'Servis ücreti' iyi garsonu kaçırmamak için mi var?

Son zamanlarda çok lüks olmayan mekanlarda bile ‘servis ücreti’ yazılması dikkat çekiyor. Fiyatlar yükselince müşteri eskisi gibi bahşiş bırakamıyor. Restoranlar da iyi garsonları kaçırmamak için bahşişi hesabın içine yazıyor.

Son Güncelleme:

Türkiye’de son yıllarda, uzun süredir görülmeyen bir hayat pahalılığı yaşanıyor. Özellikle gıda fiyatlarında yaşanan değişim vatandaşı zorluyor. Restoranlarda da fiyatlar yükseldi. Önce pandemiyi atlatan işletmeler, daha sonra yüksek enflasyona ayak uydurmaya çalışıyor.

Çalışanlar ise ikiye bölündü. Bazıları eskisine göre daha çok dışarıda yemek yediğini çünkü bazı yemekleri evde hazırlamanın daha pahalıya geldiğini aktarıyor. Kimi ise dışarıda yemek yemekten vazgeçmiş durumda.

Bu ekonomik durumda vatandaşların eskisine göre daha az bahşiş bıraktığını da söylemek mümkün. Restoranlarda garsonlar bu sorunu yakından hissediyor. Pek çok garson bahşişlerin pandemiden önce de az olduğunu ancak pandemi sürecinde daha da azaldığını söylemekte.

DAHA ALT RESTORANLARA DA İNDİ

Son zamanlarda pek çok mekan da ‘servis ücreti’ adı altında kişi başına 20-25 TL civarında bir para alıyor. Kuver yazan işletmelerin sayısı da artmaya başladı. Haberglobal.com.tr'ye konuşan Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, vatandaşların bahşiş verme eğiliminin azalmasından dolayı eskiden lüks mekanlarda olan ‘servis ücreti’nin artık daha alt segmente de inmeye başladığını ifade ediyor.

Bingöl, “Bahşiş olmazsa iyi garsonun maaşı çok düşük kalıyor. O zaman işletmeler de iyi garson çalıştıramıyor” demekte. Salgın sonrası ‘servis ücreti’ uygulamasının arttığını ifade eden Bingöl, “Diyelim ki masaya 1000 TL bir hesap geldi. Bunun standardı 100 TL bahşiş vermektir. Garson bunu alamadığı zaman elemanı elinde tutamıyorsun” demekte.

Bingöl, lüks restoranlara giden vatandaşların bu servis ücretini yadırgamadığını söylerken, esnaf lokantasında benzeri bir tarifenin işletilemeyeceğini aktarıyor.

'BİR KAHVEYE 50 TL YETMİYOR MU?'

Sosyal medyada kimi vatandaşlar servis ücretine tepki gösteriyor. Twitter’da @edizy11 isimli kullanıcı, “Kafe restoran gibi yerlerde fiyatlar zaten fazla iken servis ücreti alınmaya başlanmış, en azından öğrencilerden almasanız, düşünseniz insanları da ayrıca bir kahveye 50 TL veriyoruz yetmiyor mu?” demekte.

@jagatay ise Bodrum’a bu sene geldiğinde menüde yazmamasına rağmen yüzde 10 servis ücreti alan mekanlar gördüğünde moralinin bozulduğunu dile getiriyor.

Peki söz konusu servis ücreti her zaman çalışanlar arasında eşit bölüştürülüyor mu? Yemek eleştirmeni Vedat Milor birkaç yıl önce Twitter hesabından konuya şöyle bir açıklık getirmişti: Batı ülkelerinde servis ücretini patron cebe indirirse bunun cezası çok ciddi. Bizde iş, lokanta sahibinin vicdanına kalmış. Bazı müşteriler, dünyanın her yerinde olduğu gibi bizde de aşırı cimri. Servis harika olsa da para bırakmadan masadan kalktıkları oluyor. Milor yüzde 10 gibi bir meblağın makul servis ücreti olacağını söylüyor.

'BU ŞARTLAR KARŞILANIYORSA KUVER OLUR'

Peki, siz sipariş etmeden masaya bırakılan su ve ekmek için ödediğiniz kuver? Milor şöyle demişti: Lokanta kaliteli masa, masa örtüsü, üst düzey şarap bardağı, gümüş kaplama çatal-bıçak takımı falan kullanıyor. Büyük ihtimalle doğal ekşi maya ile kendi ekmeğini yapıyor. Üstüne üstlük masaya oturur oturmaz nefis bir ‘müessese ikramı’ önünüze geliyor. Eğer bu şartlar geliyorsa kuver kabul.

İstanbul’da çalışan tecrübeli garson K.C. servis ücreti uygulamasına pek çok restoranın geçtiğini söylerken, “Müşteri 8 sene önce de 20 TL bahşiş bırakıyordu. Şimdi de 20 TL bırakıyor. Fiyatlar pahalı olduğu için bu 20 TL’yi büyük bahşiş olarak görüyor. Bu da garsonların kazancını yüksek oranda etkiliyor” demekte. K.C. mekanların garsonların kaybını ceplerinden telafi etmemek için servis ücretini yazdığını aktarıyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber