Kasa ücretleri yıllık olarak alınıyor. Bir özel banka küçük boy kasa için yıllık depozito dahil 1600 TL talep ederken büyük boy kasaların yıllık ücretleri depozitolarıyla birlikte 2800 TL’yi aşabiliyor. ‘Bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin usul ve esaslar hakkında tebliğ’e göre; kiralık kasa ziyaretlerinden ücret alınamıyor, kasa için istenen depozito bedeli kasanın bir yıllık ücretini aşamıyor. Küçük kasaların yıllık ücretleri 400-500 TL civarında.
CAN MUMAY-CİHAT ASLAN-GÖKHAN KAM
Kaynak: Web Özel