Otomobil satışları arttı! Ancak pek çok vatandaş ikinci el araç bakıyor... Peki neden?
Sıfır otomobil satışları geçen yıl 800 bine yaklaştı. Ancak buna rağmen pek çok vatandaş 2. ele yöneliyor. Sıfır otomobil alımlarının çoğunun araç filoları ya da galeriler tarafından gerçekleştirilmesi, piyasada sıfır araç bulunamamasına neden oluyor. Peki şu an 2. el piyasası ne alemde?
Yeni araç almak isteyen vatandaşlar için sıfır otomobil artık eskisi kadar akıllara gelmiyor. Yeni bir otomobil satın almak isteyen vatandaşlar, sıfır araç bulunamaması ve fiyatların çok yüksek olması nedeniyle 2. ele yöneldiklerini belirtiyor. Parası sıfır otomobil almaya yeten vatandaş bile piyasada otomobil olmamasından şikayetçi. 2. el otomobil satan galericiler ise oldukça yoğun. Satıcılar 2. el piyasasında son bir-iki aydır oldukça hareketli günler yaşandığını ifade ediyor.
ASLINDA SIFIR SATIŞLARI ARTIYOR
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları 2018 yılında 620 bin 937 olarak gerçekleşirken, 2019'da 479 bin 60'a gerilemişti. Covid-19 kısıtlamalarının ve üretim zorluklarının yaşandığı 2020 yılında ise sadece 104 bin 293 araç satılırken, pandemiden bu yana araç pazarı büyüdü. Otomobil ve hafif ticari araç satışları 2021 yılında 737 bin 350 yükselirken 2022'de 783 bin 283'e yükseldi.
Ancak satışların artmasına karşın bu satışların çoğunun araç filoları ya da sıfır otomobilleri toplayan galeriler tarafından gerçekleştirilmesi, piyasada sıfır araç bulunamamasına neden olmuştu. Covid-19 kısıtlamaların kaldırılmasının ile yaşanan talep patlaması da sıfır otomobil bulunamamasının bir diğer nedenlerinden.
Peki vatandaş ne diyor? Otomobil sahibi olmak isteyen birçok kişi piyasanın durumundan ve fiyatlardan dolayı sıfır otomobil düşünmediğini, ikinci el otomobile yöneldiğini ifade ediyor. Ancak hala sıfır otomobil tercih edenler de yok değil.
'2. EL ARABAYI ZAR ZOR ALDIK'
23 yaşındaki Mustafa Hoş, babası ile ortak araba aldıklarını belirtiyor. Hoş "Eve çift maaş girdiği halde 2. el arabayı zar zor aldık. Piyasadan düşük fiyata satın aldığımız halde zorlandık" diyor. Sıfır araba almayı hiç düşünmediklerini belirten Hoş "Mümkün olduğunca en uyguna nasıl araba alırız onu düşünüyorduk" diyor.
Burçak Saygı 35 yaşında organizatörlük yapıyor. Şu anki arabasını satmayı düşündüğünü söyleyen Saygı aracını 400 bin liradan satabileceğini ifade ediyor. "700 bin lira bütçem olsa sıfır kilometre SUV alırım ama o kadar bütçem yok" diyen Saygı bütçesinin el verdiği ölçüde ikinci ele yöneleceğini ifade ediyor. Saygı, sıfır kilometre ucuz bir araç alacağına 2. el şık bir araba almak istediğini ifade ediyor.
Web tasarımcısı 35 yaşındaki Emre Ata 2. el araçlar ile ilgili birçok olumsuz hikaye duyduğunu söylüyor. Ancak fiyatların çok yüksek olduğunu şu anda parasının sıfır otomobil almaya yetmediğini belirtiyor.
SIFIR ARAÇ TERCİHİM
33 yaşında yöneticilik yapan Yunus Kasil ise alacağı zaman sıfır otomobil almak istediğini söylüyor. Kasil "Sıfır otomobil tercihim. Çünkü 2. el araç fiyatları sıfır ile aynı. Hatta 2. el fiyatları yer yer sıfır otomobilden daha pahalı" diyor. Kasil piyasada sıfır araçların bulunamadığını bu yüzden 2. el fiyatlarının yükseldiğini de sözlerine ekliyor.
OTOMOBİL GALERİLERİNE DE SIFIR ARAÇ SORULUYOR
2. el otomobil alım satımı yapan galericiler piyasada sıfır otomobil bulunamamasından dolayı vatandaşın kendilerine sıfır otomobil sorduklarını söylüyor. 2. el otomobil galerisi sahibi Orçun Çebi, 2. el otomobil piyasasının son bir iki ayda hareketli olduğunu ifade ediyor.
Vatandaşın kendilerine sıfır otomobil sorduğunu ifade eden Çebi "Önceden bayiler 2. el otomobil satmıyorlardı şimdi bütün otomobil firmaları 2. ele yöneldi" demekte. Çebi 2. elde 100 bin km altı ve kaportasındaki boya orijinal olan tüm otomobillerin temiz otomobil olarak adlandırıldıklarını da sözlerine ekliyor.
2. el otomobil alım satımı yapan bir başka galeri sahibi Enver Özpolat ise piyasada sıfır araba bulunmamasından dolayı fiyatların yükseldiğini söylemekte. Son birkaç aydır hareketlilik yaşandığını söyleyen Özpolat, önlerini göremediklerini, fiyatların yükselmesinin kendilerini de kötü etkilediğini sözlerine ekliyor. Özpolat temiz araç kriterlerinin aracın kilometresine, durumuna ve hasar kaydına göre değiştiğini de belirtmekte.
Kaynak: Web Özel