Restoran ve kafe bilmecesi bitmiyor! Ne satabiliyorlar ne açabiliyorlar...

Son 440 günde sadece 180 gün açık kalabilen restoran sahiplerinden bazıları işletmelerini satmak istiyor ama müşteri yok! Restoranlar ya yok pahasına satılıyor ya da elde kalıyor.

Son Güncelleme:

Salgın döneminde son 440 günde sadece 180 gün açık kalabilen restoranların sahiplerinden bazıları dükkanlarını elden çıkarmak istiyor. Yatırımcıların bir kısmı ise restorancılığı artık kârlı bir iş olarak görmedikleri için bu işe yanaşmıyor. Gelen tekliflerin bazılarını da restoran sahipleri düşük buluyor.

KISITLI DEVİR VE DÜŞÜK FİYAT

Haberglobal.com.tr'ye konuşan ve kısıtlama sürecinde dayanamayıp birçok işletmenin kapanmak zorunda kaldığını aktaran Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, el değiştirmelerin son derece kısıtlı ve düşük fiyatlara gerçekleştiğinin altını çiziyor. Kapanan dükkânların yerine yeni işletmelerin gelip gelmediğinin tam olarak bilinemediğini ifade eden TURYİD Başkanı, “İşletmelerin çok yüksek kiralar ödemiş olduğunu düşünürsek kolay kolay sektör yeni mağaza yatırıma sıcak bakmayacaktır” açıklamasında bulunuyor.

“BİR ŞEKİLDE DÜZELİR DİYE BEKLİYORLAR”

Haberglobal.com.tr'ye konuşan İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sait Karabağlı, çok fazla çalışanı olmayan küçük işletmelerin devretmek yerine kapatmayı tercih ettiklerini söylüyor. Satmak isteseler dahi değerinin çok daha altında fiyat biçildiğini aktaran Karabağlı, “Satsa kime satacak? Milyonlarca lira yatırıma 100 bin lira veren yok. 1 milyon liraya satılan yerler 200 bin liraya elde kalıyor. İşletme sahipleri de bir umut bekliyorlar” diyor.

KISITLAMA SONRA AÇMAK YENİDEN BAŞLAMAK GİBİ Mİ?

TURYİD Başkanı Demirer, kısıtlama sonrası dükkânı açıyor olmanın sıfırdan başlamak ile eşdeğer olmadığını ifade ediyor. Yine de “Maça ciddi bir farkla yenik başlıyorsunuz” vurgusunu yapan Başkan, “Biriken kira, elektik, su, belediye vergileri gibi borçlar önünüzdeyken yeni tedarik alımın için yük de karşınıza çıkıyor” değerlendirmesinde bulunuyor.  

“SAAT KISITLAMASI GELİRSE ONLAR DA…”

TURYİD Başkanı Kaya Demirer, 1 Haziran’dan itibaren normalleşme bir ileri kademeye geçerse ayakta kalabilen işletmelerin faaliyete geçeceğini söylüyor. Ancak sözlerine “En az yüzde 25 civarında işletme kepenklerini açamayacak” diyerek devam eden Demirer, “Önceki dönem gibi saat kısıtlaması gelirse açanların da birçoğu ayakta kalamaz” diyor.  

“ÇOĞU İŞLETMENİN AÇIK ALANI YOK”

1 Haziran’da sektör olarak mekanların açık kısımlarının hizmete açılmasını beklediklerini söyleyen İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sait Karabağlı, vatandaşlar bilinçlendiği için restoran ve kafelere akın etmeyecekleri görüşünde. Ayrıca işletmelerin açılmasına da değinen Karabağlı, “Çoğu işletmelerin açık alanı yok. Onlar sıkıntı yaşamaya devam edecekler” diyor. 

“PAKET SERVİS YAPAMAYANLAR SIKINTI YAŞIYOR”

Karabağlı, bu süreçte paket servis yapabilen işletmelerin ayakta kalabildiğini ancak bu tarz alışkanlıkları edinmeyen işletmelerin büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor. Kurye sistemini oluşturmanın maliyetli olduğuna dikkati çeken Karabağlı, sözlerine şöyle devam ediyor:

Kurye bulmak zor oluyor. Çünkü onların da salgında kendi içinde piyasaları oluştu. Ayrıca bu süreçte paket servis için gerekli olan karton vs. gibi ürünler de çok pahalılaştı.

PEKİ YARDIMLAR?

Demirer, yardımların Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı işletmelere verildiğini vurgulayarak, tam teşekküllü tabir edilen işletmelerin destek alamadığını ifade ediyor. Bu süreçte icra/iflas durdurmanın, SGK ve vergi prim ödemelerinin ötelenmesi gibi yardımların sektöre önemli bir destek olduğunu söylüyor.

"KAFELERDE MASKELİ 1 MASKESİZ 2 METRE MESAFE GEREKİYOR"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 1 Mart'taki normalleşmenin ardından haberglobal.com.tr'ye yapmış olduğu açıklamalarda, maske takıldığı takdirde 1 buçuk metre, yemek yerken veya içecek içerken bırakılması gereken mesafenin 2 metre olması gerektiğini vurgulamıştı. Aynı zamanda havalandırma istikametinde bir masaya oturmamak gerektiğinin altını çizen Ceyhan, hava akımının virüsü 4-5 metreye kadar sürükleyebileceğini söylemişti.

merthan.sumbelli@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber